Σήμερα το μεσημέρι οδηγείται στα δικαστήρια της Ευελπίδων ο 39χρονος γυναικοκτόνος, Θανάσης Κουρέλης, που δολοφόνησε τη Δευτέρα την πρώην σύντροφό του Κυριακή Γρίβα έξω από το Α.Τ. Αγίων Αναργύρων, σε μια υπόθεση που αναδεικνύει όλες τις τρύπες στο σύστημα προστασίας των κακοποιημένων γυναικών. Σε μια προσπάθεια καλύτερης ποινικής μεταχείρισης είναι πιθανό να επικαλεστεί παλαιότερα ψυχολογικά προβλήματα και ότι ήταν χρήστης ναρκωτικών, ωστόσο ο τρόπος που έδρασε και η συστηματική παρακολούθηση τύπου stalking της πρώην συντρόφου του δείχνουν κάθε άλλο παρά έναν άνθρωπο που ζητά το «ακαταλόγιστο» με βάση το άρθρο 69 του Ποινικού Κώδικα.
Η υπόθεση συνέχισε να μονοπωλεί και χθες την επικαιρότητα, ειδικά έπειτα από τη δημοσιοποίηση της κλήσης της 28χρονης στο «100» όπου ακούγεται κυνικά να της απαντά ο τηλεφωνητής ότι «το περιπολικό δεν είναι ταξί» (βλ. δίπλα). Η ΕΛ.ΑΣ. απάντησε ανακοινώνοντας τις «καρατομήσεις» συνολικά 6 αστυνομικών και συγκεκριμένα του διοικητή του Α.Τ. Αγίων Αναργύρων, της αξιωματικού υπηρεσίας και του σκοπού του ίδιου τμήματος, της επόπτριας (αξιωματικού της ΕΛ.ΑΣ.) και της οδηγού της, όπως και του τηλεφωνητή της Αμεσης Δράσης. Οι ίδιες αστυνομικές πηγές επισημαίνουν ότι το συγκεκριμένο ηχητικό έχει σταλεί ατόφιο στον αρμόδιο εισαγγελέα όπως και στον διεξάγοντα την εσωτερική έρευνα εκ μέρους της αστυνομίας.
Η αντιπολίτευση
Βέβαια τα ερωτήματα για τον επιεικώς ανεπαρκή χειρισμό μιας κραυγαλέας υπόθεσης κακοποίησης και ενδοοικογενειακής βίας πληθαίνουν μαζί με την κοινωνική οργή. Η χθεσινή δημοσιοποίηση της δραματικής κλήσης της Κυριακής Γρίβας στην Αμεση Δράση ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι τόσο στην κοινή γνώμη όσο και στα κόμματα της αντιπολίτευσης. Σε ανακοίνωσή του το ΠΑΣΟΚ μιλά για «παταγώδη αποτυχία της κυβέρνησης να εγγυηθεί την ασφάλεια των πολιτών» και ο γ.γ. του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, κάνει λόγο για «ντροπή και αίσχος» για το ελληνικό κράτος που αφήνει απροστάτευτες τις γυναίκες. Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. διερωτάται πώς μετά την αποκάλυψη της συνομιλίας της 28χρονης με το «100» ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης παραμένει ακόμα στη θέση του, ενώ σε παρόμοιο μήκος κύματος βρίσκεται και η ανακοίνωση της Νέας Αριστεράς που μιλά για ένα ανατριχιαστικό ντοκουμέντο, ενδεικτικό της αδράνειας, της ελλιπούς εκπαίδευσης και της αδιαφορίας της ΕΛ.ΑΣ.
Οχι μόνο ταξί, αλλά και ασθενοφόρο ή ό,τι χρειαστεί | Γ. Καλλιακμάνης (ΠΟΑΣΥ)
Ζητήσαμε από τον Γιώργο Καλλιακμάνη, μέλος του Δ.Σ. της ΠΟΑΣΥ, να μας σχολιάσει την απίθανη αποστροφή του τηλεφωνητή τού «100», όπως και το τι θα μπορούσε να γίνει για να αποτραπούν ανάλογες τραγωδίες στο μέλλον. «Οι περιπτώσεις παρακολούθησης-καταδίωξης, τύπου stalking, δεν διώκονται αυτεπάγγελτα ακόμα κι αν περιλαμβάνονται σε υποθέσεις ενδοοικογενειακής βίας. Θα έπρεπε να διώκονται αυτεπάγγελτα και σε περιπτώσεις νέων καταγγελιών να κινείται η διαδικασία της σύλληψης των δραστών στο πλαίσιο αυτοφώρου. Αποτελούν ψυχολογική βία και δεν θα έπρεπε να περιμένουμε νέα μήνυση από το θύμα» σχολίασε στην «Εφ.Συν.». Οσον αφορά τα… περιπολικά ταξί, ο κ. Καλλιακμάνης μάς είπε με νόημα ότι «το αστυνομικό όχημα όχι μόνο σε ταξί, αλλά σε οτιδήποτε μπορεί να μετατραπεί (π.χ. ασθενοφόρο ή φορτηγό) για να προστατεύσει τον πολίτη. Εάν κινδυνεύει ο πολίτης, είναι επιβεβλημένο».
Επικοινωνήσαμε ακόμη με τον πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλη Γιαννάκο, που μας περιέγραψε τη σύντομη νοσηλεία του δράστη στο ΨΝΑ σε μια προσπάθεια να έχει πιθανόν καλύτερη ποινική μεταχείριση με στόχο να νοσηλευτεί σε ψυχιατρικό ίδρυμα αντί να οδηγηθεί στη φυλακή. «Η περίπτωση της δολοφονίας της 28χρονης έξω από το Α.Τ. είναι σαν την περίπτωση ενός ασθενούς που πήγε σε νοσοκομείο το οποίο του απάντησε ότι δεν εφημερεύει και αυτός έφυγε από τη ζωή. Είχε συμβεί τέτοιο περιστατικό στην Πάτρα (σ.σ. τον Ιούλιο του 2022) κι εμείς ζητήσαμε να τιμωρηθούν όσοι εμπλέκονταν στο περιστατικό και έδιωξαν τον ασθενή…» σχολίασε ακόμη ο κ. Γιαννάκος.
Καταγγελίες ότι η Κυριακή ήταν έγκυος και απέβαλε
Στο μεταξύ καταγγελίες συγγενούς της 28χρονης στην εκπομπή του Star «Αλήθειες με τη Ζήνα» αναφέρουν ότι η Κυριακή Γρίβα ήταν έγκυος, αλλά είχε αποβάλει έπειτα από επίθεση του τότε συντρόφου και μετέπειτα δολοφόνου της. Οπως είπε, η 28χρονη είχε φύγει πολλές φορές από το σπίτι της και είχε ξαναπροσφύγει στην αστυνομία, χωρίς όμως αποτέλεσμα. «Της είχαμε πει να φύγει και η μητέρα της και η αδερφή της. Φοβόταν για τη ζωή της, την απειλούσε συνέχεια. Δεν πίστευε κανείς ότι θα έφτανε στο σημείο να το κάνει αυτό. Την είχε χτυπήσει πολλές φορές και είχε χάσει κι ένα μωρό από το ξύλο!» δήλωσε στο Star η συγγενής της δολοφονηθείσας.
● Η εξόδιος ακολουθία της Κυριακής Γρίβα θα τελεστεί σήμερα στις 12 το μεσημέρι στον Ιερό Ναό Αγίου Νεκταρίου Φυλής (στα Ανω Λιόσια).
Συγκέντρωση της ΚΝΕ στο Σύνταγμα
Την τιμωρία των ενόχων και γενναία μέτρα ολόπλευρης προστασίας των γυναικών από την πολύμορφη βία ζητά η ΚΝΕ, που καλεί σε συγκέντρωση στις 7.30 στο Σύνταγμα. «Την ίδια ώρα που “το περιπολικό δεν είναι ταξί” για να προστατεύσει τα θύματα της βίας, όπως κυνικά είπε ο αστυνομικός, την ίδια ώρα οι δυνάμεις καταστολής είναι πανταχού παρούσες, στους πλειστηριασμούς, τις απεργίες, τις μαθητικές και φοιτητικές κινητοποιήσεις, ακόμα και έξω από το Α.Τ. Αγ. Αναργύρων, στη διαμαρτυρία του Συλλόγου Γυναικών για το έγκλημα» αναφέρει η ΚΝΕ.
