Η πρόεδρος της Γεωργίας, Σαλόμη Ζουραμπισβίλι, άσκησε βέτο στον διχαστικό και αμφιλεγόμενο νόμο της κυβέρνησης που στοχεύει τα ΜΜΕ και έχει πυροδοτήσει μαζικές διαδηλώσεις τις τελευταίες εβδομάδες. Την ημέρα που ψηφίστηκε ο νόμος από το κοινοβούλιο, χιλιάδες πολίτες διαδήλωσαν έξω από το κτίριο της Βουλής και συγκρούστηκαν με τις αστυνομικές δυνάμεις.
Ο νόμος, που έχει αποκληθεί και «ρωσικός», διότι θυμίζει αντίστοιχο ρωσικό που απαιτεί από τα μέσα ενημέρωσης και τις ΜΚΟ να εγγραφούν σε λίστα οργανισμών που «προωθούν τα συμφέροντα ξένης δύναμης» εάν λαμβάνουν περισσότερο από το 20% της χρηματοδότησής τους από το εξωτερικό.
Η Σαλόμη Ζουραμπισβίλι, που έχει συγκρουστεί αρκετές φορές με το κυβερνών κόμμα της χώρας, Γεωργιανό Όνειρο, είχε ήδη δηλώσει νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα ότι θεωρούσε τον νόμο «απαράδεκτο».
Ανακοινώνοντας την απόφασή της, επισήμανε ότι ο νόμος έρχεται σε αντίθεση με το Σύνταγμα της Γεωργίας και «όλα τα ευρωπαϊκά νομικά πρότυπα» και πρόσθεσε ότι «πρέπει να καταργηθεί».
Πάντως το Γεωργιανό Όνειρο διαθέτει επαρκή πλειοψηφία στη Βουλή για να παρακάμψει το βέτο της προέδρου και αναμένεται ότι θα προχωρήσει σε ψηφοφορία μέσα στις επόμενες ημέρες. Η κυβέρνηση της Γεωργίας υποστηρίζει ότι ο νόμος αποσκοπεί στην προώθηση της διαφάνειας και στον περιορισμό της επιζήμιας ξένης επιρροής στη χώρα.
Ωστόσο οι πολίτες που αντιδρούν υποστηρίζουν ότι ο νόμος έχει στόχο να φιμώσει κάθε αντιπολιτευόμενη φωνή, όπως έγινε και στη Ρωσία.
