Την ψυχραιμία η ίσως ακόμα και τη… διαύγειά τους φαίνονται να χάνουν τα κυβερνητικά στελέχη τις τελευταίες ημέρες, στην προσπάθειά τους να βρουν ακόμα και το παραμικρό, έστω και αμελητέο, στοιχείο που να δικαιολογεί τον τρόπο με τον οποίο το Μαξίμου, χειρίστηκε το ζήτημα της Προανακριτικής Επιτροπής κατά του Μάκη Βορίδη και του Λευτέρη Αυγενάκη, σχετικά με το φαραωνικό σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ.
Την Παρασκευή ο υπεύθυνος δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ (σ.σ. και δικηγόρος στο επάγγελμα) Γιάννης Μαντζουράνης, μιλώντας σε εκπομπή του τηλεοπτικού σταθμού Mega, ανέφερε τα όσα ισχύουν στο νόμο και θα έπρεπε να έχουν εφαρμοστεί, τονίζοντας: «Το Σύνταγμα, ο κανονισμός της Βουλής και ο νόμος υπαγορεύουν ότι, εάν προκύψει όνομα υπουργού, οι δικαστές στέλνουν αμελλητί την υπόθεση στο Κοινοβούλιο προς διερεύνηση».
Μια μάλλον… «βολική» ανάγνωση της συγκεκριμένης δήλωσης φαίνεται να έκανε η εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ (σ.σ. και επίσης δικηγόρος στο επάγγελμα) Αλεξάνδρα Σδούκου, η οποία σε ανακοίνωσή της ισχυρίστηκε πως ο κ. Μαντζουράνης μίλησε για τα πραγματικά περιστατικά και όχι για τον προς εφαρμογή κανόνα δικαίου, και πως επομένως συνομολόγησε την απουσία εμπλοκής των δύο υπουργών στις παράνομες πράξεις του σκανδάλου. Υπαινίχθηκε εν ολίγοις πως ο ΣΥΡΙΖΑ προχώρησε σε πολιτική «κυβίστηση» αναφορικά με τις αρχικές του θέσεις για ποινικές υπαιτιότητες Βορίδη και Αυγενάκη:
«Ο τομεάρχης Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Μαντζουράνης, σε τηλεοπτική του συνέντευξη, παραδέχτηκε ότι δεν υπάρχει καμία αναφορά και κανένα ενοχοποιητικό στοιχείο για τον κ. Βορίδη και τον κ. Αυγενάκη, στη δικογραφία που διαβίβασε η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία στη Βουλή.
“Είναι αληθές και είναι και δεδομένο, επειδή αυτό υπαγορεύουν, το Σύνταγμα, ο κανονισμός της Βουλής και ο νόμος. Δηλαδή, τί; Ότι εάν προκύψει όνομα υπουργού, οι δικαστές στέλνουν αμελλητί την υπόθεση στο Κοινοβούλιο προς διερεύνηση”, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μαντζουράνης.
Καλωσορίζουμε την -αναγκαστική- στροφή του ΣΥΡΙΖΑ στη λογική και κυρίως στην αλήθεια. Αναμένουμε, ωστόσο, και από την ηγεσία του Σύριζα να ανακαλέσει τα περί “Καμόρας” και να επιστρέψει στην οδό της πραγματικότητας.
Αναμένουμε βέβαια και από το ΠΑΣΟΚ να αναλάβει την δική του ευθύνη απέναντι στην αλήθεια.
Αυτό όμως που έχει αρχίσει να γίνεται πλέον γνωστό και να γίνεται παραδεκτό από όλους, δεν το δέχεται η αντιπολίτευση που έχει αυτοπαγιδευτεί σε ένα αντικυβερνητικό αφήγημα χωρίς νόημα. Όταν εμείς στην κυβέρνηση και στη ΝΔ υποστηρίζουμε εδώ και καιρό ότι με βάση το άρθρο 86 Συντάγματος δεν επιδέχεται αξιολόγησης η αναφορά που γίνεται στη δικογραφία στα δύο πολιτικά πρόσωπα, σύσσωμη η αντιπολίτευση μας κατηγορεί ότι (δήθεν) επιτιθέμεθα στην Ευρωπαία εισαγγελέα.
Τελικά αποδεικνύεται ότι το ζήτημα για τον ΣΥΡΙΖΑ και τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν είναι η ουσία και η αλήθεια, αλλά ποιος λέει τι.
Όταν είναι ο κ. Μαντζουράνης είναι “Παρασκευή πρωί”, όταν το λέει στέλεχος της ΝΔ, είναι “έγκλημα καθοσιώσεως”.
Όταν όμως βγάλουν τις παρωπίδες θα είναι αργά…»
Μαντζουράνης: Το γαρ πολύ της θλίψεως γεννά παραφροσύνη
Άμεση ήταν η απάντηση του ΣΥΡΙΖΑ και του κ. Μαντζουράνη, ο οποίος κατηγόρησε τη ΝΔ ότι παραποίησε τις δηλώσεις του και ανέφερε ότι η παραποίηση προκύπτει με σαφήνεια από την παρακολούθηση του σχετικού βίντεο:
«Μέσα στην απελπισία της από την κατακραυγή για τα χθεσινά έκτροπα της κυβερνητικής πλειοψηφίας στη Βουλή, η ΝΔ σήμερα παραποιεί τα λεχθέντα από εμένα στην πρωινή εκπομπή του MEGA, για τον κ. Βορίδη και τον κ. Αυγενάκη.
Ευτυχώς υπάρχουν εικόνα και ήχος.
Σε σχολιασμό δήλωσης του Βουλευτή της ΝΔ, κ. Λιάκου με σαφήνεια δήλωσα ότι για Αυγενάκη και Βορίδη αλλά και οποιουδήποτε άλλου Υπουργού, σύμφωνα με το άρθρο 86 του Συντάγματος, οποιοσδήποτε Εισαγγελέας παύει κάθε έρευνα όταν πρόκειται για αδικήματα Υπουργού και στέλνει αμελλητί τη δικογραφία στη Βουλή. Αυτό και έγινε. Είναι δεδομένο ότι υπάρχουν ενδείξεις, στοιχεία και αναφορές για τα υπουργικά πρόσωπα στη δικογραφία της ευρωπαϊκής Εισαγγελίας. Για αυτό πρέπει να γίνει προανακριτική. Γιατί συλλογή, έρευνα και αξιολόγηση των πράξεων Βορίδη και Αυγενάκη μπορεί να γίνει μόνο από την καλούμενη “Προανακριτική Επιτροπή”, που η ΝΔ δεν θέλει να συγκροτηθεί με τις παράνομες μεθοδεύσεις της.
Αυτά προς αποκατάσταση της αλήθειας.
Το γαρ πολύ της θλίψεως γεννά παραφροσύνη».
