ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ Απόστολος Λυκεσάς
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Ολο το συγκοινωνιακό έργο Θεσσαλονίκης ανατίθεται, ως γνωστόν, στον Οργανισμό Συγκοινωνιακού Εργου (ΟΣΕΘ) και από αυτόν επισήμως… σε εργολάβους! Με τροπολογία-προσθήκη(!) στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης για την κυβερνοασφάλεια, η κυβέρνηση ενσωματώνει ευρωπαϊκές οδηγίες στην πολιτική της και αναθέτει στον ΟΣΕΘ την ευθύνη να μοιράζει δουλειές, διότι τι άλλο μπορεί να κάνει ο Οργανισμός με μόλις 20 άτομα προσωπικό; Και, αν οι ιδιώτες ζορίζονται, κανένα πρόβλημα, μπορούν άνετα να… παίρνουν υπάλληλους του δημόσιου ΟΑΣΘ -η ζωή του οποίου παρατείνεται εκ νέου μέχρι τέλους του 2025-, αφού η εταιρεία ΤΗΕΜΑ, που ανέλαβε τη λειτουργία του μετρό, έχει προσλάβει υπαλλήλους μόνο για τους πέντε από τους 13 σταθμούς!

Αν για το λογότυπο του μετρό έπεσε… σύννεφο η καζούρα, γι’ αυτά τα τεράστια ζητήματα τι θα έπρεπε άραγε να συμβεί; Κι όμως χθες που τα πληροφορηθήκαμε ήταν απλώς μια καθημερινή μέρα. Πάντως, η τροπολογία-προσθήκη είναι διαμάντι! Ακατέργαστο μεν, αλλά οι λεπτομέρειες μπορούν να ρυθμιστούν… στο μέλλον με άλλες τροπολογίες! Το μόνο που ξεκαθαρίζεται ευκρινώς είναι ότι παρατείνονται μέχρι τις 30 Ιουνίου 2025 οι συμβάσεις των εκατόν ενενήντα (190) οδηγών ιδιωτικού δικαίου με συμβάσεις ορισμένου χρόνου που προσλήφθηκαν στον ΟΑΣΘ «βάσει των υπό στοιχεία ΣΟΧ 1/2023 και 1/2024 Ανακοινώσεων», κυρίως όμως «υπό τους ειδικότερους όρους και περιορισμούς», δηλαδή δεν έχουν κανένα «προνόμιο», αν προκηρυχθούν μόνιμες θέσεις εργασίας.

Τα υπόλοιπα «κρύβονται» στα βάτα της γραφειοκρατικής γλώσσας, αφού με την τροπολογία ο ΟΣΕΘ «ελέγχει, εποπτεύει, ενεργεί και συντονίζει τη διαλειτουργικότητα του συγκοινωνιακού έργου που εκτελείται από τους παρόχους της περ. λα’, δυνάμενος να συμβάλλεται με παρόχους του εν λόγω συγκοινωνιακού έργου και τρίτους προς τον σκοπό της διαλειτουργικότητας»! Ο ΟΣΕΘ δηλαδή θα είναι ο «ρυθμιστής» του χρήματος από και προς παρόχους έργου, όπως η ΤΗΕΜΑ για το μετρό, τα ΚΤΕΛ για τις περιαστικές γραμμές και ο ΟΑΣΘ (ως ο μόνος δημόσιος οργανισμός, το μέλλον του οποίου για μετά το 2025 είναι αβέβαιο). Επιπλέον, ο ΟΣΕΘ θα μπορεί πλέον να «εμπορεύεται» στοιχεία που θα συλλέγει (π.χ. σε ποια στάση του μετρό υπάρχει μεγάλη κίνηση).

Σε σχέση με τον ΟΑΣΘ, μόνο ερωτηματικά προκαλεί η εκ νέου παράταση στην εκκαθάρισή του μέχρι τέλους του 2025, καθώς για το μέλλον του Οργανισμού δεν υπάρχει καμία απολύτως αναφορά (θα παραμείνει δημόσιος ή θα ιδιωτικοποιηθεί όπως το μισό συγκοινωνιακό έργο που κάποτε εκτελούσε;). Ερωτηματικά γεννά και η αναφορά στην επαναφορά του Οργανισμού σε καθεστώς… του 2001! [αδιευκρίνιστο, για παράδειγμα, είναι αν θα επανέλθουν όσα ίσχυαν για τους πρώην μετόχους, όταν το κέρδος θεωρούνταν έξοδο (!) -και αν ισχύουν για ποιον θα ισχύουν].

Οσο για την επιχορήγηση του ΟΑΣΘ για το 2025, που ανέρχεται στα 80,15 εκατομμύρια [51,9 εκατ. για λειτουργικές ανάγκες και 28,25 για άσκηση κοινωνικής πολιτικής (πάσο μαθητών και φοιτητών, ανέργους, ΑμΕΑ κ.λπ.)], θα χρειαστεί ειδικό δημοσίευμα για την παράθεση στοιχείων και ερωτημάτων, καθώς φαίνεται σε πρώτη ματιά ότι ο ΟΑΣΘ επιδοτείται με αυτά τα ποσά, διότι «δεν βγαίνει»!