Το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου ανακοίνωσε ότι ανακαλείται στο Ισραήλ για διαβουλεύσεις η ομάδα που μετέχει στις διαπραγματεύσεις για την κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας, μία ημέρα αφού η Χαμάς παρέδωσε την πρότασή της στους μεσολαβητές.
Μια πηγή προσκείμενη στην παλαιστινιακή οργάνωση είπε σήμερα στο πρακτορείο Reuters ότι υπάρχει ακόμη μια ελπίδα να επιτευχθεί συμφωνία εκεχειρίας στον θύλακα, αλλά θα χρειαστούν μερικές ημέρες λόγω της κωλυσιεργίας, από την αποκάλεσε, του Ισραήλ.
Η πηγή είπε ότι η απάντηση της Χαμάς στην τελευταία πρόταση για κατάπαυση του πυρός περιλαμβάνει έναν όρο με τον οποίο θα εμποδιστεί το Ισραήλ να ξαναρχίσει τον πόλεμο εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία εντός της διορίας των 60 ημερών.
Οι διαπραγματεύσεις θα πρέπει να συνεχιστούν και μετά την πάροδο των 60 ημερών, χωρίς να ξαναρχίσουν οι συγκρούσεις, ακόμη και αν δεν έχει επιτευχθεί συμφωνία στο διάστημα αυτό, υπογράμμισε.
Η Χαμάς απορρίπτει εξάλλου τον ρόλο του Ανθρωπιστικού Ιδρύματος για τη Γάζα (GHF) και ζητά την επιστροφή στον παλαιό μηχανισμό για τη διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας. Στο πλαίσιο αυτό, προτείνει να εφαρμοστεί το πρωτόκολλο που είχε συμφωνηθεί στις 19 Ιανουαρίου για να επιτραπεί η είσοδος ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας.
Σύμφωνα με την πηγή αυτή, η πρόταση των μεσολαβητών δεν αναφέρεται στη μεθοριακή διάβαση της Ράφα, στα σύνορα με την Αίγυπτο, για την οποία η οργάνωση ζητά να ανοίξει και προς τις δύο κατευθύνσεις.
Δεν υπήρξαν διαπραγματεύσεις για ανταλλαγή κρατουμένων, μολονότι αυτό αποτελεί προτεραιότητα για τη Χαμάς, πρόσθεσε.
Επεκτείνονται οι προκλήσεις του Ισραήλ και στη Δυτική Όχθη
Πάντως, ο υπουργός Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Ισραήλ, Αμιχάι Ελιάχου, μιλώντας νωρίτερα στον ραδιοφωνικό σταθμό του Χαρεντί, Kol Barama, ότι «όλη η Γάζα θα γίνει εβραϊκή», διευκρινίζοντας ότι το σχέδιο της κυβέρνησης είναι να διώξει τους Παλαιστίνιους.
Και μέσα σε όλα αυτά, η ισραηλινή Βουλή (Κνεσέτ) και η Επιτροπή Οικονομικών της, πέρασε κατά πλειοψηφία, μια πρόταση ύψους 918 εκατ. σέκελ (ή 275 εκατ. δολάρια) για κατασκευή δρόμων στη Δυτική Όχθη.
«Έτσι επιτυγχάνεις την πραγματική κυριαρχία. Έτσι φέρνεις ένα εκατομμύριο κατοίκους [στη Δυτική Όχθη]. Έτσι απομακρύνεις την ιδέα ενός παλαιστινιακού τρομοκρατικού κράτους», δήλωσε ο Σμοτρίτς, σύμφωνα με το δημοσίευμα. Η επένδυση ήταν μέρος ενός σχεδίου για «την ενίσχυση των εποικισμών, τη φυσική και πολιτική σύνδεση της περιοχής με το κράτος του Ισραήλ και την καθιέρωση της κυριαρχίας ως τετελεσμένου γεγονότος επί τόπου», ανέφερε.
