Εικοσιπέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν και πολλοί τραυματίστηκαν σε δύο αιματηρά περιστατικά, χθες και σήμερα, σε Νέο Δελχί και Ισλαμαμπάντ, με τις φονικές εκρήξεις να ανεβάζουν κατακόρυφα την ένταση ανάμεσα σε Πακιστάν και Ινδία.
Παρότι δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής σαφείς ενδείξεις ότι τα δύο περιστατικά συνδέονται, η ανησυχία για μια ενδεχόμενη κλιμάκωση ανάμεσα στις δύο μεγάλες χώρες είναι έκδηλη.
Το Πακιστάν δείχνει την Ινδία
Ο πρωθυπουργός του Πακιστάν ήταν πιο ξεκάθαρος, καθώς κατηγόρησε ευθέως το Νέο Δελχί για την επίθεση αυτοκτονίας έξω από δικαστήριο της πρωτεύουσας της χώρας.
Χωρίς να παρουσιάσει στοιχεία ο Σαρίφ δήλωσε «και οι δύο επιθέσεις είναι το χειρότερο παράδειγμα της κρατικής τρομοκρατίας της Ινδίας στην ευρύτερη περιοχή. Ήρθε η ώρα ο κόσμος να καταδικάσει τέτοιες συνωμοσίας. Θα συνεχίσουμε τον πόλεμο εναντίον τους μέχρι να εξαλειφθεί πλήρως η κατάρα της τρομοκρατίας».
Ο αριθμός των νεκρών από την επίθεση αυτοκτονίας στην Ισλαμαμπάντ έχει ανέλθει στους 12, ενώ υπάρχουν 27 τραυματίες. Κάποιοι από τους τραυματίες βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση.
«Στις 12:39 (τοπική ώρα, 09:39 ώρα Ελλάδας) έγινε επίθεση αυτοκτονίας στο Καχέρι» όπου βρίσκεται το δικαστήριο, δήλωσε ο υπουργός Μοχσίν Νακβί σε δημοσιογράφους στο σημείο, κάνοντας λόγο για 12 νεκρούς και 27 τραυματίες.
Ο βομβιστής προσπάθησε να εισέλθει πεζή στο δικαστήριο αλλά πυροδότησε τον μηχανισμό έξω από αυτό, κοντά σε όχημα της αστυνομίας, αφότου περίμενε εκεί για 10-15 λεπτά, δήλωσε ο Νακβί.
«Ερευνούμε το περιστατικό από διάφορες πλευρές. Δεν ήταν μια ακόμα βόμβα. Έγινε μέσα στο Ισλαμαμπάντ», δήλωσε ο υπουργός.
Σε αυτή την περιοχή όπου βρίσκονται κατοικίες, μάρτυρες ανέφεραν νωρίτερα ότι άκουσαν μια ισχυρή έκρηξη.
«Καθώς στάθμευσα το αυτοκίνητό μου και μπήκα στο συγκρότημα…άκουσα μια ισχυρή έκρηξη στην είσοδο», δήλωσε ο δικηγόρος Ρουστάμ Μαλίκ. «Ήταν το απόλυτο χάος, δικηγόροι και πολίτες έτρεχαν προς το εσωτερικό του συγκροτήματος. Είδα δύο πτώματα να κείτονται κοντά στην πόρτα και πολλά αυτοκίνητα να καίγονται», πρόσθεσε ο δικηγόρος, ένας από τους μάρτυρες που μίλησε στο Γαλλικό Πρακτορείο.
Ωστόσο, οι Ταλιμπάν του Πακιστάν εξέδωσαν ανακοίνωση με την οποία αναλαμβάνουν την ευθύνη για την επίθεση.
«Σήμερα, ένα από τα μέλη μας επιτέθηκε σε δικαστήριο στο Ισλαμαμπάντ. Θα εξαπολυθούν επιθέσεις κατά εκείνων που εκδίδουν αποφάσεις με βάση τον μη ισλαμικό νόμο, αυτούς που τις εκτελούν και αυτούς που τους προστατεύουν, έως ότου η σαρία να κυριαρχήσει σε όλη τη χώρα» δηλώνουν.
Ο Μόντι μιλά για συνωμοσία
Στον αντίποδα ο πρωθυπουργός της Ινδίας Ναρέντρα Μόντι καταδίκασε την επίθεση στο Νέο Δελχί που έχει κοστίσει τη ζωή σε 13 άτομα και έκανε λόγο για «συνωμοσία», χωρίς να δίνει περαιτέρω εξηγήσεις, ενώ απέφυγε να μιλήσει για το Πακιστάν.
Ο Μόντι, ο οποίος βρίσκεται στο Μπουτάν, έγραψε στο Χ «σήμερα βρίσκομαι στο Μπουτάν με πολύ βαριά καρδιά. Το φρικτό περιστατικό που σημειώθηκε χθες το απόγευμα στο Δελχί έχει αναστατώσει τους πάντες. Οι υπηρεσίες μας θα διαλευκάνουν πλήρως αυτή τη συνωμοσία. Οι συνωμότες που κρύβονται πίσω από αυτό δεν θα γλιτώσουν. Όλοι οι υπεύθυνοι θα παραπεμφθούν στη δικαιοσύνη.
Ο αναπληρωτής επίτροπος της αστυνομίας Ράτζα Μπαντία δήλωσε ότι η αστυνομία της ινδικής πρωτεύουσας διενεργεί την έρευνα δυνάμει της δρακόντειας νομοθεσίας για την καταπολέμηση της «τρομοκρατίας» καθώς και της νομοθεσίας περί εκρηκτικών και άλλων ποινικών νόμων.
Ο αποκαλούμενος Νόμος περί Παράνομων Δραστηριοτήτων είναι ο βασικός αντιτρομοκρατικός νόμος της χώρας.
Χρησιμοποιείται για την έρευνα και δίωξη ενεργειών που σχετίζονται με «τρομοκρατία» και με δραστηριότητες που απειλούν την εθνική κυριαρχία και την ακεραιότητα της χώρας.
«Η έρευνα βρίσκεται σε προκαταρκτικό στάδιο και όποιο σχόλιο σχετικά με αυτήν θα είναι υπερβολικά πρώιμο», δήλωσε ο Μπαντία στους δημοσιογράφους.
Κοντά στον τόπο της έκρηξης στον παλιό τομέα της πόλης, σε μια πολυσύχναστη αγορά και τουριστική περιοχή, τα περισσότερα καταστήματα που έκλεισαν χθες μετά την έκρηξη παρέμεναν ακόμη κλειστά τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα.
