Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Μαίνονται οι διαδηλώσεις στο Ιράν που έχουν πάρει αιματηρή τροπή, καθώς το καθεστώς έχει απαντήσει με σκληρή καταστολή, την ώρα που η Ουάσινγκτον (και το Τελ Αβίβ) ορέγονται αλλαγή status quo στις πλάτες των εξεγερμένων. Την ίδια στιγμή κι ενώ οι μαζικές κινητοποιήσεις συνταράσσουν τη χώρα η είδηση που κυκλοφορεί για επικείμενη εκτέλεση ενός 26χρονου προκαλεί νέο γύρο εντάσεων.

Ψάχνουν πρόσχημα για να επέμβουν

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, η Τεχεράνη μεταφέρει την αντιπαράθεση στα Ηνωμένα Έθνη με την ιρανική αποστολή να κατηγορεί την αμερικανική κυβέρνηση ότι ψάχνει ένα «πρόσχημα» προκειμένου να προχωρήσει σε στρατιωτική επέμβαση.

Ο Αμίρ Σαΐντ Ιραβανί, μόνιμος αντιπρόσωπος της Ισλαμικής Δημοκρατίας στο ΟΗΕ απέστειλε επιστολή διαμαρτυρίας, με την οποία η Τεχεράνη καταγγέλλει ότι ο Αμερικανός πρόεδρος ενθαρρύνει την πολιτική αποσταθεροποίηση, υποκινεί τη βία και απειλεί την εθνική κυριαρχία, ασφάλεια και εδαφική ακεραιότητα της χώρας του.

Σε μήνυμά του στο Χ υπογράμμισε «οι ΗΠΑ και το ισραηλινό καθεστώς φέρουν άμεση και αναντίρρητη νομική ευθύνη για τη συνεπαγόμενη απώλεια ζωών αθώων πολιτών, ιδιαίτερα νέων».

«Θα λάβουμε πολύ ισχυρά μέτρα»

Η κίνηση αυτή έρχεται σε απάντηση στις δηλώσεις του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος, με αφορμή τον φερόμενο προγραμματισμένο απαγχονισμό 26χρονου προειδοποίησε ότι οι ΗΠΑ θα λάβουν «πολύ ισχυρά μέτρα», εάν η Τεχεράνη αρχίσει τις εκτελέσεις.

«Δεν θέλουμε να δούμε να συμβαίνει αυτό που συμβαίνει στο Ιράν… Όταν αρχίσουν να σκοτώνουν χιλιάδες ανθρώπους. Και τώρα μου λες για απαγχονισμό. Θα δούμε πώς θα τους εξελιχθεί αυτό. Δεν πρόκειται να έχει καλό αποτέλεσμα», απάντησε σε σχετική ερώτηση του CBS.

Ο ίδιος ο Αμερικανός πρόεδρος, βέβαια, δεν έκανε τίποτα για να αντικρούσει τις κατηγορίες της Τεχεράνης για παρέμβαση, καθώς μέσω του Truth Social κάλεσε, χθες, τους Ιρανούς να συνεχίσουν να διαδηλώνουν, σημειώνοντας ότι η βοήθεια είναι στο δρόμο.

HRANA: Ξεπέρασαν τους 2.500 οι νεκροί

Η κατάσταση, πάντως, στο εσωτερικό της χώρας παραμένει εκρηκτική, με τον αριθμό νεκρών και τραυματιών να αυξάνεται συνεχώς, χωρίς, όμως να μπορεί να υπάρξει σαφής επιβεβαίωση για το πραγματικό μέγεθος της καταστολής.

Η οργάνωση HRANA που έχει την έδρα της στις ΗΠΑ ανακοίνωσε σήμερα πως οι νεκροί έχουν φτάσει τους 2.571. 

Η οργάνωση ανακοίνωσε ότι έχει μέχρι στιγμής επιβεβαιώσει τους θανάτους 2.403 διαδηλωτών, 147 προσώπων που συνδέονται με την κυβέρνηση, 12 ανθρώπων ηλικίας κάτω των 18 ετών και εννέα πολιτών οι οποίοι δεν ήταν μεταξύ των διαδηλωτών. Ιρανός αξιωματούχος δήλωσε χθες, Τρίτη, ότι περίπου 2.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί – η πρώτη φορά που οι αρχές έδωσαν ένα συνολικό απολογισμό των νεκρών από την καταστολή των διαμαρτυριών, που διαρκούν ήδη περισσότερο από δύο εβδομάδες σε όλη τη χώρα.

Ο Έρφαν Σοντάλι αντιμέτωπος με εκτέλεση

Η είδηση που έχει προκαλέσει νέο γύρο αντιδράσεων, πάντως, είναι η φερόμενη απόφαση του καθεστώτος να εκτελέσει δι απαγχονισμού τον 26χρονο Έρφαν Σολτάνι.

Ο νεαρός που ήταν ανάμεσα στους συλληφθέντες της περασμένης εβδομάδας φέρεται να δικάστηκε και να καταδικάστηκε με διαδικασίες εξπρές και σήμερα είναι προγραμματισμένη η εκτέλεσή του.

Την υπόθεση Σοντάλι ανέδειξε το παράρτημα της Διεθνούς Αμνηστίας στο Ιράν προειδοποιώντας ότι ενδέχεται οι αρχές της χώρας να προχωρήσουν ξανά σε γρήγορες δίκες και εκτελέσεις προκειμένου να καταστείλουν το κίνημα διαμαρτυρίας.