Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι έφυγε από τη σύνοδο κορυφής της Ομάδας των G7, την Τρίτη, με νέα βοήθεια για τον πόλεμο εναντίον της Ρωσίας, αλλά χάνοντας την ευκαιρία να πιέσει τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ για περισσότερα όπλα.
Οι πλούσιες χώρες προσπάθησαν να βρουν μία «λύση» για τη χρόνια σύγκρουση στην Ουκρανία, αλλά ο Τραμπ εξέφρασε την υποστήριξή του στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν και σηκώθηκε κι έφυγε, μια μέρα νωρίτερα, για να αντιμετωπίσει τη σύγκρουση Ισραήλ-Ιράν από την Ουάσινγκτον.
Οι έξι από τους ηγέτες της G7 δεν κατάφεραν να καταλήξουν σε σημαντικές συμφωνίες. Ο Καναδός πρωθυπουργός Μαρκ Κάρνεϊ και οι ομόλογοί του από το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία και την Ιαπωνία εμφανίστηκαν ενωμένοι κατά τη διάρκεια των τελευταίων συνεδριάσεων της Τρίτης, με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι και τον επικεφαλής του ΝΑΤΟ Μαρκ Ρούτε.
«Κάποιοι από εμάς, περιλαμβανομένου του Καναδά, θα μπορούσαν να έχουν κάνει περισσότερα», παραδέχθηκε ο Καναδός πρωθυπουργός στην τελική συνέντευξη Τύπου της συνόδου. Ωστόσο, υπογράμμισε ότι όλοι οι ηγέτες συμφώνησαν να συνεχίσουν να πιέζουν τη Ρωσία, παρά το γεγονός ότι μετά το πέρας της συνόδου η G7 δεν εξέδωσε κοινό ανακοινωθέν με το οποίο να καταγγέλλει «τη ρωσική επίθεση», όπως είχε γίνει τα προηγούμενα χρόνια όταν ο Τζο Μπάιντεν ήταν πρόεδρος των ΗΠΑ.
Ο Ζελένσκι δεν είχε καν την ευκαιρία να συνομιλήσει με τον Αμερικανό ομόλογό του, λόγω της εσπευσμένης αναχώρησης του Ρεπουμπλικάνου, και δεν κατάφερε να αποσπάσει δεσμεύσεις από τις ΗΠΑ για την παροχή επιπλέον βοήθειας προς το Κίεβο. «Είμαστε έτοιμοι για ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις, για μια άνευ όρων εκεχειρία. Για αυτό έχουμε ανάγκη να ασκηθεί πίεση» στη Ρωσία, τόνισε ο Ουκρανός πρόεδρος.
Σε ανάρτησή του στο Telegram ο Ζελένσκι δήλωσε πως είπε στους ηγέτες της G7 ότι «η διπλωματία βρίσκεται τώρα σε κατάσταση κρίσης» και τους προέτρεψε να συνεχίσουν να ζητούν από τον Τραμπ «να ασκήσει την πραγματική του επιρροή» ώστε να τερματιστεί ο πόλεμος.
Ο Ζελένσκι έλαβε δεσμεύσεις για νέα στρατιωτική βοήθεια ύψους 1,27 δισεκ. ευρώ από τον Καναδά, κυρίως για drones και τεθωρακισμένα.
