Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Σημαντικό ποσοστό των Ευρωπαίων πολιτών σε διάφορες χώρες πιστεύουν ότι ο αριθμός των τουριστών έχει αυξηθεί πολύ, ενώ ταυτόχρονα βλέπουν με συμπάθεια τις διαδηλώσεις που διοργανώνονται κατά του υπερτουρισμού

Το παραπάνω καταγράφεται στην έρευνα της YouGov, η οποία πραγματοποιήθηκε σε Ισπανία, Γαλλία, Βρετανία, Γερμανία, Δανία, Σουηδία και Ιταλία. Η έρευνα της YouGov έρχεται έπειτα από ένα καλοκαίρι διαδηλώσεων και προειδοποιήσεων για τις επιπτώσεις του μαζικού τουρισμού, από τη Σαντορίνη έως τα Κανάρια Νησιά, καθώς και μέτρων που υιοθετήθηκαν σε ορισμένες περιοχές στοχεύοντας στη μείωση του υπερτουρισμού. 

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της Ισπανίας, η οποία –σύμφωνα με την έρευνα– είναι η χώρα που αισθάνθηκε πιο έντονα το φαινόμενο του υπερτουρισμού. Όπως καταγράφηκε, το ένα τρίτο των ερωτηθέντων (ποσοστό 32%) θεωρεί ότι η χώρα τους φιλοξενεί πλέον πάρα πολλούς ξένους τουρίστες. Το ποσοστό αυξάνεται στο 48% στην περιοχή της Καταλονίας, που περιλαμβάνει τη Βαρκελώνη, της οποίας οι 1,6 εκατ. κάτοικοι δέχονται περίπου 32 εκατομμύρια επισκέπτες ετησίως. Μάλιστα, τοπική αρθρογράφος δήλωσε τον περασμένο μήνα: «Η πόλη μου έχει κλαπεί από μένα, και δεν την παίρνω πίσω».

Η Ισπανία είναι επίσης η η χώρα όπου οι ερωτηθέντες ήταν πιο πιθανό να έχουν αρνητική άποψη (σε ποσοστό 28%) για τους τουρίστες. Και τα δύο αυτά στοιχεία είναι σημαντικά υψηλότερα από άλλες χώρες, αν και σημαντικό ποσοστό άλλων Ευρωπαίων συμμερίζονται τις παραπάνω απόψεις

Στη Γαλλία, στο 18% ανέρχεται το ποσοστό των ερωτηθέντων που δηλώνει ότι υπάρχουν πάρα πολλοί ξένοι τουρίστες, ενώ το 16% ανέφερε πως έχει κακή γνώμη για αυτούς. Τα αντίστοιχα νούμερα στην Ιταλία ήταν 16% και 11%, ενώ στη Γερμανία 13% και 14%.

Οι κάτοικοι της Ισπανίας είναι επίσης αυτοί που αισθάνονται πιο έντονα την πίεση, σε σύγκριση με τους άλλους Ευρωπαίους της έρευνας, όσον αφορά τον τομέα των βραχυπρόθεσμων ενοικιάσεων διαμερισμάτων για διακοπές, ο οποίος κατηγορείται ευρέως πως αφαιρεί τα καταλύματα από την τοπική αγορά κατοικιών και διογκώνει τα ενοίκια σε σημείο που πολλοί κάτοικοι δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά. Σύμφωνα με την έρευνα, πάνω από το ένα τρίτο των Ισπανών (37%) πιστεύουν ότι ο εν λόγω τομέας δημιούργησε περισσότερο κακό παρά οφέλη, με το 45% να τονίζει ότι έχει αρνητική άποψη. 

Τα ποσοστά αρνητικής γνώμης στις άλλες χώρες ήταν: στο Ηνωμένο Βασίλειο το 33%, στην Ιταλία 30%, στη Γαλλία 28%, στη Δανία 24% και στη Γερμανία 21%. 

Στη Γαλλία (47%) και τη Γερμανία (45%) καταγράφηκαν οι υψηλότερες αρνητικές απόψεις για έναν άλλο αμφιλεγόμενο κλάδο, τη βιομηχανία κρουαζιέρας, ενώ στην Ισπανία (20%) και την Ιταλία (19%) –όπου η Βαρκελώνη και η Βενετία έχουν λάβει μέτρα για να αποθαρρύνουν τα κρουαζιερόπλοια–, οι απόψεις ήταν λιγότερο δυσμενείς.

Τέλος, μεγάλο ποσοστό των Ευρωπαίων υποστηρίζουν τις ανησυχίες των ακτιβιστών κατά του υπερτουρισμού, δείχνοντας είτε «μεγάλη» ή «αρκετή» συμπάθεια για τους κατοίκους δημοφιλών τουριστικών προορισμών που διαμαρτύρονταν κατά του υπερτουρισμού. Συγκεκριμένα, το υψηλότερο επίπεδο στήριξης σημειώθηκε και πάλι στην Ισπανία με 66%, ακολουθούμενο από τη Γαλλία, τη Γερμανία και τη Σουηδία (65%), τη Δανία (63%), το Ηνωμένο Βασίλειο (57%) και την Ιταλία (53%).