Ενταση και επεισόδια ξέσπασαν χθες στην Κοζάνη κατά την επίσκεψη του πρωθυπουργού, ο οποίος παρέστη σε εκδήλωση της ΔΕΗ για το νέο της επενδυτικό πλάνο και στην παρουσίαση του λεγόμενου «Προγράμματος Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης».
Σωματεία της ΔΕΗ, μέλη των Εργατικών Κέντρων Κοζάνης, Πτολεμαΐδας & Φλώρινας, αυτοδιοικητικοί παράγοντες και πολίτες είχαν συγκεντρωθεί έξω από τον Ατμοηλεκτρικό Σταθμό Αγιος Δημήτριος (ΑΗΣ) Κοζάνης, όπου έγινε η εκδήλωση της ΔΕΗ, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για τον οικονομικό μαρασμό της περιοχής τους μετά τη βίαιη απολιγνιτοποίηση. Κάποια στιγμή οι διαδηλωτές επιχείρησαν να περάσουν το μπλόκο που είχαν στήσει δυνάμεις των ΜΑΤ και να προσεγγίσουν τον ΑΗΣ, με αποτέλεσμα να δεχτούν «βροχή» από δακρυγόνα.
Κατά την εκδήλωση ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε τη ΔΕΗ «εθνικό πρωταθλητή», λέγοντας ότι υλοποιεί μία «μεγάλη και εμβληματική» επένδυση στη Δυτική Μακεδονία που θα δημιουργήσει χιλιάδες θέσεις εργασίας και μάλιστα καλοπληρωμένες. Εκανε δε λόγο για ένα «οραματικό» και «φιλόδοξο» σχέδιο παγκόσμιας εμβέλειας.
Νωρίτερα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρέστη στην εκδήλωση με θέμα «Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση & Επιχειρηματικότητα: Η Δυτική Μακεδονία περνάει σε νέα εποχή», που πραγματοποιήθηκε στην έδρα της Περιφέρειας. Ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας Νίκος Παπαθανάσης μίλησε για 569 επενδυτικά σχέδια συνολικού ύψους 403 εκατ. ευρώ που θα δημιουργήσουν 2.550 θέσεις εργασίας και ανακοίνωσε δύο νέα χρηματοδοτικά προγράμματα, συνολικού ύψος 247 εκατ. ευρώ για παρεμβάσεις στις οδικές αρτηρίες του εθνικού και επαρχιακού δικτύου Δυτικής Μακεδονίας, καθώς και δράσεις που αφορούν τους δήμους, τα επιμελητήρια και το Πανεπιστήμιο.
Κατά την εκδήλωση ο περιφερειάρχης Γιώργος Αμανατίδης ζήτησε μέτρα στήριξης για τη συγκράτηση του πληθυσμού, ενώ τόνισε την αναγκαιότητα συνέχισης λειτουργίας των μονάδων «Πτολεμαΐδα 5» και «Αγ. Δημήτριος 5», καθώς και τη σημασία της εξωηλεκτρικής αξιοποίησης και χρήσης του λιγνίτη.
Νωρίτερα ο πρωθυπουργός είχε συνάντηση με αντιπροσωπεία της Περιφερειακής Ενωσης Δήμων Δυτικής Μακεδονίας όπου του παρέδωσαν υπόμνημα με τα αιτήματα των δήμων σε ό,τι αφορά τις εκκρεμότητες και τα προβλήματα που έχουν προκύψει στην υλοποίηση του προγράμματος δίκαιης μετάβασης. Χαρακτηριστική είναι η επιστολή που έστειλε στον πρωθυπουργό η Γεωργία Ζεμπιλιάδου, επικεφαλής της παράταξης «Ελπίδα» στο περιφερειακό συμβούλιο Δ. Μακεδονίας. Επισημαίνει την αδικία της πράσινης μετάβασης και καυτηριάζει το ότι ενώ πριν από πέντε χρόνια τους είχε υποσχεθεί μια «δίκαιη μετάβαση» με χρηματοδοτήσεις ύψους 7,5 δισ. ευρώ, προτεραιότητα σε 16 εμβληματικές επενδύσεις και 25.000 θέσεις εργασίας, «τίποτε από αυτά δεν πραγματοποιήθηκε». «Αποτέλεσμα της ασυνέπειάς σας είναι η φυγή των νέων μας. Ο τόπος μας ερημώνει και οι υπουργοί σας επαίρονται ότι μειώθηκε η ανεργία», τονίζει.
Αντιπολιτευτικά πυρά
«Σαν να μην πέρασε μια μέρα από την αντίστοιχη επίσκεψή του στην Κοζάνη στις 26 Νοεμβρίου 2021, όταν έταξε 7,5 δισ. που ακόμα αγνοούνται» παρατήρησε ο Νίκος Ανδρουλάκης σε ανάρτησή του και υπογράμμισε ότι «στα χρόνια που μεσολάβησαν υπό την πρωθυπουργία του, η Δυτική Μακεδονία κατέκτησε τρεις θλιβερές πρωτιές, καθώς σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ είναι πρώτη σε μείωση πληθυσμού, πρώτη σε ποσοστό ανεργίας και πρώτη σε μείωση του πραγματικού κατά κεφαλήν ΑΕΠ». Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ. τόνισε ακόμα ότι οι σημερινές ανακοινώσεις του κ. Μητσοτάκη «γεννούν πλήθος ερωτημάτων σε έναν ιλιγγιώδη χορό υποσχέσεων δισεκατομμυρίων» και σημείωσε πως η ακριτική Δυτική Μακεδονία δεν θα παραδοθεί λάφυρο στα χέρια του ολιγοπωλίου της ενέργειας.
Ο Σωκράτης Φάμελλος κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι επισκέφθηκε «έναν τόπο που η κυβέρνησή του καταδίκασε στην ανεργία, την ερημοποίηση και τη φτώχεια» και πως «πήγε να επιθεωρήσει τον τόπο του εγκλήματος… Η Δυτική Μακεδονία δεν αντέχει άλλα ψέματα. Θέλει δουλειές και δικαιοσύνη. Θέλει δίκαιη μετάβαση και μία κοινωνία με αξιοπρέπεια» συμπληρώνει.
Την αστυνομική καταστολή κατήγγειλε και το ΚΚΕ, σημειώνοντας ότι «τραυματίστηκαν διαδηλωτές, ανάμεσά τους η Τίνα Κουζιάκη, δημοτική σύμβουλος Κοζάνης με τη “Λαϊκή Συσπείρωση”, ενώ δεν δίστασαν να επιτεθούν και σε δημοσιογράφους, ανάμεσά τους και δημοσιογράφος του “Ριζοσπάστη”».
Εκλογή γραμματέα
Για μια επίσκεψη προκειμένου «να αποδράσει από τη δύσκολη θέση στην οποία έχει περιέλθει η απονομιμοποιημένη από την κοινωνία κυβέρνησή του» έκανε λόγο ο Αλέξης Χαρίτσης και στηλίτευσε με τη σειρά του την αστυνομική βία.
Σε μια αποκρυστάλλωση των ρόλων υπουργών, βουλευτών και στελεχών αναμένεται να προχωρήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη σημερινή συνεδρίαση της Κ.Ο. της Ν.Δ. με θέμα την εκλογή νέου γραμματέα, στον απόηχο της αρρυθμίας για τους ένστολους. Επίσης αναμένεται να αναφερθεί σε πρωτοβουλίες για μεγαλύτερη συμμετοχή των βουλευτών στη διαμόρφωση των κυβερνητικών προγραμματισμών, σε μια προσπάθεια βελτίωσης του κλίματος στο εσωτερικό του κόμματος αλλά και με το βλέμμα στο 2027, τοποθετούμενος εμφατικά για εκλογές σε δύο χρόνια.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός, εκτός από το πρόγραμμα της κυβέρνησης, θα αναλύσει τη θέση της χώρας στο διεθνές περιβάλλον, όπως διαμορφώνεται μετά και τους δασμούς από τις ΗΠΑ, ενώ θα αναφερθεί και στην υπόθεση των Τεμπών, καταγγέλλοντας «αντίθετη συγκάλυψη» από την πλευρά της αντιπολίτευσης.
Με ενδιαφέρον αναμένεται το αν θα τοποθετηθούν βουλευτές, κάτι για το οποίο από την κυβέρνηση σημειώνουν πως όποιος ζητήσει τον λόγο μετά τον πρωθυπουργό θα τον έχει, σχολιάζοντας πως «η Ν.Δ. είναι δημοκρατικό κόμμα. Αλλοι διεκδικούν το μονοπώλιο στη δημοκρατική ευαισθησία και στην πράξη κάνουν το αντίθετο».
