Η αναγκαιότητα χρηματοδοτικής στήριξης της θαλάσσιας οικονομίας, στην οποία συμπεριλαμβάνονται η ναυπηγική βιομηχανία, η ακτοπλοΐα και τα λιμάνια, ήταν το βασικό θέμα που συζητήθηκε στη συνάντηση που είχε το δ.σ. της Ενωσης Τραπεζικών και Χρηματοοικονομικών Στελεχών της Ελληνικής Ναυτιλίας με τον υφυπουργό Ναυτιλίας Στέφανο Γκίκα.
Ο πρόεδρος της Ενωσης Γ. Ξηραδάκης επισήμανε ότι ο μεγάλος αγώνας δρόμου που έχει ξεκινήσει η ελληνική ποντοπόρος ναυτιλία προς την πράσινη μετάβαση πρέπει να στηριχτεί από όλους τους φορείς που ασχολούνται με τη θαλάσσια οικονομία, το ελληνικό κράτος πρέπει να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, υποστηρίζοντας τις μεγάλες επενδύσεις που είναι αναγκαίο να πραγματοποιηθούν, ενώ επανέλαβε την απροθυμία του ελληνικού τραπεζικού χώρου στη στήριξη της θαλάσσιας οικονομίας της χώρας.
Ο αντιπρόεδρος της Ενωσης Γιώργος Λάιος και ο γενικός γραμματέας Κωνσταντίνος Οικονόμου περιέγραψαν την παγκόσμια χρηματοδοτική ναυτιλιακή αγορά αναφερόμενοι στη μεγάλη ανησυχία των ναυτιλιακών εταιρειών για τη μειούμενη συμμετοχή των ευρωπαϊκών τραπεζών στη χρηματοδότηση.
Τα δύο μέρη συμφώνησαν στην αναγκαιότητα χρησιμοποίησης των αναπτυξιακών χρηματοδοτικών εργαλείων, καθώς επίσης και την ενίσχυση των προσπαθειών προσέλκυσης χρηματοδοτικών οργανισμών στους νευραλγικούς τομείς ενδιαφέροντος.
