Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Οι Ευρωπαίοι Φιλελεύθεροι (Renew) έχασαν έδρες στο Ευρωκοινοβουλίου μετά την αποχώρηση του κόμματος του Τσέχου Αντρέι Μπάμπις, όπως ανακοινώθηκε σε συνέντευξη Τύπου την Παρασκευή.

Πλέον, η ακροδεξιά ομάδα της Μελόνι έχει 83 ευρωβουλευτές (ECR) και οι Φιλελεύθεροι του Μακρόν μόλις 74. Αυτό σημαίνει πως η ομάδα της Μελόνι δυναμώνει και αποτελεί την τρίτη δύναμη στο ΕΚ. Αυτό πιθανώς θα επηρεάσεις και τη διαπραγμάτευση για τις κορυφαίες θέσεις της Ε.Ε.

Το κόμμα του Δράση των δυσαρεστημένων πολιτών (ANO), το οποίο ήρθε πρώτο στις εκλογές για την Ε.Ε. στην Τσεχία, υπήρξε βασικός παράγοντας στην ευρωομάδα, στην οποία κυριαρχούν οι ευρωβουλευτές του Εμμανουέλ Μακρόν και άλλα φιλελεύθερα κόμματα όπως το ολλανδικό VVD του απερχόμενου πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε.

«Αποφασίστηκε χθες. Φεύγουμε από το Renew γιατί δεν μπορούμε να εκπληρώσουμε το πρόγραμμά μας εκεί. Και δεν θέλουμε να προδώσουμε τους ψηφοφόρους μας», δήλωσε στο POLITICO ο Ondřej Knotek, ευρωβουλευτής από το ANO.