ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ Νίκος Μήλης*
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Οι δημοσκοπήσεις μάς δείχνουν πλέον στο 16%, είμαστε ένα βήμα πριν μπούμε σε κυβερνητική τροχιά. Αυτό δεν προέκυψε νομοτελειακά, αλλά είναι αποτέλεσμα μιας σκληρής μεθοδικής δουλειάς δυόμισι ετών. Το οξύμωρο βέβαια ποιο είναι; Το ΠΑΣΟΚ πέρασε στη δεύτερη θέση πριν από τις εσωκομματικές εκλογές που προκλήθηκαν ακριβώς επειδή δεν πήρε τη δεύτερη θέση.

Πλέον, έχουμε έναν μόνο στόχο: να κλείσουμε γρήγορα τις εσωτερικές μας διαδικασίες, ώστε να μπει ένα τέλος στην εσωστρέφεια που ξεκίνησε το απόγευμα των ευρωεκλογών, να διορθώσουμε με αυτοκριτική τα λάθη μας, να πάμε στην κοινωνία και να κάνουμε πράξη στα μεγάλα αστικά κέντρα ό,τι πετύχαμε στην περιφέρεια. Να επιστρέψουν οι παλιοί μας ψηφοφόροι και να εμπνεύσουμε τις νεότερες γενιές ώστε να μας δείξουν εμπιστοσύνη. Και όλα αυτά γιατί;

Γιατί στα τέσσερα βασικότερα θέματα που απασχολούν τους πολίτες, η κατάσταση έχει επιδεινωθεί. Ακρίβεια, Υγεία, ενεργειακό κόστος, στεγαστική πολιτική. Και ο κατάλογος μεγαλώνει. Την ώρα που η κυβέρνηση συγκεντρώνει την εξουσία, αποκεντρώνει τις ευθύνες διαστρεβλώνοντας την έννοια της ατομικής ευθύνης και εξαγοράζει την ανοχή και τη σιωπή της κοινωνίας με επιδόματα και «χάντρες για ιθαγενείς». Στον έκτο χρόνο της Νέας Δημοκρατίας στο τιμόνι της χώρας, οι πολίτες δεν έχουν πλέον τίποτε άλλο να προσδοκούν από την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό. Η κατάσταση στην Ελλάδα του 2024 συνεχίζει να πληγώνει καθημερινά τους πολίτες.

Το ΠΑΣΟΚ, με βάση το πλαίσιο και των 8 εθνικών στόχων για βιώσιμη ανάπτυξη που κατέθεσε στη ΔΕΘ, έχει πλέον συγκροτημένο και συγκεκριμένο σχέδιο εναλλακτικής, προοδευτικής διακυβέρνησης. Σήμερα, λοιπόν, απέναντι στο σπιράλ φθοράς στο οποίο έχει εισέλθει η κυβέρνηση, εμείς αντιπροτείνουμε το εναλλακτικό Στρατηγικό Σχέδιο που έχει ανάγκη η χώρα. Ενα Σχέδιο για το Τώρα και το Αύριο της Ελλάδας. Για τις πραγματικές ανάγκες των πιο ευάλωτων συμπολιτών μας και βέβαια των μεσαίων στρωμάτων. Ενα σχέδιο που αποτελεί τον οδικό χάρτη για την οριστική αλλαγή σελίδας στις επόμενες εθνικές εκλογές.

Γίνεται πλέον ορατό ότι το πολιτικό σχέδιο που αναδεικνύει το ΠΑΣΟΚ και ο πρόεδρός του βρίσκει ευήκοα ώτα στην κοινωνία. Η κοινωνική αντιπολίτευση φαίνεται να βρίσκει πολιτική έκφραση στο ΠΑΣΟΚ. Το Προοδευτικό Σχέδιο για την Πατρίδα, που παρουσίασε ο Νίκος Ανδρουλάκης, βασίζεται στις επεξεργασμένες και στοχευμένες προτάσεις του ΠΑΣΟΚ, ενός κινήματος που βρίσκεται ξανά στο επίκεντρο των πολιτικών εξελίξεων. Την ώρα που οι μη προνομιούχοι, η μεσαία τάξη δοκιμάζονται, οι νέες και οι νέοι της πατρίδας μας διψούν για αλλαγές, που θα βελτιώσουν τη ζωή τους και να έχουν ελπίδα και προοπτική.

Είμαστε λοιπόν με αυτούς που νιώθουν ότι δεν έχουν φωνή σε μια χώρα γεμάτη ανισότητες. Αυτούς φιλοδοξούμε να εκφράσουμε. Για μας, για όσους μείναμε και δημιουργήσαμε στην Ελλάδα της κρίσης, η πολιτική νοείται ως προσφορά και λειτούργημα. Αυτή είναι η σταθερή μας πυξίδα και το νέο υπόδειγμα πολιτικής για το οποίο αγωνιζόμαστε. Και αξίζει να το πετύχουμε.

*Πολιτικός μηχανικός, μέλος Π.Σ. ΠΑΣΟΚ, πρόεδρος αντιπροσωπείας ΤΕΕ