Σε αυτό το κείμενο που αναζητούμε το πρόσωπο του χθεσινού τελικού, θα μπορούσε να μπει κάλλιστα ο Ελ Κααμπί. Ο πρώτος σκόρερ του φετινού Κόνφερενς Λιγκ και ο άνθρωπος που χάρισε στον Ολυμπιακό το πρώτο ευρωπαϊκό τρόπαιο στην ιστορία του. Θα μπορούσε να μπει ο αναμορφωτής Μεντιλίμπαρ που μέσα σε λίγους μήνες πήρε μια ομάδα ανήμπορη και της έδωσε ανείπωτη χαρά και δόξα.
Ομως, το πρόσωπο του ματς, το πρόσωπο όλου του χθεσινού Ολυμπιακού, είναι ο Παναγιώτης Ρέτσος. Το 26χρονο παλικάρι που ανδρώθηκε στις ακαδημίες της ομάδας, από δέκα ετών κιόλας, έγινε εν συνεχεία μέλος της πρώτης ομάδας και πήρε μια τεράστια μεταγραφή 22 εκατομμυρίων ευρώ στη Λεβερκούζεν. Η πενταετής καριέρα του στο εξωτερικό δεν πήγε τόσο καλά και το 2022 γύρισε στο λιμάνι του.
Ούτε εκεί ο δρόμος ήταν στρωμένος με ροδοπέταλα. Ο Ρέτσος γινόταν ο «αποδιοπομπαίος τράγος» όταν κάτι πήγαινε στραβά. Πέρυσι στο ματς με τον Αρη στα πλέι οφ, όπου η κατάσταση εκτραχύνθηκε στα αποδυτήρια και αυτός την πλήρωσε για ένα λάθος. Λάθη γίνονται απ’ όλους και ο Ρέτσος έκανε αρκετά και φέτος. Μερικά αχρείαστα πέναλτι, κάποιες «γκέλες», η μπάλα είναι και θέμα ψυχολογίας.
Ο 26χρονος δεν πτοήθηκε, δεν λύγισε. Ο ερχομός του Μεντιλίμπαρ του έδωσε ξανά αυτοπεποίθηση και μια θέση στην ενδεκάδα. Σιγά-σιγά ο διεθνής αμυντικός άρχισε να ανεβάζει ρυθμούς. Τα λάθη μειώθηκαν, η ενέργεια ανέβηκε. Και χθες βράδυ στη Νέα Φιλαδέλφεια, ευθυγραμμίστηκαν οι πλανήτες, όπως ακριβώς ήθελε ο ίδιος. Ηρθε η εμφάνιση που άγγιξε την τελειότητα, αυτή που θα γραφτεί με χρυσά γράμματα στην ιστορία.
Χθες βράδυ, για 120 λεπτά, το νούμερο «45» του Ολυμπιακού δεν έκανε ούτε μισό λάθος. Ποιος Μπελότι και ποιος Ενζολά. Οποιος φορ και να ήθελε να περάσει, έβρισκε μπροστά σε τοίχο. Ολα θα μπορούσαν να είναι διαφορετικά μετά το 50ό λεπτό. Μία σύγκρουση με τον Μπελότι κεφάλι με κεφάλι, θα μπορούσε να τον ρίξει νοκ άουτ. Βάσει ιατρικού πρωτοκόλλου θα έπρεπε μάλιστα. Ο Ρέτσος σηκώθηκε και δεν μπορούσε να σταθεί όρθιος. Ζαλιζόταν και το ιατρικό τιμ έκανε νόημα για αλλαγή. Ο ίδιος ο παίκτης δεν ήθελε να χάσει με τίποτα αυτό το ραντεβού. Εγραψε τους πάντες -ακόμα και την υγεία του- στα παλιά του τα παπούτσια και συνέχισε. Ενας παίκτης, έστω και με υποψία διάσεισης, θα μπορούσε να πάθει ζημιά. Και με καθαρά αγωνιστικούς όρους, να κάνει κάποιο μοιραίο λάθος. Ο Ρέτσος ήταν καλύτερος από πριν! Δεν μάσησε, δεν κατάλαβε τίποτα και συνέχισε να κάνει την τέλεια εμφάνιση.
Με δάκρυα στα μάτια, ο «Ελ Σιντ» των Πειραιωτών δήλωσε στο φινάλε: «Δεν είχα καν φανταστεί αυτή τη στιγμή στην ομάδα που μεγάλωσα. Από δω πήρα μεταγραφή, εδώ ξαναγύρισα και ζω αυτές τις μοναδικές στιγμές» και πρόσθεσε με νόημα: «Αφιερώνω αυτή την κούπα στους γονείς, στην κοπέλα και τους φίλους μου, που με στήριξαν σε όλες τις δύσκολες στιγμές».
Ελ Κααμπί: «Τα καταφέραμε όλοι μαζί, ευχαριστούμε τον κόσμο μας»
Το κεντρικό πρόσωπο της αναμέτρησης, ο Αγιούμπ Ελ Κααμπί ήταν ο πρώτος που μίλησε on camera λίγο μετά την λήξη του τελικού και έστειλε ένα μήνυμα στον κόσμο του Ολυμπιακού, μέσω της Cosmote: «Τα καταφέραμε όλοι μαζί, ευχαριστούμε τον κόσμο μας, είμαστε όλοι μαζί μία οικογένεια, πάμε Ολυμπιακέ!».
Ο Γιώργος Μασούρας που μίλησε στο MEGA, εν μέσω πανηγυρισμών, τόνισε: «Είναι φανταστικό αυτό που ζούμε, το περίμενα, το ονειρευόμουν, είμαστε στην ελίτ της Ευρώπης και πρέπει να παραμείνουμε εκεί».
Όσο για τον αρχιτέκτονα της μεγάλης επιτυχίας, Χοσέ Μεντιλίμπαρ, τόνισε: «Είμαι πολύ χαρούμενος και ικανοποιημένος, αποτελεί τιμή που που έκανα όλο αυτό τον κόσμο ευτυχισμένο, νιώθω τεράστια χαρά και ευτυχία που έκανα τον κόσμο να νιώθει έτσι και το αφιερώνω σε αυτούς.
Είμαι χαρούμενος που πετύχαμε κάτι που ο σύλλογός μας δεν το είχε ξαναπετύχει ποτέ. Θα το γιορτάσουμε, θα το πανηγυρίσουμε όπως πρέπει και στη συνέχεια θα αρχίσουμε να δουλεύουμε για ό,τι ακολουθεί τόνισε χαρακτηριστικά.
