«Χειροπέδες» πέρασαν στον πρώην πρόεδρο της Σρι Λάνκα, Ρανίλ Γουικρεμεσίνγκε, οι αστυνομικές αρχές της χώρας για διασπάθιση κρατικού χρήματος, σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει το BBC.
Ο δεξιός πρώην πρόεδρος αντιμετωπίζει τρεις κατηγορίες που σχετίζονται με ταξίδια στο εξωτερικό κατά τη διάρκεια της προεδρικής του θητείας.
Ο Γουικρεμεσίνγκε παρουσιάστηκε την Παρασκευή στο δικαστήριο του Κολόμπο, της πρωτεύουσας της χώρας, έχοντας ήδη καταθέσει νωρίτερα μέσα στην ημέρα στη Διεύθυνση Ποινικών Ερευνών (CID).
Υπηρέτησε ως πρόεδρος από το 2022 έως το 2024, αναλαμβάνοντας καθήκοντα μετά τη χειρότερη οικονομική κρίση στην ιστορία της χώρας, που προκάλεσε λαϊκή εξέγερση και οδήγησε τον προκάτοχό του, Γκοταμπάγια Ρατζαπάκσα, να φύγει από τη χώρα.
Σύμφωνα με το BBC, ο 76χρονος πραγματοποίησε 23 ταξίδια στο εξωτερικό κατά τη διάρκεια της προεδρικής του θητείας, με το κόστος αυτών να ξεπερνά τις 600 εκατομμύριες ρουπίες (περίπου 2 εκατ. δολάρια).
Η σύλληψή του σχετίζεται με μια στάση που έκανε στο Ηνωμένο Βασίλειο το 2023, κατά την επιστροφή του από τη σύνοδο της G77 στην Κούβα, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων AFP.
Στο ταξίδι του εκείνο, ο ίδιος και η σύζυγός του παρακολούθησαν μια τελετή στο Πανεπιστήμιο του Γουλβερχάμπτον.
Η CID της Σρι Λάνκα ισχυρίζεται ότι επρόκειτο για ιδιωτική επίσκεψη για την οποία χρησιμοποιήθηκαν κρατικά κονδύλια, κάτι που ο Γουικρεμεσίνγκε αρνείται.
Ο Γουικρεμεσίνγκε είναι ο πρώτος πρώην πρόεδρος στη Σρι Λάνκα που συλλαμβάνεται. Είναι σταθερή η παρουσία του στην πολιτική σκηνή του νησιού από τότε που εξελέγη βουλευτής το 1977.
Δικηγόρος στο επάγγελμα, προέρχεται από ευκατάστατη οικογένεια πολιτικών και επιχειρηματιών.
Του αποδόθηκε ο εκσυγχρονισμός της εικόνας του Ενωμένου Εθνικού Κόμματος (UNP) όταν ανέλαβε την ηγεσία του το 1994, ιδρύοντας πειθαρχική επιτροπή για να απομακρύνει τα διεφθαρμένα στελέχη.
Κατά καιρούς επιχείρησε πολλές φορές να γίνει πρόεδρος, πετυχαίνοντάς το τελικά το 2022, μετά την αποχώρηση του Ρατζαπάκσα.
Τότε, το κόμμα του είχε σχεδόν εξαφανιστεί από τις εκλογές του 2020, και ο ίδιος ήταν ο μόνος του εκπρόσωπος στο κοινοβούλιο.
Έχασε τις εκλογές του 2024 από τον αριστερό Ανουρά Κουμάρα Ντισσανάγκε.
