ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ Βίκυ Καπετανοπούλου
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Κέρδη αλλά όχι σαρωτικές νίκες κατέγραψε η Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) στις κυριακάτικες αυτοδιοικητικές εκλογές της Θουριγγίας, οι οποίες θεωρούνται γενική δοκιμή όχι τόσο για τις ευρωεκλογές σε δύο βδομάδες όσο για τις κάλπες ανάδειξης νέας τοπικής κυβέρνησης την 1η Σεπτεμβρίου στο ανατολικό γερμανικό κρατίδιο, όπου το ακροδεξιό κόμμα παραμένει ζοφερά πρώτο στις δημοσκοπήσεις παρά το ξέσπασμα αλλεπάλληλων σκανδάλων σε βάρος του. Οπως έδειξε η καταμέτρηση των 4/5 των ψήφων για την εκλογή δημάρχων καθώς και μελών περιφερειακών και τοπικών συμβουλίων, το AfD απέτυχε μεν να θριαμβεύσει, αύξησε όμως το ποσοστό του σχεδόν κατά 9% σε σχέση με τις αντίστοιχες εκλογές του 2019, συγκεντρώνοντας περίπου 26%. Ξέμεινε και πάλι δηλαδή στη δεύτερη θέση, λίγο πίσω από τη δεξιά Χριστιανική Ενωση (CDU/CSU), οι δυνάμεις της οποίας παρέμειναν σε γενικές γραμμές αμετάβλητες.

Οσον αφορά δημάρχους και επικεφαλής συμβουλίων, μόνο ένας υποψήφιος του AfD ήρθε πρώτος, χωρίς ωστόσο να κερδίσει απόλυτη πλειοψηφία 50%, ενώ άλλοι οχτώ έρχονταν δεύτεροι. Οπως όλα έδειχναν, και οι εννιά πάνε σε β’ γύρο –ανήμερα των ευρωεκλογών στις 9 Ιουνίου– με αντιπάλους κυρίως από το CDU, οι οποίοι αναμένεται να επικρατήσουν υποστηριζόμενοι από τους ψηφοφόρους των υπόλοιπων κομμάτων. Πέρσι τέτοια εποχή, πάντως, υποψήφιος του AfD είχε καταφέρει για πρώτη φορά να εκθρονίσει σοκαριστικά στον β’ γύρο τον Χριστιανοδημοκράτη επικεφαλής του περιφερειακού συμβουλίου (θέση ισοδύναμη με δημάρχου) στο Ζόνεμπεργκ της Θουριγγίας, η οποία, ως γνωστόν, αποτελεί ένα από τα προπύργια του ακροδεξιού κόμματος στην ανατολική Γερμανία.

Τη θέση του τοπικού πρωθυπουργού, μάλιστα, διεκδικεί τον Σεπτέμβριο ο σεσημασμένος πια ναζιστής Μπιορν Χέκε, από τα πιο ακραία στελέχη του AfD, που καταδικάστηκε πρόσφατα σε πληρωμή προστίμου 13.000 ευρώ για σκόπιμη χρήση απαγορευμένου ναζιστικού συνθήματος σε πολιτική εκδήλωση. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που το παράρτημα του AfD (και) στη Θουριγγία έχει χαρακτηριστεί επισήμως «εξτρεμιστικό» και έχει τεθεί υπό παρακολούθηση από το Ομοσπονδιακό Γραφείο για την Προστασία του Συντάγματος (BfV) –την εσωτερική υπηρεσία πληροφοριών της Γερμανίας– επειδή συνιστά κίνδυνο για το δημοκρατικό πολίτευμα της χώρας. Σκάνδαλα ξεσκάνδαλα, ωστόσο, το ακροδεξιό κόμμα εξακολουθεί να εμφανίζεται δημοσκοπικά πρώτο με ποσοστό γύρω στο 30%, εν όψει των κρατιδιακών εκλογών στη Θουριγγία. Σε απόσταση ακολουθεί το CDU με 20%.

Η εκδίωξη του AfD από την ευρωομάδα Ταυτότητα και Δημοκρατία (ID) την περασμένη Πέμπτη, με αφορμή τις φιλοναζιστικές δηλώσεις του ευρωβουλευτή του, Μαξιμίλιαν Κρα, αλλά και η παραίτηση από το κόμμα την Παρασκευή της ευρωβουλεύτριας Ζίλβια Λίμερ, που κατήγγειλε την ηγεσία του για αυταρχισμό, δεν φάνηκε πάντως να επηρεάζει άμεσα τις δημοσκοπικές του επιδόσεις σε όλη τη Γερμανία. Εν όψει ευρωεκλογών διατηρεί σταθερά τη δεύτερη θέση, μπροστά από τους συγκυβερνώντες Σοσιαλδημοκράτες (SPD) του καγκελάριου Ολαφ Σολτς, όπως έδειξε νέο γκάλοπ του ινστιτούτου INSA για λογαριασμό της εφημερίδας Bild. Αν και ψαλιδισμένο συγκριτικά με τις αρχές του χρόνου, το ποσοστό του AfD στην πρόθεση ψήφου παραμένει στο 17%. Πρώτη με 30% συνεχίζει να εμφανίζεται η αντιπολιτευόμενη Χριστιανική Ενωση, ενώ τρίτο και καταϊδρωμένο έρχεται το SPD με 14%. Ακολουθούν οι εξίσου αντιδημοφιλείς κυβερνητικοί του εταίροι, Πράσινοι και (νεοφιλ)Ελεύθεροι Δημοκράτες (FDP), με 13% και 4% αντίστοιχα.