To νέο επεισόδιο από την κυριακάτικη σειρά podcast που έχουμε με τον Τάσο Παππά, «Ανάγωγες Κουβέντες», παρουσιάζει πολύ ενδιαφέρον. Το γράψαμε στο στούντιο της «Εφ.Συν.» την Πέμπτη το βράδυ και θα ανεβεί στο σάιτ μας και στο Spotify την Κυριακή τα ξημερώματα. Ξυπνάτε, φτιάχνετε καφέ και βάζετε να ακούσετε. Εγώ ακούω πολλά podcasts και βγάζοντας βόλτα την Αραμπέλα τα πρωινά.
Οπως βλέπετε, αυτή τη φορά φιλοξενήσαμε τον Χριστόφορο Ζαραλίκο, τον περίφημο Ζάρα. Τον κωμικό που σαρώνει. Και δεν σαρώνει μόνο επί σκηνής, αλλά και στο YouTube. Θεατρικά τον βρίσκουμε στο «Καρέζη», στην Ακαδημίας, κάθε Τετάρτη και Κυριακή. Φυσικά γυρίζει και στην επαρχία αλλά και στο εξωτερικό κάνοντας παντού (ΠΑΝΤΟΥ) sold out παραστάσεις. Στο YouTube ο αγαπημένος μας προφήτης βγάζει νέο επεισόδιο κάθε Τρίτη. Εκεί να δείτε χαμός, κάθε εβδομάδα συγκεντρώνει περισσότερους από 150 χιλιάδες θεατές. Είναι εξαιρετικός και τον αγαπάει πολύ ο κόσμος. Δείτε ενδεικτικά μερικά από τα σχόλια που γράφουν κάτω από το τελευταίο του βίντεο.
«Ο Ζαραλίκος δεν σχολιάζει – ξεμπροστιάζει, πάντα με στυλ». «Στο 1 λεπτό 132 λάικ – ρε συ Ζάραααα ούτε αντίδωρο να περιμέναμε – γιούρια φάτους όλους». «Ευτυχώς που είναι Τρίτη του προφήτη και κλείνει η βραδιά με νόημα». «Δώσε να χορτάσουμε επεισόδιο! Γεια σου Ζάρα αρχηγάρα!». «Τρομερό! Πραγματικά συμφωνώ απόλυτα μαζί σου Ζάρα! Είσαι μια όαση στον βούρκο που ζούμε και μπορούμε να σκεφτούμε λίγο ελεύθερα και χωρίς παρωπίδες!». «Αυτό πια δεν είναι απλή σάτιρα, είναι δελτίο ενημέρωσης. Σε ευχαριστούμε Ζάρα που μας δείχνεις τα πράγματα αλλιώς». «Αχ βρε Ζάρα! Ακόμα κι εσύ που είσαι μεγάλος προφήτης, πιστεύω ότι δεν θα μπορούσες να φανταστείς 10 χρόνια πριν αυτά που ζούμε σήμερα». «Ετσι είναι όπως τα λες και με την μαγκιά σου και την αξιοπρέπειά σου. Εννοείται λάικ πριν καν το δω». «Ο προφήτης άλλη μια φορά μας διαφώτισε! Ευχαριστούμε Ζάρα!». «Ευχαριστούμε για το έργο σας, συνεχίστε την καλή δουλειά και να προσέχετε».
Ο Χριστόφορος Ζαραλίκος λοιπόν ήρθε στις «Ανάγωγες Κουβέντες» και είπε πάρα πολλά. Και για τον ίδιο και για τις παραστάσεις του και για τις απειλές που δέχεται και για την αστυνομία και για τους αστυνομικούς στο θέατρό του και για τα επεισόδια από τους δήθεν χριστιανούς και για τον δημοσιογράφο που τον επισκέφτηκε νύχτα στο σπίτι του και του είπε να προσέχει και πολλά ακόμα. Μου έκανε εντύπωση που, ενώ είμαστε χρόνια φίλοι με τον Ζάρα, είπε πράγματα τα οποία δεν τα γνώριζα. Να το ακούσετε το podcast. Και κρατήστε αυτό που του έγραψε ένας ακροατής του και ομολογώ ότι είναι το πιο χαρακτηριστικό του: «Δεν είναι απλή σάτιρα, είναι δελτίο ενημέρωσης». Ο Χριστόφορος με τα βίντεο που ανεβάζει κάνει τη δική μας δουλειά. Του δημοσιογράφου. Και την κάνει πολύ καλύτερα μπορώ να παραδεχτώ.
«Ιμια: 30 χρόνια μετά»
Νέο ντοκιμαντέρ του Αλέξη Παπαχελά καταφτάνει στην τηλεόραση, στον ΣΚΑΪ, Τετάρτη 21 και Πέμπτη 22 Ιανουαρίου στις 21.00. Και όπως έχουμε πει οι δουλειές του Παπαχελά στην τηλεόραση είναι εξαιρετικές. Ειρήσθω εν παρόδω, το ντοκιμαντέρ του ΣΚΑΪ για τον Διονύση Σαββόπουλο, που παρουσίασε ο Παύλος Τσίμας, ήταν μέτριο, μετριότατο.
Τέλος πάντων, «Ιμια: 30 χρόνια μετά», με τον Παπαχελά να προσπαθεί να φωτίσει εκείνο το «σκοτεινό» διήμερο που κατέληξε στο τραγικό «ευχαριστούμε του Αμερικανούς» τού τότε πρωθυπουργού, του ολίγιστου Κώστα Σημίτη. Το ντοκιμαντέρ περιέχει περισσότερες από 20 συνεντεύξεις με τους πρωταγωνιστές των γεγονότων στις δύο όχθες του Αιγαίου και πολύ αρχειακό υλικό.
Ο άνθρωπος που χειρίστηκε την προσάραξη του τουρκικού εμπορικού πλοίου «Φιγκέν Ακάτ», υποναύαρχος ε.α. του Λιμενικού Σώματος Νίκος Χουχουρέλος. Ο τότε πρέσβης της Ελλάδας στην τουρκική πρωτεύουσα, Δημήτρης Νεζερίτης. Ο Ερτουγρούλ Οζκιόκ, τότε διευθυντής της εφημερίδας Hurriyet. Ο τότε δήμαρχος της Καλύμνου, Δημήτρης Διακομιχάλης. Ο αντιστράτηγος ε.α. Αθανάσιος Νικολοδήμος, τότε διοικητής της 80ής Ανώτατης Διοίκησης Τμημάτων Εθνοφυλακής Αστυνομίας με έδρα την Κω. Ο τότε αρχηγός ΓΕΕΘΑ, ναύαρχος ε.α. Χρήστος Λυμπέρης. Ο πρέσβης ε.τ. και τότε διευθυντής του Διπλωματικού Γραφείου του Κώστα Σημίτη, Δημήτρης Καραϊτίδης. Ο αντιναύαρχος ε.α. Ιωάννης Λιούλης, τότε κυβερνήτης της φρεγάτας «Ναβαρίνον». Ο αντιπλοίαρχος ε.α. και τότε υποδιοικητής της Διοίκησης Υποβρυχίων Καταστροφών, Κωνσταντίνος Ματάλας. Ο διοικητής της τουρκικής ομάδας βατραχανθρώπων που αποβιβάστηκαν στη Δυτική Ιμια, Αλί Τουρκσέν. Ο δημοσιογράφος και πρώην διευθυντής επικοινωνίας του Λευκού Οίκου, Τζορτζ Στεφανόπουλος. Ο Κάρεϊ Κάβανο, τότε διευθυντής Υποθέσεων Νότιας Ευρώπης του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Θα δούμε και αποσπάσματα από παλιότερες συνεντεύξεις του Αλέξη Παπαχελά με τον τότε υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, με τον τότε υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας, Θεόδωρο Πάγκαλο, καθώς και με τον τότε βοηθό υφυπουργό Εξωτερικών, αρμόδιο για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις της κυβέρνησης Τσιλέρ, Ινάλ Μπατού.
Ερευνα – παρουσίαση – σενάριο: Αλέξης Παπαχελάς. Σκηνοθεσία: Ανδρέας Λουκάκος. Αρχισυνταξία: Αγγελος Σκορδάς.
Μια ωραία ηθοποιός, μια πολυδιάστατη γυναίκα
Μέλπω Ζαρόκωστα (1933-2026)
Η Μέλπω Ζαρόκωστα, που πέθανε χθες στα 93 της χρόνια μετά από 4μηνη νοσηλεία σε εξειδικευμένο κέντρο όπου είχε μεταφερθεί από το Γηροκομείο Αθηνών στο οποίο διέμενε, πάσχοντας τα τελευταία χρόνια από καρκίνο, είχε, όσο υπήρξε ενεργή, δύο ταυτότητες. Η μία αφορούσε την ηθοποιό του ελληνικού σινεμά και δη της Φίνος, με τη λεπτή φινετσάτη ομορφιά και το ταλέντο που δεν κρυβόταν ακόμα και σε ρόλους που κατά κύριο λόγο δεν ήταν πρωταγωνιστικοί. Η άλλη ήταν αυτή της δυναμικής γυναίκας που, αν και προερχόταν από εύπορη, βαθιά συντηρητική μεταξική οικογένεια κι από έναν συντηρητικότερο γερμανοθρεμμένο πατέρα και είχε το προνόμιο σπουδών και ζωής στο εξωτερικό σε εποχές δύσκολες για την Ελλάδα, δεν επαναπαύτηκε στις ευκολίες που της εξασφάλισαν τα πρώτα χρόνια της ζωής της. Εχοντας ταλέντο και στη γραφή, πρόσθεσε στο ενεργητικό της σημαντικές κατακτήσεις, όπως το γεγονός ότι υπήρξε το πρώτο γυναικείο μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων το 1960, καθώς και πολλά βραβεία, όπως το πρώτο και το τρίτο Κρατικό Βραβείο για τα θεατρικά της έργα «Συμβιβαστήκαμε» και «Αουφίντερζεν Μανόλη» ή το βραβείο σεναρίου από το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης για το «Ανταρσία των 10» (1970) του Ερρίκου Ανδρέου. Υπήρξε επίσης μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Στιχουργών, αλλά και της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών, μέλος του Δ.Σ. του Οργανισμού «ΘΕΣΠΙΣ» και ιδρυτικό μέλος του ιδρύματος Το Σπίτι του Ηθοποιού.
Είχε γεννηθεί το 1933 στον Πειραιά, αλλά όταν ξέσπασε ο πόλεμος, η οικογένεια μετακινήθηκε στην Αίγυπτο κι από εκεί σχεδόν αμέσως στην Αυστραλία. Κρυφά από τον πατέρα της, η ίδια σπούδασε θέατρο στο Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ και συνέχισε τις σπουδές της στη σκηνοθεσία, στην υποκριτική και στο σενάριο στη σχολή ραδιοφωνικών σπουδών του Canendale. Στο Σίδνεϊ διακρίθηκε από την κριτική ήδη από την πρώτη της θεατρική εμφάνιση σε παράσταση του Metropolitan Theatre. Ακολούθησαν κι άλλοι ρόλοι, συμπεριλαμβανομένου και του πρωταγωνιστικού στο «Dark Secret» του Αυστραλού Τζον Γουάτσον. Το 1957 παντρεύτηκε τον πιανίστα Ανδρέα Διαμαντίδη, μετακόμισαν στο Λονδίνο κι έμειναν έναν χρόνο, επιστρέφοντας μετά οριστικά στην Ελλάδα, όπου λίγο αργότερα η Ζαρόκωστα γνώρισε τον μετέπειτα δεύτερο σύζυγό της, ηθοποιό και σκηνοθέτη Βίκτωρα Παγουλάτο, με τον οποίο απέκτησαν και έναν γιο, τον Αλέξανδρο.
Στην Αθήνα πλέον η Μέλπω Ζαρόκωστα συνεργάστηκε πρώτα με τον θίασο του Λάμπρου Κωνσταντάρα, ενώ χάρη στον Ντίνο Κατσουρίδη που τη σύστησε στον Φίνο ξεκίνησε ταυτόχρονα και η κινηματογραφική της καριέρα. Και πρώτα πρώτα με το «Ξύλο βγήκε απ’ τον παράδεισο» του Αλέκου Σακελλάριου. Ακολούθησαν δεκάδες ρόλοι σε ταινίες όπως ενδεικτικά: «Η βίλα των οργίων» (1964), «Διαζύγιο α λα ελληνικά» (1964), «Υπάρχει και φιλότιμο» (1965), «Μια τρελή τρελή σαραντάρα» (1970) και «Αλίκη δικτάτωρ» (1972), που ήταν και η τελευταία της ταινία με τη Φίνος Φιλμ. Με το ελληνικό σινεμά δεν σταμάτησε βέβαια να ασχολείται, είτε ως ηθοποιός είτε ως σεναριογράφος.
Σποραδικότερη αλλά τακτική ήταν η παρουσία της και στο θέατρο, αν και από κάποια στιγμή και μετά κυρίως με την ιδιότητα της δραματουργού ή της μεταφράστριας: έγραψε αρκετά θεατρικά έργα που παρουσιάστηκαν με επιτυχία, ενώ είχε μεταφράσει πάνω από 150 έργα για τη σκηνή ή το ραδιόφωνο. Δοκιμάστηκε όμως και στον στίχο, κερδίζοντας πρώτο βραβείο με το τραγούδι της «Ο παλιάτσος» στο Φεστιβάλ της Λισαβόνας, το 1990. «Ερμηνεύτρια μεγάλης γκάμας, ευρύτατου διαμετρήματος και διακριτού αποτυπώματος, η Μέλπω Ζαρόκωστα τίμησε επάξια κάθε ρόλο με τον οποίο αναμετρήθηκε», επισήμανε η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη στο συλλυπητήριο μήνυμά της.
