«Πέντε χρόνια σε δίκη: το να υπερασπίζεσαι τα σύνορα, δεν αποτελεί αδίκημα». Αυτό ανάρτησε στα κοινωνικά δίκτυα ο γραμματέας της Λέγκα και αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης, Ματέο Σαλβίνι, ο οποίος αθωώθηκε οριστικά από το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας για την υπόθεση Open Arms.
Μόνο που ο Σαλβίνι δεν υπερασπίστηκε τα σύνορα της χώρας του. Αντίθετα, η υπόθεση αφορούσε την απόφαση του Σαλβίνι να μην επιτρέψει (τον Αύγουστο του 2019 όταν ήταν υπουργός Εσωτερικών) την αποβίβαση στην Ιταλία, 147 μεταναστών και προσφύγων που είχαν διασωθεί από το πλοίο της ισπανικής μη κυβερνητικής οργάνωσης Open Arms.
O Σαλβίνι είχε κατηγορηθεί για άρνηση καθήκοντος και για στέρηση ελευθερίας στους δεκάδες μετανάστες. Πριν από ένα χρόνο, ο Ματέο Σαλβίνι είχε αθωωθεί από το δικαστήριο του Παλέρμο, το οποίο έκρινε ότι δεν είχε διαπράξει αδίκημα. Σήμερα, οι ανώτατοι δικαστές της χώρας απέρριψαν προσφυγή των Σικελών εισαγγελέων.
Η δίκη του Σαλβίνι είχε διάρκεια τρία χρόνια, κατά τη διάρκεια της οποίας ο Ιταλός πολιτικός εμφανιζόταν αμετανόητος και ισχυριζόταν πως απλώς έκανε το καθήκον του: «Είναι σουρεαλιστικό να οδηγούμαι σε δίκη, γιατί έκανα τη δουλειά μου», είχε δηλώσει.
