Την τελευταία περίοδο, το κυπριακό ζήτημα έχει επανέλθει στο επίκεντρο του διεθνούς ενδιαφέροντος, γεγονός που πιστοποιεί και η προχθεσινή επίσημη πρόσκληση του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, προς τον υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Γεραπετρίτη για να συμμετάσχει στην άτυπη πενταμερή διάσκεψη για το ζήτημα. Η σύνοδος αυτή έχει προγραμματιστεί για τις 17 και 18 Μαρτίου στη Γενεύη και θα περιλαμβάνει εκπροσώπους από την Ελλάδα, την Τουρκία, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Κύπρο και την τουρκοκυπριακή πλευρά.
Η άτυπη πενταμερής διάσκεψη αποσκοπεί στην επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό, με στόχο τη βιώσιμη και αμοιβαία αποδεκτή λύση. Σύμφωνα με πληροφορίες, επιδίωξη της ελληνικής και της κυπριακής πλευράς είναι οι συζητήσεις να βασιστούν στα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και να επικεντρωθούν σε ζητήματα όπως η αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων, η εγγυητική συμφωνία και η εσωτερική πτυχή του Κυπριακού.
Η Ελλάδα διαχρονικά έχει ξεκάθαρη θέση στο κυπριακό ζήτημα, η οποία βασίζεται στη διασφάλιση της εθνικής κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας του νησιού. Η ελληνική κυβέρνηση, όπως και η κυπριακή, επιμένει όπως φαίνεται στη θέση πως οποιαδήποτε λύση πρέπει να είναι συμβατή με τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Εξάλλου η Ελλάδα, ως εγγυήτρια δύναμη της Κυπριακής Δημοκρατίας, διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη διευθέτηση του Κυπριακού. Σε αυτό το πλαίσιο η ελληνική διπλωματία έχει επισημάνει την ανάγκη για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση, η οποία θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη τις ανησυχίες και των δύο πλευρών. Η συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ενωση και η διευκόλυνση του διαλόγου μεταξύ των εμπλεκόμενων πλευρών είναι κρίσιμες για την επίτευξη προόδου.
Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η άτυπη πενταμερής διάσκεψη είναι μια σημαντική ευκαιρία για την επανέναρξη των συνομιλιών και την αναζήτηση μιας οριστικής λύσης. Ωστόσο, η διαδικασία είναι αρκετά περίπλοκη και απαιτεί τη συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων πλευρών και ως εκ τούτου, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές, η ελληνική πλευρά παραμένει συγκρατημένα αισιόδοξη ως προς την ουσιαστική πρόοδο των διαπραγματεύσεων, καθώς η παρατεταμένη τουρκική ρητορική περί λύσης δύο κρατών δεν αφήνει πολλά περιθώρια για την επίτευξη συμφωνίας. Παρά ταύτα η Ελλάδα, μαζί με την Κύπρο, θα συνεχίσει να εργάζεται για την επίτευξη μιας λύσης που θα είναι συμβατή με τα διεθνή ψηφίσματα και θα προάγει την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή, καταλήγουν με νόημα οι ίδιες διπλωματικές πηγές.
