Διεργασίες, ξεκαθαρίσματα και «ανοίγματα» λαμβάνουν χώρα στον χώρο της Ακροδεξιάς εν όψει της μεγάλης ανόδου που αναμένεται να καταγράψουν στις ευρωεκλογές. Τα δύο ακροδεξιά κόμματα, το ECR των Συντηρητικών Μεταρρυθμιστών και το ID των πιο σκληρών ακροδεξιών, επιχειρούν να αφήσουν πίσω τις διαφορές τους και με κοινό παρονομαστή να διεκδικήσουν πρόσωπα και θέσεις.
Την ίδια στιγμή το ID της Λεπέν και του Σαλβίνι έχει αρχίσει να «πλασάρεται» ως μεγάλος πολιτικός παίκτης αφού ήδη τα κόμματα-μέλη του συμμετέχουν σε τέσσερις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις! Και ενώ η υποψήφια για ακόμη μία θητεία στην προεδρία της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο να συνεργαστεί με το ECR της Μελόνι και των συντηρητικών της Πολωνίας, πλέον το ενδεχόμενο να απλώσει χείρα βοηθείας προς το ID φαίνεται να… κανονικοποιείται.
Για να μπορέσουν να διεκδικήσουν συνεργασίες τέτοιου τύπου, το σκληρά ακροδεξιό κόμμα Ταυτότητα και Δημοκρατία (ID) φοράει τα καλά του και κάνει εκκαθαρίσεις. Χθες το κόμμα Εθνικός Συναγερμός της Λεπέν ανακοίνωσε ότι δεν θέλει πλέον να συνεργάζεται με το γερμανικό AfD (Εναλλακτική για τη Γερμανία) στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, υποτίθεται λόγω των δηλώσεων του επικεφαλής υποψήφιου του AfD, Μαξιμίλιαν Κρα.
O Κρα βρέθηκε στο επίκεντρο σκληρής κριτικής μετά τις δηλώσεις του στην εφημερίδα La Repubblica ότι «δεν ήταν όλοι οι άνθρωποι των SS εγκληματίες». Προηγουμένως είχε ήδη βρεθεί στο στόχαστρο, όταν αποκαλύφθηκε ότι συνεργάτης του θεωρείται ύποπτος για κατασκοπία υπέρ της Κίνας και ότι ο ίδιος διατηρούσε στενές σχέσεις με το Πεκίνο και τη Μόσχα, με αποτέλεσμα η AfD να τον αποκλείσει από την προεκλογική εκστρατεία της.
Ο Μαξιμίλιαν Κρα, ο οποίος παραμένει υποψήφιος ευρωβουλευτής καθώς δεν είναι πλέον εφικτό να αποσυρθεί από το ψηφοδέλτιο χωρίς να ακυρωθεί συνολικά η υποψηφιότητα της AfD, υποστήριξε ότι οι «αντικειμενικές και διαφορετικές» δηλώσεις του χρησιμοποιούνται ως πρόσχημα προκειμένου να ζημιωθεί η AfD και τόνισε την ανάγκη να διατηρηθεί η ενότητα του κόμματος.
Μιλώντας σε ραδιοφωνική συνέντευξη η Λεπέν κατηγόρησε τους μέχρι πρότινος συνεργάτες της από τη Γερμανία ότι άγονται και φέρονται από ριζοσπαστικά στοιχεία στους κόλπους του κόμματος.
Την ίδια στιγμή ο επικεφαλής υποψήφιος του ID, Αντερς Βίστισεν, έτεινε χείρα συνεργασίας προς το ECR, λέγοντας στο Euronews ότι «τα δύο κόμματα δεν έχουν και τόσες διαφορές». Αν καταφέρουν και φτιάξουν κοινή πλατφόρμα, τότε είναι σίγουρο ότι θα καταλάβουν τη θέση της τρίτης δύναμης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με δραματικές συνέπειες στις αποφάσεις της Ε.Ε.
