Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Οι απειλές αλλά και οι «παραινέσεις» του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ για την κατάληψη της Γριλανδίας, «με τον έναν ή τον άλλο τρόπο», δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές. 

Το παραπάνω ανακοίνωσε ουσιαστικά η Γριλανδία, απορρίπτοντας κάθε σχετική πρόταση του Αμερικανού προέδρου. Υπενθυμίζεται ότι ο Τραμπ απείλησε πρόσφατα πως οι ΗΠΑ θα καταλάβουν τη Γριλανδία «με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο» επειδή «αν δεν την καταλάβουμε εμείς, θα την καταλάβουν η Ρωσία ή η Κίνα».

«Οι ΗΠΑ επανέλαβαν την επιθυμία τους να καταλάβουν τη Γριλανδία. Ο Συνασπισμός της Κυβέρνησης της Γριλανδίας δεν μπορεί να το αποδεχτεί αυτό, καθ’ οιονδήποτε τρόπο», ανακοίνωσε η κυβέρνηση συνασπισμού της Γριλανδίας. Και πρόσθεσε πως η κυβέρνηση «θα εντείνει τις προσπάθειές της για να διασφαλίσει ότι η άμυνα της Γριλανδίας αποτελεί μέρος του ΝΑΤΟ», του οποίου είναι μέλος.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ έχει κλονίσει την Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ αρνούμενος να αποκλείσει τη χρήση στρατιωτικής δύναμης για την κατάληψη της Γριλανδίας, η οποία καλύπτεται από πολλές από τις προστασίες τους, καθώς η Δανία ανήκει και στις δύο. Σημειώνεται ότι ο Ευρωπαίος Επίτροπος για θέματα Άμυνας, Άντριους Κουμπίλιους, δήλωσε πως θα είναι τέλος του ΝΑΤΟ αν οι ΗΠΑ καταλάβουν τη Γριλανδία με τη βία και τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης κληθούν να σπεύσουν σε βοήθεια της Δανίας σε περίπτωση στρατιωτικής επιθετικότητας.

Την περασμένη εβδομάδα και η πρωθυπουργός της Δανίας Μέτε Φρεντέρικσεν είχε ξεκαθαρίσει ότι τυχόν επίθεση των ΗΠΑ στη Γριλανδία θα σήμαινε το τέλος του ΝΑΤΟ και της τάξης ασφαλείας που έχει εμπεδωθεί μετά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.