Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Στο Πακιστάν και τις πεδιάδες του Πουντζάμπ, οι οικογένειες κάνουν μεγάλη προσπάθεια για να ξαναχτίσουν τη ζωή τους. Προσπαθούν να ζήσουν σε μια υποτυπώδη κανονικότητα μετά τις χειρότερες πλημμύρες των τελευταίων δεκαετιών στις εν λόγω πεδιάδες. 

Η επαρχιακή αρχή διαχείρισης καταστροφών ανέφερε ότι περισσότεροι από δύο εκατομμύρια άνθρωποι έχουν πληγεί, με την αρχή να κάνει λόγο για πάνω από 2.000 πλημμυρισμένα χωριά αλλά και για εκκένωση 760.000 ανθρώπων και 516.000 ζώων. Τουλάχιστον 33 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους σε λιγότερο από μια εβδομάδα.

Οι αρχές αναφέρουν ότι οι πλημμύρες είναι οι χειρότερες των τελευταίων δεκαετιών, με τα μεγάλα φράγματα να έχουν σχεδόν φτάσει στο όριο της χωρητικότητάς τους, ενώ προβλέπονται και περισσότερες βροχές. Οι αγρότες και οι εξαγωγείς προειδοποιούν ότι οι επιπτώσεις στη γεωργία θα είναι καταστροφικές. Τα χωράφια με ρύζι, ζαχαροκάλαμο, καλαμπόκι, λαχανικά και βαμβάκι σε ολόκληρο το Πουντζάμπ έχουν πλημμυρίσει.

«Περιμέναμε μια εξαιρετική σοδειά ρυζιού φέτος», δήλωσε ο Ιμπραήμ Σαφίκ, διευθυντής εξαγωγών της Latif Rice Mills. «Η τιμή του ρυζιού προβλέπεται να ανοίξει στα 3.200-3.600 ρουπίες ανά 40 κιλά, αλλά με τις ζημιές από τις πλημμύρες, οι τιμές ενδέχεται να ανέβουν στα 5.000-5.500. Αυτό θα ωθήσει τις τιμές του ρυζιού προς τα πάνω για τους τοπικούς καταναλωτές και θα μας κάνει μη ανταγωνιστικούς έναντι της Ινδίας σε διεθνές επίπεδο».

Οι απώλειες βαμβακιού απειλούν επίσης την κλωστοϋφαντουργία, η οποία αποτελεί περισσότερο από το ήμισυ των εξαγωγών του Πακιστάν, σε μια περίοδο που η χώρα αντιμετωπίζει δασμό 19% από τις ΗΠΑ, την μεγαλύτερη αγορά της. Η εταιρεία γεωργικής τεχνολογίας Farmdar δήλωσε ότι η ζημιά είναι πιθανό να είναι εκθετική, δεδομένης της τεράστιας έκτασης των αγροτικών εκτάσεων κατά μήκος των ποταμών που βρίσκονται τώρα κάτω από το νερό.

Ο Γκασαρίμπ Σουκάτ, συνιδρυτής της πλατφόρμας εμπορευμάτων Zarai Mandi, προειδοποίησε ότι η έλλειψη σιταριού, λαχανικών και βαμβακιού θα έχει αντίκτυπο στις αλυσίδες εφοδιασμού, πλήττοντας τις εξαγωγές και τον προϋπολογισμό των νοικοκυριών. Η καταστροφή έρχεται σε μια ευαίσθητη στιγμή για την εύθραυστη οικονομία του Πακιστάν. Ο πληθωρισμός είχε μειωθεί στο 4,1% τον Ιούλιο από 11,1% ένα χρόνο νωρίτερα, και ο πληθωρισμός των τροφίμων, ο οποίος είχε ξεπεράσει το 50% το 2023, είχε μειωθεί.

Οι αξιωματούχοι αναμένουν τώρα ότι ο πληθωρισμός του Αυγούστου, που θα ανακοινωθεί τη Δευτέρα, θα κυμανθεί στο 4-5%, με την έλλειψη τροφίμων να οδηγεί ήδη σε αύξηση των τιμών. Οι αναλυτές λένε ότι η καθυστέρηση στη σπορά σιταριού, η μείωση των εξαγωγών ρυζιού και η ανάγκη εισαγωγής βαμβακιού θα εντείνουν την πίεση.

Μια λασπωμένη πόλη από σκηνές έχει στηθεί κοντά στον ποταμό Ράβι, όπου οικογένειες συσσωρεύονται κάτω από μουσαμάδες και σκηνές, μερικές δίπλα σε βρωμερά αποχετευτικά κανάλια.

Περίπου 150 έως 200 καταυλισμοί έχουν στηθεί για τους εκτοπισμένους μόνο σε αυτή την περιοχή, δήλωσε ο Δρ Ιτζάζ Νάζιρ του Ιδρύματος Αλ Κιντμάτ. Κάθε σκηνή φιλοξενεί περίπου πέντε έως οκτώ άτομα. Με τρεις από τους κύριους ποταμούς του Πακιστάν να έχουν πλημμυρίσει, οι αρχές του Πουντζάμπ έχουν στήσει 511 καταυλισμούς, 351 ιατρικά κέντρα και 321 κτηνιατρικές εγκαταστάσεις, εκκενώνοντας μέχρι στιγμής περίπου 481.000 άτομα και 405.000 ζώα. Πάνω από 15.000 αστυνομικοί έχουν αναπτυχθεί καθώς οι βροχές του μουσώνα συνεχίζονται.

Αγρότες και ειδικοί προειδοποιούν ότι το κόστος της αποκατάστασης θα ανέλθει σε δισεκατομμύρια ρουπίες για την ανοικοδόμηση των σπιτιών και την αποκατάσταση των αγροκτημάτων. Ο αγρότης και ακτιβιστής Αμέρ Χαγιάτ Μπαντάρα δήλωσε ότι, αν δεν υποστηριχθεί η αποκατάσταση, η επισιτιστική ανασφάλεια θα επιδεινωθεί.

«Οι αγρότες καλλιεργούν τα τρόφιμα που μας συντηρούν όλους. Αν αφεθούν μόνοι τους σε περιόδους καταστροφών, ολόκληρη η χώρα θα υποφέρει», είπε.