ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ Εύα Παπαδοπούλου
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Στις 10 Απριλίου θα συνεχιστεί η δίκη με κατηγορούμενους τους πρώην προστατευόμενους μάρτυρες της υπόθεσης Novartis στο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών, με τη χθεσινή συνεδρίαση να περιορίζεται κυρίως σε ενστάσεις από πλευράς της υπεράσπισης. Η δίκη ξεκίνησε με τον έναν εκ των πρώην προστατευόμενων μαρτύρων, τον «Μάξιμο Σαράφη», να προχωρά σε δήλωση προς τον πρόεδρο και την εισαγγελέα της έδρας, υπογραμμίζοντας πως οι καταθέσεις που έδωσε ως μάρτυρας δημοσίου συμφέροντος για το σκάνδαλο Novartis ήταν αληθινές, αρνούμενος τις κατηγορίες που του έχουν αποδοθεί, της ψευδούς κατάθεσης και ψευδούς καταμήνυσης. Αιτήθηκε όμως και να επιτραπεί η μετάδοση της δίκης μέσω τηλεόρασης, ραδιοφώνου και διαδικτύου αφού «προφανώς συντρέχει ουσιώδες δημόσιο συμφέρον», αίτημα το οποίο απορρίφθηκε.

Ο κατηγορούμενος σημείωσε ακόμα ότι οι εγκληματικές πράξεις που του έχουν αποδοθεί έχουν ήδη παραγραφεί, λόγω σύνταξης του κλητηρίου θεσπίσματος μετά την πενταετία από τη φερόμενη τέλεσή τους. Αυτή ήταν μία από τις ενστάσεις που προέβαλαν οι συνήγοροι υπεράπισης και στην επόμενη συνεδρίαση αναμένεται η κρίση των δικαστών. Ο ίδιος ζήτησε την απαλλαγή του από τις κατηγορίες, υποστηρίζοντας ότι για τα επίδικα εγκλήματα ακολουθήθηκε η διαδικασία του τότε ισχύοντος άρθρου του ΚΠΔ και «κρίθηκε ότι η ποινική μου δίωξη δεν είναι απαραίτητη για το δημόσιο συμφέρον και ο αρμόδιος εισαγγελέας παρήγγειλε την οριστική αποχή από την ποινική δίωξη για τις επίδικες πράξεις».

Στάθηκε μάλιστα ιδιαίτερα στο αμετάκλητο βούλευμα (25/2022) του πενταμελούς δικαστικού συμβουλίου του ανώτερου Ειδικού Δικαστηρίου για τους κατηγορούμενους Ελένη Τουλουπάκη και Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, το οποίο αποφαινόταν για την αξιοπιστία των προστατευόμενων μαρτύρων που κατέθεσαν «έχοντας πλήρη γνώση όσων καταθέτουν» (σχετ: «Οι προστατευόμενοι μάρτυρες στο εδώλιο, η αλήθεια στο… αρχείο», «Εφ.Συν.», 3.4.25).

«Οι συνθήκες λήψης των επίδικων καταθέσεων από τους εισαγγελείς και το περιεχόμενό τους εξετάστηκαν λεπτομερώς από το ανώτατο ελληνικό δικαστήριο, αυτό του άρθρου 86 του Συντάγματος, στο πλαίσιο διερεύνησης σχετικής κακουργηματικής κατηγορίας εις βάρος των αναφερθέντων εισαγγελέων», σημείωσε, υπογραμμίζοντας ότι η απόφαση του ανώτατου Ειδικού Δικαστηρίου δεσμεύει το Μονομελές Πλημμελειοδικείο που δικάζει την υπόθεση.