Μια… «πρόταση» για τη Γροιλανδία απολύτως εναρμονισμένη με τις πρόσφατες επεκτατικές βλέψεις του Ντόναλντ Τραμπ, υποβλήθηκε από βουλευτή του κόμματός του, στο Κογκρέσο.
Ο Μπάντι Κάρτερ, βουλευτής των Ρεπουμπλικανών από την πολιτεία της Τζώρτζια, υπέβαλε τη Δευτέρα σχέδιο νόμου με το οποίο εξουσιοδοτεί τον πρόεδρο να αρχίσει διαπραγματεύσεις «για να αγοράσει ή να αποκτήσει με άλλο τρόπο» τη Γροιλανδία. Δεν σταματά εκεί, γιατί το ίδιο νομοσχέδιο θα δώσει τη δυνατότητα στον Αμερικανό πρόεδρο να… μετονομάσει το τεράστιο νησί σε «Κόκκινη, Λευκή και Μπλε Γη» («Red, White and Blueland»), δηλαδή σε μια γη «βαμμένη» με τα χρώματα της αμερικανικής σημαίας.
Το νομοσχέδιο τάσσει προθεσμία 6 μηνών για να ολοκληρωθούν όσα επιτάσσει.
«Ο πρόεδρος Τραμπ σωστά χαρακτήρισε την αγορά του τόπου ο οποίος σήμερα ονομάζεται Γροιλανδία ως προτεραιότητα εθνικής ασφάλειας, και θα καλωσορίσουμε με υπερηφάνεια το λαό του να ενταχθεί στο πιο ελεύθερο έθνος που υπήρξε ποτέ, όταν ο επικεφαλής διαπραγματευτής μας υπογράψει αυτή τη μνημειώδη συμφωνία», είπε ο Κάρτερ μιλώντας στη New York Post.
GOP Rep. Buddy Carter unveils bill empowering Trump to acquire Greenland — and rename it ‘Red, White, and Blueland’ https://t.co/2Hxj8ESqKf pic.twitter.com/iddogDRLQR
— New York Post (@nypost) February 11, 2025
Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει δηλώσει ότι θέλει να φέρει υπό τον έλεγχό του τη Γροιλανδία. Η Δανία, που έχει υπό τον έλεγχό της το νησί, αλλά και οι ίδιοι οι κάτοικοί του, απορρίπτουν κατηγορηματικά το ενδεχόμενο. Πέρα από τη Γροιλανδία, ο Τραμπ έχει «βάλει στο μάτι» τον Καναδά, τη Διώρυγα του Παναμά και τη Λωρίδα της Γάζας.
