Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Ο ηγέτης της Γροιλανδίας αναμένεται να συναντηθεί σήμερα στην Κοπεγχάγη με τον βασιλιά της Δανίας μετά τις πρόσφατες απειλές Τραμπ ότι μπορεί να χρησιμοποιήσει και βία για να προσαρτήσει τη Γροιλανδία καθώς είναι πολύ σημαντική για την οικονομική ασφάλεια των ΗΠΑ, ενώ προανήγγειλε μάλιστα ότι θα εξετάσει το ενδεχόμενο να επιβάλει δασμούς στη Δανία για το θέμα της Γροιλανδίας.

Παράλληλα, ο μεγαλύτερος γιος του, ο Ντόναλντ Τραμπ τζούνιορ, έκανε ιδιωτική επίσκεψη στο πλούσιο σε μεταλλεύματα νησί.

Ο πρωθυπουργός της Γροιλανδίας Μούτε Έγκεντε, ο οποίος έφθασε αργά χθες το βράδυ στην Κοπεγχάγη, είχε ανακοινώσει πριν από την επίσκεψή του την αναβολή της συνάντησής του με τον βασιλιά της Δανίας Φρειδερίκο που ήταν προγραμματισμένη για σήμερα.

Αλλά σήμερα, τα Ανάκτορα της Δανίας ανακοίνωσαν ότι θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση χωρίς ωστόσο να δώσουν λεπτομέρειες.

Σημειώνεται πως η Γροιλανδία, με πληθυσμό 57.000, αποτελεί τμήμα της Δανίας επί 600 χρόνια και σήμερα ελέγχει το μεγαλύτερο τμήμα των εσωτερικών της υποθέσεων ως ημιαυτόνομο έδαφος ως μέρος της επικράτειας της Δανίας.

Ο Έγκεντε έχει διαμηνύσει ότι το νησί δεν είναι προς πώληση ενώ στην πρωτοχρονιάτικη ομιλία του διατύπωσε εκ νέου την επιθυμία του για ανεξαρτητοποίηση της Γροιλανδίας από την πρώην αποικιακή της δύναμη.

Αλλά και η Δανία υποστηρίζει ότι η Γροιλανδία δεν πωλείται και ότι η τύχη της μπορεί να αποφασιστεί μόνο από τους Γροιλανδούς.