Τρισέλιδο αφιέρωμα στη μνήμη της Μυρσίνης Ζορμπά φιλοξενεί το παρόν τεύχος των «Νησίδων» με αφορμή τον έναν χρόνο από τον θάνατό της, αλλά και τη διημερίδα (26-27/4) «Μυρσίνη Ζορμπά: Πολιτική και πολιτισμός από τη Μεταπολίτευση ώς την κρίση» που διοργανώνεται από το Πάντειο (ενώ τον Μάιο και στο Πανεπιστήμιο της Ρώμης La Sapienza που έχει ονομάσει τιμητικά «Μυρσίνη Ζορμπά» το Εργαστήριο Νεοελληνικών Σπουδών του, έπεται συνέδριο για το έργο της).
Στο αφιέρωμα γράφουν για εκείνην σημαντικοί άνθρωποι των γραμμάτων, της σκέψης, της πολιτικής που διασταυρώθηκαν μαζί της, ή συνεργάστηκαν σε έναν από τους πολλούς τομείς της δραστηριότητας και της προσφοράς της: την πολιτική παρουσία της αποτιμούν οι Σία Αναγνωστοπούλου και Νίκος Μπίστης. Για την πολιτική του πολιτισμού γράφει ο Δημήτρης Πλάντζος. Για το ΕΚΕΒΙ και τη βιβλιοθήκη στην Κασσαβέτεια οι Μάρω Δούκα και Μικέλα Χαρτουλάρη.
Για το ΥΠΠΟ η Ελισάβετ Σολωμού και για το Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού η νεαρή εθελόντρια Ζωή Καραμανωλάκη. Διαβάζω τα κείμενά τους και δεν μπορώ να αποφύγω μια «δαιμονική» σκέψη. Μία κάπως ιερόσυλη σύγκριση με τη νυν υπουργό Πολιτισμού. Ναι, με την κυρία Μενδώνη που –αν θυμάστε– έναν χρόνο πριν, στο συλλυπητήριο μήνυμά της είχε επιδιώξει μία χαρακτηριστική απρέπεια, αποφεύγοντας να αναφέρει ότι η Ζορμπά ήταν η προκάτοχός της στο ΥΠΠΟ. Ναι, με την κυρία Μενδώνη που μιλά μόνο για «ανάπτυξη» όπως αυτή την εννοεί. Ναι, με την κυρία Μενδώνη που, πολύ πρόσφατα, μιλώντας στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, εμφανίστηκε ως «συνήγορος» του υπόδικου για κακουργήματα τέως προέδρου του «αμαρτωλού» Ταμείου Αλληλοβοήθειας Υπαλλήλων ΥΠΠΟ Γιάννη Τσακοπιάκου.
Εχει άλλωστε φροντίσει να αποσιωπήσει τον σχετικό πειθαρχικό έλεγχο, τον έχει διορίσει σε επιτροπές του υπουργείου και δεν κρύβει ότι διατηρεί μαζί του κοινωνικές σχέσεις – αφού άλλωστε η ίδια παρέστη στα βαφτίσια του παιδιού του μαζί με την έτερη συνεργάτιδά της, ειδική σύμβουλο σε θέματα επικοινωνίας Αννα Παναγιωταρέα. Ναι, την κ. Μενδώνη που το 2016 και το 2017, παρότι μέλος του ΠΑΣΟΚ, συμμετείχε σε συσκέψεις με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και συνεργαζόταν με τη σύζυγό του Μαρέβα Γκραμπόφσκι, αποφασίζοντας τη μουσειακή πολιτική της χώρας και προετοιμάζοντας την επέκταση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου. Ε, μ’ αυτά και μ’ αυτά, δεν μπορώ να αποφύγω και έτερη «δαιμονική» σκέψη. Το «έκαστος εφ’ ω ετάχθη».
