«Ανθρωπογενής καταστροφή, ηθικό “κατηγορώ” και αποτυχία για την ίδια την ανθρωπότητα». Με αυτά τα λόγια χαρακτήρισε χθες ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες τον λιμό στη Λωρίδα της Γάζας, μετά τη δημοσιοποίηση έκθεσης από υπηρεσία του οργανισμού που επιβεβαιώνει για πρώτη φορά επίσημα την κατάσταση λιμού στην Πόλη της Γάζας, με σοβαρές πιθανότητες να εξαπλωθεί τον επόμενο μήνα.
Υστερα από 22 μήνες πολέμου, εκτοπισμών και σοβαρότατων περιορισμών που επιβάλλει το Ισραήλ στη διανομή τροφίμων και άλλων ειδών βοήθειας, περισσότεροι από μισό εκατομμύριο άνθρωποι στην Πόλη της Γάζας και στα περίχωρά της έρχονται αντιμέτωποι με καταστροφικές συνθήκες που χαρακτηρίζονται από «λιμοκτονία, ένδεια και θάνατο», κριτήρια που συνάδουν με το στάδιο του λιμού, συμπεραίνει η έκθεση της Ολοκληρωμένης Ταξινόμησης Φάσεων Επισιτιστικής Ασφάλειας (IPC), οργανισμού του ΟΗΕ που εδρεύει στη Ρώμη. Συγκεκριμένα, η Πόλη της Γάζας έχει περάσει στην πέμπτη και τελική φάση της κλίμακας της επισιτιστικής επισφάλειας που χαρακτηρίζεται από «ακραία στέρηση, εκτεταμένη πείνα, κρίσιμο υποσιτισμό, θάνατο».
Η έκθεση, η οποία δημοσιοποιήθηκε ακριβώς τη στιγμή που ο ισραηλινός στρατός έχει βάλει μπροστά την επιχείρηση για την κατάληψη της Πόλης της Γάζας, υπογραμμίζει ότι με βάση τα σημερινά δεδομένα ο λιμός ώς τα τέλη Σεπτεμβρίου θα πλήξει συνολικά 641.000 ανθρώπους -δηλαδή περίπου το ένα τρίτο του συνολικού πληθυσμού της Λωρίδας της Γάζας- καθώς αναμένεται να επεκταθεί στις περιοχές του Ντέιρ Αλ Μπάλαχ στο κέντρο και της Χαν Γιούνις στον Νότο της Γάζας.
Η έκθεση, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, σηματοδοτεί επίσημα τον πρώτο λιμό όχι μόνο στη Λωρίδα της Γάζας, αλλά σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή. «Επειδή αυτός ο λιμός είναι εξ ολοκλήρου ανθρωπογενής, μπορεί να σταματήσει και να αντιστραφεί», επισημαίνει το IPC. «Δεν πρέπει να αμφιβάλλει κανείς», συνεχίζει, «για την αναγκαιότητα μιας άμεσης απάντησης ευρείας κλίμακας. Αν δεν υπάρξει άμεση δράση, συμπεριλαμβανομένης μιας εκεχειρίας, οι θάνατοι που μπορούν να αποφευχθούν θα αυξηθούν εκθετικά».
Η συνήθης διάψευση του Ισραήλ
Το Ισραήλ, από την πλευρά του, αρνείται και διαψεύδει τα πάντα, όπως συνηθίζει. «Δεν υπάρχει λιμός στη Γάζα», ανακοίνωσε χθες το υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ, χαρακτηρίζοντας την έκθεση του IPC μεροληπτική και βασισμένη «στα ψέματα της Χαμάς», ενώ αμφισβητεί και τη μεθοδολογία της. Πράγμα που φυσικά διαψεύδεται μετ’ επιτάσεως όχι μόνο από το IPC, αλλά και από άλλους διεθνείς οργανισμούς ή μεγάλες ΜΚΟ.
«Η διαδικασία και τα κριτήρια δεν έχουν αλλάξει», σχολιάζει ο Αλεξ Ντε Βάαλ, εκτελεστικός διευθυντής της ΜΚΟ World Peace Foundation (Ιδρυμα για την Παγκόσμια Ειρήνη) και ειδικός σε θέματα πείνας. «Στη Γάζα, λόγω απουσίας πλήρων δεδομένων, χρησιμοποιήθηκε ο δείκτης MUAC (περίμετρος μέσου και άνω βραχίονα), που αποτελεί μια πάγια πρακτική και όχι μια κατώτερη ή νέα μέθοδο υπολογισμού.Το IPC απευθύνει έκκληση για καλύτερα δεδομένα από τον Δεκέμβριο του 2023. Το Ισραήλ δεν επιτρέπει τη συλλογή στοιχείων που αφορούν το ανθρωπιστικό κομμάτι και ύστερα διαμαρτύρεται για την ποιότητα των στοιχείων».
Εγκλημα πολέμου
«Είναι έγκλημα πολέμου να χρησιμοποιείται η λιμοκτονία ως μέθοδος πολέμου και οι θάνατοι που προκύπτουν από αυτήν ενδέχεται επίσης να ισοδυναμούν με το έγκλημα πολέμου της εκ προθέσεως δολοφονίας», δήλωσε χθες ο ύπατος αρμοστής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα, Φόλκερ Τουρκ, τονίζοντας ότι «ο λιμός που κηρύχτηκε σήμερα από το IPC στην Πόλη της Γάζας είναι το άμεσο αποτέλεσμα των ενεργειών που έχει λάβει η ισραηλινή κυβέρνηση».
Στις εκκλήσεις τις δικές του, του γ.γ. Γκουτέρες και άλλων εκπροσώπων διεθνών φορέων και οργανισμών για άμεση κατάπευση του πυρός και ανεμπόδιστη διέλευση της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, το Ισραήλ απαντά με κορόνες με βιβλικές διαστάσεις.
«Σύντομα οι πύλες της κόλασης θα ανοίξουν για τους φονιάδες και τους βιαστές της Χαμάς στη Γάζα, μέχρι να δεχτούν τους όρους που τίθενται από το Ισραήλ για τον τερματισμό του πολέμου, κυρίως την απελευθέρωση όλων των ομήρων και τον αφοπλισμό», έγραψε χθες το πρωί στο «Χ» ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας Ισραέλ Κατς, προσθέτοντας πως «αν δεν δεχτούν, η Γάζα, η πρωτεύουσα της Χαμάς, θα γίνει Ράφα ή Μπέιτ Χανούν».
