Σύμφωνα με έρευνα της κοινής γνώμης στη Μέση Ανατολή, ο Πούτιν είναι δύο φορές πιο δημοφιλής από ό,τι ο Μπάιντεν.
Ετσι, η αδιαλλαξία του Νετανιάχου φαίνεται ότι έχει δώσει τη χαριστική βολή στην αξιοπιστία των ΗΠΑ ως εγγυητριών μιας μελλοντικής περιφερειακής σταθερότητας την επόμενη μέρα της σύγκρουσης στη Γάζα.
Το έλλειμμα βούλησης και δυνατότητας των ΗΠΑ να επιβληθούν στο Ισραήλ πριμοδοτεί και διευρύνει το περιθώριο ελιγμών στην ευρύτερη περιοχή της Ρωσίας και της Κίνας.
Η Ρωσία ενεπλάκη στη σύγκρουση της Συρίας από το 2015 όπου διαδραμάτισε αποφασιστικό ρόλο στην ήττα των τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους».
Σήμερα, η Μόσχα είναι σύμμαχος της Σαουδικής Αραβίας στην πετρελαϊκή στρατηγική και έχει αναπτύξει βαρύνουσας σημασίας διμερείς σχέσεις με το Ισραήλ και την Αίγυπτο, αλλά και με την Τουρκία και το Ιράν.
Η Κίνα πριν από μερικούς μήνες μεσολάβησε στην αποκατάσταση των διμερών σχέσεων Ιράν-Σαουδικής Αραβίας σε μια εντυπωσιακή δήλωση παρουσίας σε μια περιοχή στρατηγικής σημασίας για την ενεργειακή της επάρκεια.
Η αδυναμία ή η απροθυμία των ΗΠΑ να επιβάλουν τη λύση του Παλαιστινιακού επιβεβαιώνει την υπόθεση εργασίας που προσέγγιζε την Ουάσινγκτον σαν δύναμη σε αποδρομή από την περιοχή.
Η ανάφλεξη στη Γάζα πριν από έξι μήνες ξεκίνησε με τις ΗΠΑ να στέλνουν δύο αεροπλανοφόρα στην Ανατολική Μεσόγειο και τον Μπλίνκεν σε αναρίθμητες περιοδείες στην περιοχή.
Αν συγκρίνουμε τη δραστηριοποίηση των ΗΠΑ το τελευταίο εξάμηνο με τις μεσολαβητικές προσπάθειες του Κίσινγκερ το 1973-74, του Κάρτερ το 1978-79, του Μπους το 1991 και του Κλίντον την περίοδο 1994-2001, ο απολογισμός είναι θλιβερός για τον Μπάιντεν.
Κάποιοι έσπευσαν να θεωρήσουν ότι η ανάφλεξη στη Γάζα ήταν περισσότερο ευκαιρία παρά κίνδυνος, καθώς ερχόταν ξανά στην επικαιρότητα το Παλαιστινιακό.
Το 1956 οι δύο μεγάλες ευρωπαϊκές δυνάμεις, η Βρετανία και η Γαλλία, που βρίσκονταν σε πορεία αποδρομής από τη Μέση Ανατολή όταν ο Νάσερ εθνικοποίησε τη Διώρυγα του Σουέζ, είδαν την κρίση ως ευκαιρία δυναμικής επανόδου στην περιοχή.
Ηταν η τελευταία επέμβαση του Λονδίνου και του Παρισιού στη Μέση Ανατολή όπου κυριαρχούσαν πλέον οι ΗΠΑ και η ΕΣΣΔ.
Ο ιστορικός του μέλλοντος είναι βέβαιο ότι θα καταγράψει τη Γάζα ως το Σουέζ του Μπάιντεν, ως μια αυτοεκπληρούμενη προφητεία η οποία επισπεύδει την εξέλιξη που επιχειρεί να καθυστερήσει και πολύ περισσότερο να ματαιώσει.
