Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Λίγες ώρες μετά την παραδοχή του Ισραήλ πως ο IDF πυροβόλησε και σκότωσε την Τουρκοαμερικανή Αϊσενούρ Εζγκέ Εϊγκί κατά λάθος γιατί… στόχευσε σε άλλο διαδηλωτή ήρθε και η απόλυτη κάλυψη από τον Τζο Μπάιντεν.

Ο Αμερικανός πρόεδρος έσπευσε να δηλώσει ότι επρόκειτο για ατύχημα και πως η σφαίρα εξοστρακίστηκε και τραυμάτισε θανάσιμα τη νεαρή κοπέλα, με εμφανή διάθεση να κλείσει ακόμη ένα δύσκολο μέτωπο για τον σύμμαχό του Μπένιαμιν Νετανιάχου.

«Προφανώς ήταν ατύχημα, έγινε εξοστρακισμός στο έδαφος και χτυπήθηκε από ατύχημα» ήταν τα λόγια του Τζο Μπάιντεν.

Οι δηλώσεις αυτές έρχονται σε πλήρη αντίθεση με εκείνες του Άντονι Μπλίνκεν, ο οποίος ζήτησε «θεμελιώδεις αλλαγές» στις ισραηλινές δυνάμεις, αφότου χαρακτήρισε «απρόκλητη και αδικαιολόγητη» τη δολοφονία της Εϊγκί.

«Κανείς δεν πρέπει να πυροβολείται και να σκοτώνεται επειδή συμμετέχει σε μια διαδήλωση», τόνισε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών σε συνέντευξη Τύπου στο Λονδίνο, στην πιο σκληρή κριτική του που έχει κάνει δημόσια μέχρι σήμερα κατά του ισραηλινού στρατού.

Από την πλευρά του ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ εξέφρασε τη «σοβαρή ανησυχία» του για το περιστατικό σε επικοινωνία που είχε με τον Ισραηλινό ομόλογό του Γιοάβ Γκαλάντ.

Ο Λόιντ Όστιν «παρότρυνε τον υπουργό Γκάλαντ» να προχωρήσει σε «επανεξέταση των κανόνων εμπλοκής» των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων «όταν επιχειρούν στη Δυτική Όχθη», σύμφωνα με το δελτίο Τύπου που δημοσιοποιήθηκε από το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας.

Υπενθυμίζεται ότι η Εϊγκί σκοτώθηκε από πυρά ισραηλινών δυνάμεων ενώ συμμετείχε σε διαδήλωση κατά του εβραϊκού εποικισμού στην Μπέιτα, κοντά στη Ναμπλούς, στο βόρειο τμήμα της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης, παλαιστινιακού εδάφους που κατέχει από το 1967 το Ισραήλ.

Το θέμα έχει προκαλέσει και την σφοδρή αντίδραση της Τουρκίας και του ίδιου του Ταγίπ Ερντογάν, καθώς το θύμα είναι και τουρκική καταγωγή.