ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ Αφροδίτη Τζιαντζή
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Στο 2,4% ανήλθε ο ετήσιος πληθωρισμός στην Ευρωζώνη τον Νοέμβριο, σύμφωνα με τα τελικά στοιχεία της Eurostat, από 2,9% τον Οκτώβριο, ενώ έναν χρόνο πριν ήταν 10,1%. Στην Ε.Ε. μειώθηκε στο 3,1%, από 3,6% τον Οκτώβριο και 11,1% έναν χρόνο πριν.

Για την Ελλάδα η Εurostat αναθεώρησε προς τα κάτω τις αρχικές της εκτιμήσεις, με τον πληθωρισμό Νοεμβρίου να κινείται στο 2,9% (από 3% των προσωρινών στοιχείων), από 3,8% τον Οκτώβριο. Τα στοιχεία αυτά αφορούν τον Εναρμονισμένο Δείκτη Τιμών Καταναλωτή, τον οποίο έχει ήδη ανακοινώσει η ΕΛ.ΣΤΑΤ., ενώ ο εθνικός πληθωρισμός είναι 3%.

Τον υψηλότερο ρυθμό πληθωρισμού στην Ευρωζώνη κατέγραψαν η κατηγορία Τρόφιμα – Αλκοόλ – Καπνός, με 6,9% (από 7,4% τον Οκτώβριο). Η Ελλάδα έχει σημαντικά υψηλότερο πληθωρισμό Τροφίμων, με 8,9% εναρμονισμένο και 9% εθνικό. Οι τιμές των Υπηρεσιών στην Ευρωζώνη αυξήθηκαν κατά 4% τον Νοέμβριο, των Μη Ενεργειακών Βιομηχανικών Αγαθών κατά 2,9%, ενώ οι τιμές της Ενέργειας έκαναν «βουτιά» με -11,4%.

Τα χαμηλότερα ποσοστά πληθωρισμού καταγράφηκαν στο Βέλγιο (-0,8%), τη Δανία (0,3%) και στην Ιταλία (0,6%). Τα υψηλότερα ποσοστά καταγράφηκαν στην Τσεχία (8,0%), την Ουγγαρία (7,7%), τη Σλοβακία και τη Ρουμανία (6,9%).