Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις όσον αφορά τον πόλεμο στη Γάζα καθώς σύμφωνα με την εκπρόσωπο Τύπου του Λευκού Οίκου Καρολάιν Λίβιτ, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπένιαμιν Νετανιάχου, όπως είχε ήδη αφήσει να διαρρεύσει, υπέγραψε το βράδυ της Πέμπτης την πρόταση για εκεχειρία διάρκειας 60 ημερών.
Witkoff’s updated Gaza ceasefire proposal has been received by Hamas, and accepted by Israel.
Netanyahu said earlier today that he is prepared to move forward with the deal, and the White House Press Secretary just confirmed that Israel signed off on the deal before sending it… pic.twitter.com/Pg1MX8XKS5
— intogrey (@intogreyx) May 29, 2025
Σχετικά με την παλαιστινιακή πλευρά, η Χαμάς δεν έχει απαντήσει ακόμα στο σχετικό αίτημα.
Η τροποποιημένη αυτή πρόταση των ΗΠΑ περιλαμβάνει την απελευθέρωση 10 ζωντανών ομήρων σε δύο γύρους, και 4 ακόμα σημεία:
- Παράδοση 18 νεκρών ομήρων μαζί με την απελευθέρωση 9 ζωντανών. Δεν διευκρινίστηκε πότε θα παραδοθούν οι σοροί. Αυτό σημαίνει ότι συνολικά, η πρόταση θα προβλέπει την απελευθέρωση 27 από τους υπόλοιπους 58 ομήρους που εξακολουθούν να βρίσκονται στη Γάζα.
- 60ήμερη εκεχειρία. Στην πρόταση διευκρινίζεται ότι στο τέλος αυτής της περιόδου, το Ισραήλ μπορεί να επαναλάβει τις μάχες εάν το επιθυμεί ή να παρατείνει την εκεχειρία εάν έχουν ξεκινήσει ουσιαστικές διαπραγματεύσεις.
- Απόσυρση των IDFαπό την περιοχή.
- Ανάληψη της διανομής ανθρωπιστικής βοήθειας από άλλον φορέα κατά τη διάρκεια της προσωρινής εκεχειρίας.
Η αποδοχή της αμερικανικήςπρότασης από τον Νετανιάχου δείχνει το βαθμό πίεσης την οποία υφίσταται από διάφορες πλευρές, όπως οι οικογένειες των ισαηλινών ομήρων, οι ΗΠΑ, η αντιπολίτευση, μέρος της παράταξής του κλπ.
