Τα περισσότερα από τα 14 πολιτικά πρόσωπα που αναφέρονται στις προτάσεις των κομμάτων για την παραπομπή τους σε προανακριτική επιτροπή απαντούν με γραπτό υπόμνημα στο προεδρείο της Βουλής και δεν θα πάρουν τον λόγο στην Ολομέλεια για να δώσουν απαντήσεις αναφορικά με το έγκλημα των Τεμπών.
Ο Γιάννης Κεφαλογιάννης υποστηρίζει ότι είναι έωλα τα επιχειρήματα των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Αναφέρει ότι «ως Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών ουδεμία αρμοδιότητα είχα, αποκλειστική, συντρέχουσα ή παράλληλη, καθ’ ύλην ή εξ αντανακλάσεως, ούτε συναρμοδιότητα, για θέματα ασφάλειας και διαχείρισης της κυκλοφορίας των σιδηροδρομικών μεταφορών.
Παρομοίως, ο πρώην υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών Μιχάλης Παπαδόπουλος, με γραπτό υπόμνημα, αναφέρει ότι «στις αρμοδιότητες που μου είχαν ανατεθεί (όχι αποκλειστικά) δεν ανήκε η άσκηση αρμοδιοτήτων επί της ΕΡΓΟΣΕ».
«Αρνούμαι τις κατηγορίες», σημειώνει και ο πρώην υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, προσθέτοντας πως «η ίδια η πρόταση δεν αναφέρει κανένα πραγματικό περιστατικό που να υπονοεί έστω διάπραξη εκ μέρους μου οποιασδήποτε αξιόποινης πράξης για να μπορώ να απαντήσω». Υποστηρίζει παράλληλα πως η παρουσία του στα Τέμπη, μετά το δυστύχημα, αφορούσε αποκλειστικά τον συντονισμό των νοσοκομείων και όλων των υπηρεσιών του υπουργείου.
