«Θεόσταλτος»! Αυτό ήταν το προσωνύμιο που απέδιδαν τα φιλικά προς την κυβέρνηση Μέσα στον Χρήστο Τριαντόπουλο, όποτε εκείνος εμφανιζόταν έπειτα από κάποια καταστροφή και ανακοίνωνε μέτρα ως εκπρόσωπος του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, μέχρι που συνέβη το «έγκλημα των Τεμπών» και ο χρόνος άρχισε να μετρά ανάποδα.
Χθες, ο κ. Τριαντόπουλος, παραιτημένος πλέον από τη θέση του υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ, εμφανίστηκε ενώπιον της αρεοπαγίτη Ανακρίτριας Φωτεινής Μηλιώνη και κλήθηκε να δώσει εξηγήσεις για τις ενέργειες που του αποδίδονται στη διαχείριση του πεδίου μετά το τραγικό δυστύχημα της 28ης Φεβρουαρίου 2023.
Πόρισμα
Ο κ. Τριαντόπουλος παραιτήθηκε στις αρχές Μαρτίου του 2025, μέσα στο καθεστώς αφόρητης πίεσης προς την κυβέρνηση που διαμόρφωσαν τα μεγάλα συλλαλητήρια για τα Τέμπη και οι πολύωρες συζητήσεις στη Βουλή μετά και τη δημοσιοποίηση του πορίσματος του ΕΟΔΑΣΑΑΜ. Με άλλα λόγια, η παραίτηση Τριαντόπουλου προέκυψε αφού είχαν ήδη περάσει δύο χρόνια από την πρώτη εβδομάδα μετά τη μετωπική σύγκρουση των τρένων, όταν ο κ. Τριαντόπουλος εμφανιζόταν, μαζί με πλήθος άλλων κυβερνητικών αξιωματούχων, στο πεδίο του εγκλήματος, «με σηκωμένα τα μανίκια» για να συντονίσει το κυβερνητικό έργο.
Οταν με τον καιρό έγινε αντιληπτό πόσο καταστροφικός ήταν αυτός ο συντονισμός, πόσοι τόνοι χωμάτων απομακρύνθηκαν μαζί με τα απομεινάρια της φρίκης, τα βλέμματα άρχισαν σταδιακά να στρέφονται στο πρόσωπό του. Οι αποκαλύψεις μέσα στα χρόνια αυτά ήταν συνεχείς όχι μόνο για το «ξεμπάζωμα» και το «μπάζωμα», αλλά και για την ταχύτατη απομάκρυνση όλων των συντριμμιών των τρένων χωρίς να προηγηθεί μια αναλυτική καταγραφή που θα μπορούσε να οδηγήσει σε κάποια ασφαλέστερα συμπεράσματα για το τι τελικά συνέβη.
Ο Χρ. Τριαντόπουλος, που γινόταν δεκτός ως «θεόσταλτος» στη Βόρεια Εύβοια μετά την καταστροφική πυρκαγιά του 2021, έχασε εμφανώς τη… θεϊκή προστασία. Στη δημοσιότητα δόθηκαν οι ανακοινώσεις που ο ίδιος έβγαζε για τις ενέργειες που έγιναν στα Τέμπη αλλά και ηλεκτρονικό μήνυμα (email) που είχε στείλει προς τους Γιώργο Γεραπετρίτη, Ακη Σκέρτσο, τον τότε γενικό γραμματέα Μεταφορών Γιάννη Ξιφαρά (παραιτημένος και αυτός από τον Σεπτέμβριο του 2024) και τον Κώστα Αγοραστό, περιφερειάρχη Θεσσαλίας μέχρι τις εκλογές του 2023, που δεν επανεξελέγη.
Η κυβέρνηση απάντησε με αμηχανία για αυτό το μέιλ, προσπαθώντας να πει ότι ήταν μια «τυπική ενημέρωση» από την οποία δεν προέκυπτε «συντονιστικός ρόλος του Χρ. Τριαντόπουλου» καθώς οι αποφάσεις για την απομάκρυνση των βαγονιών είχαν ληφθεί πριν ο ίδιος βρεθεί στην περιοχή. Σημειώνεται, πάντως, ότι υπήρξαν συγκεκριμένα δημοσιεύματα για εντολές του Γ. Ξιφαρά σχετικά με την άμεση απομάκρυνση των βαγονιών, χωρίς αυτά να οδηγήσουν στον έλεγχο του πρώην Γ.Γ. Μεταφορών από τη Δικαιοσύνη.
Κατηγορία
Σύμφωνα με πληροφορίες, απολογούμενος χθες ο Χρ. Τριαντόπουλος για το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος, αρνήθηκε την κατηγορία ότι ήταν εκείνος που έδωσε εντολή για το «μπάζωμα», ενώ παρέδωσε και γραπτό υπόμνημα. Ο κατηγορούμενος πρώην υφυπουργός ήταν ο τελευταίος από τα οκτώ πρόσωπα που απολογήθηκαν και πλέον η διαδικασία μπαίνει στο στάδιο της κρίσης του δικαστικού συμβουλίου που θα αποφασίσει εάν συντρέχουν οι προϋποθέσεις για την παραπομπή τους στο Ειδικό Δικαστήριο.
Τις προηγούμενες μέρες απολογήθηκαν ο πρώην περιφερειάρχης Κώστας Αγοραστός, ο τότε γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Βασ. Παπαγεωργίου, οι τότε επικεφαλής Πυροσβεστικής και Τροχαίας Λάρισας και τρεις υπάλληλοι της Πυροσβεστικής.
