Ο Δείκτης και ο Χάρτης Τρανς Δικαιωμάτων της οργάνωσης TGEU (Trans Gender EUrope and Central Asia – Τρανς Τζέντερ Ευρώπη και Κεντρική Ασία) για το έτος 2025, αποκαλύπτουν μια άνευ προηγουμένου ανατροπή: για πρώτη φορά στη 13χρονη ιστορία των δύο μετρητών, τα ανθρώπινα δικαιώματα των τρανς ατόμων σε όλη την Ευρώπη και την Κεντρική Ασία, παρουσιάζουν επιδείνωση και όχι βελτίωση, ούτε καν στασιμότητα.
Όπως αναφέρεται μέσα στα συμπεράσματα της έρευνας, αυτή η οπισθοδρόμηση σηματοδοτεί κάτι περισσότερο από μια απλή κρίση για τις τρανς κοινότητες. Είναι μια ευρύτερη κρίση δημοκρατίας και θεμελιωδών δικαιωμάτων σε ολόκληρη την περιοχή.
Δεν πρόκειται απλώς για μια πολιτιστική υποχώρηση, λέει η έρευνα, αλλά για μια στρατηγική επίθεση στις θεμελιώδεις ελευθερίες, την ισότητα, τη δημοκρατία και την ίδια την Ευρώπη. Οι συντονισμένες εκστρατείες κατά των τρανς συγκλίνουν με ευρύτερες δυνάμεις οι οποίες τάσσονται κατά των δικαιωμάτων και κατά της ΕΕ, και οι οποίες τροφοδοτούνται από εσωτερικούς και εξωτερικούς παράγοντες, από τα παγκόσμια δίκτυα ευθυγραμμισμένα με τον Τραμπ, μέχρι το Κρεμλίνο. Πρόκειται για μια καθοριστική στιγμή: το νέο σημείο καμπής για τα τρανς άτομα. Καθώς οι τρανς άνθρωποι αγωνίζονται για την αυτονομία πάνω στο σώμα και την ταυτότητά τους, η Ευρώπη αγωνίζεται για την ταυτότητά της και την κυριαρχία της.
Κάθε οπισθοδρόμηση της πολιτικής στην περιοχή μεταφράζεται σε πραγματικές ανθρώπινες συνέπειες, όπως αποκαλύπτει η οργάνωση. Στην Ουγγαρία, για παράδειγμα, η ακροδεξιά δημαγωγική κυβέρνηση άλλαξε το Σύνταγμα για να αποκλείσει τα μη-δυαδικά άτομα, δηλώνοντας ότι οι άνθρωποι μπορούν να είναι μόνο άνδρες ή γυναίκες. Αυτή η αλλαγή δημιουργεί μια νομική βάση για την άρνηση της ύπαρξης των δικαιωμάτων, και ατόμων με άλλες ταυτότητες φύλου.
Καίριο σημείο στην έρευνα αποτέλεσε το γεγονός ότι το μέχρις ώρας πρωτοπόρο στην ισότητα Ηνωμένο Βασίλειο, έχει τώρα ένα Ανώτατο Δικαστήριο, έναν Πρωθυπουργό και ένα όργανο για την ισότητα, που «βρίσκονται στην ίδια σελίδα» με τις εν εξελίξει αντιτρανς εκστρατείες. Η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου του Ηνωμένου Βασιλείου, η οποία «όρισε τη γυναίκα» όσον αφορά τον νόμο κατά των διακρίσεων, έχει υπονομεύσει σοβαρά τη νομική ασφάλεια των τρανς ατόμων. Επιπλέον, ενίσχυσε τους κινδύνους στη σφαίρα της ιδιωτικής τους ζωής και τον αποκλεισμό τους από βασικές υπηρεσίες, όπως πτέρυγες νοσοκομείων, δημόσιες τουαλέτες, αποδυτήρια και καταφύγια, καθώς και κέντρα υποδοχής αιτούντων άσυλο.
Στην τεκμηρίωση της μελέτης διαπιστώνουμε π.χ. ότι στη Γεωργία, η ολοένα και πιο αφιλόξενη και ευθυγραμμισμένη με το Κρεμλίνο κυβέρνηση, έχει απαγορεύσει τελείως τη νομική αναγνώριση φύλου, έχει ποινικοποιήσει την παροχή υγειονομικής περίθαλψης συμβατής με την τρανς ταυτότητα και έχει εκθέσει τρανς άτομα, και άτομα διαφορετικών φύλων, σε κακομεταχείριση, αφαιρώντας τους όρους «φύλο», «ταυτότητα φύλου» και «έκφραση φύλου», από τους νόμους κατά των διακρίσεων. Αυτά δεν είναι απλώς αφηρημένα σημεία στον Δείτη και στον Χάρτη Τρανς Δικαιωμάτων ή σε συζητήσεις πολιτικής υψηλού επιπέδου. Είναι σκόπιμες αποφάσεις, με επιβλαβείς συνέπειες για την ασφάλεια των ανθρώπων και τη ζωή τους.
