ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ Στέργιος Ζιαμπάκας
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Δομή εγκληματικής οργάνωσης αποδίδει η αστυνομία στο κύκλωμα με τους 14 συλληφθέντες που κατηγορούνται για εκβιασμό ιδιοκτητών καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος και περιπτερούχων, καθώς και για χρηματισμό.

Στην ομάδα των 14 φέρονται να συμμετέχουν δημοτικοί αστυνομικοί -ένας μάλιστα είναι αξιωματικός του σώματος- και δημοτικοί υπάλληλοι του Δήμου Αθηναίων, υπάλληλοι υγειονομικών υπηρεσιών, καθώς και υπάλληλοι του υπουργείου Πολιτισμού. Αρχηγικό ρόλο, όμως, αποδίδει η αστυνομία σε δύο ιδιώτες. Οι παραπάνω κατηγορούνται ότι εκβίαζαν καταστηματάρχες -κυρίως- ζητώντας τους χρηματικά ποσά προκειμένου να μην πραγματοποιούν ελέγχους ή, εάν προχωρούσαν σε ελέγχους, να μη βεβαιώνουν παραβάσεις. Εάν οι καταστηματάρχες δεν δέχονταν αυτούς τους όρους, τότε τους απειλούσαν με συχνούς ελέγχους και ψευδείς παραβάσεις, σύμφωνα πάντα με αστυνομικές πηγές.

Η αστυνομία προχώρησε στις συλλήψεις τους κατόπιν έρευνας της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων Σωμάτων Ασφαλείας. Προηγήθηκε σχετική καταγγελία. Στην κατοχή των συλληφθέντων βρέθηκαν χρήματα που προσεγγίζουν το μισό εκατομμύριο ευρώ, ρολόγια, έως και σπρέι πιπεριού και δισκία αναβολικών ουσιών. Τα χρήματα εντοπίστηκαν σε κατοικία ενός εκ των συλληφθέντων και σε χρηματικό λογαριασμού άλλου εμπλεκόμενου. Εχουν εξακριβωθεί 47 περιπτώσεις εκβιασμών και χρηματισμού, με την αστυνομία να εκτιμά ότι τα παράνομα κέρδη της οργάνωσης ξεπερνούν τις 700.000 ευρώ ετησίως.

Πώς λειτουργούσαν

Σύμφωνα με αστυνομικές πληροφορίες, η οργάνωση λειτουργούσε ως εξής:

● Τα αρχηγικά μέλη της οργάνωσης προσέγγιζαν καταστηματάρχες προσφέροντας «προστασία».

● Οι υπάλληλοι διενεργούσαν στοχευμένους ελέγχους στα καταστήματα που είχαν μπει στο στόχαστρο ως μέσο πίεσης.

● Αν υπέκυπταν στους εκβιασμούς οι καταστηματάρχες, λάμβαναν πληροφορίες για το πότε επίκεινται έλεγχοι – κάτι που φέρεται να γινόταν από τα αρχηγικά μέλη. Αν δινόταν το αντίτιμο που ζητούσαν τα μέλη της οργάνωσης, παρέβλεπαν τις παραβάσεις.

● Αν δεν υπέκυπταν στους εκβιασμούς οι καταστηματάρχες, τότε οι έλεγχοι γίνονταν με τη βεβαίωση ψευδών παραβάσεων. Αλλο ένα μέσο σκληρής πίεσης προκειμένου να πετύχουν τον σκοπό τους.

Στους 14 συλληφθέντες αποδίδονται κατά περίπτωση κατηγορίες για εγκληματική οργάνωση, εκβίαση, δωροληψία υπαλλήλου, δωροδοκία υπαλλήλου και συνέργεια σε αυτήν, πλαστογραφία, παραβίαση υπηρεσιακού απορρήτου, παράβαση καθήκοντος, ψευδή βεβαίωση, για παραβάσεις των νομοθεσιών περί αθλητισμού, περί όπλων, καθώς και του κώδικα μετανάστευσης.

Υπάρχει η πιθανότητα να μην έχει βγει στην επιφάνεια το σύνολο των ενεργειών και των εμπλεκόμενων προσώπων της οργάνωσης. «Το βάθος και την έκταση πιστεύω δεν τα γνωρίζουμε ακόμη, όπως δεν γνωρίζουμε και τα πρόσωπα όλα τα οποία εμπλέκονται σε αυτήν τη διαδικασία», επισημαίνει στην «Εφ.Συν.» ο αντιδήμαρχος Δημοτικής Αστυνομίας και Κοινόχρηστων Χώρων, Θωμάς Γεωργιάδης.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της δημοτικής αρχής Αθηναίων, η «εγκληματική οργάνωση» -όπως τη χαρακτηρίζει- έχει δράση «τουλάχιστον από τον Ιανουάριο του 2023». Ο Δήμος Αθηναίων έχει συνδράμει στις αστυνομικές έρευνες και ξεκαθαρίζει ότι θα συνεχίσει να υποστηρίζει τις έρευνες για την ταχύτερη διαλεύκανση της υπόθεσης. Προσθέτει δε ότι «όλοι οι εμπλεκόμενοι υπάλληλοι τίθενται αμέσως σε αργία». Επιπλέον ο Δήμος Αθηναίων θα εκκινήσει διαδικασίες Ενορκης Διοικητικής Εξέτασης, όπως ενημερώνει ο κ. Γεωργιάδης, τονίζοντας: «Για εμάς αυτή η ιστορία δεν έχει τέλος εάν δεν λυθεί. Και πρέπει να λυθεί».