Οι ΗΠΑ δεν στηρίζουν την ανεξαρτησία της Ταϊβάν, έσπευσε να δηλώσει ο Μπάιντεν πριν η νίκη του Λάι Τσινγκ Τε ερμηνευτεί και παρερμηνευτεί ως πρόκληση για το Πεκίνο.
Μεταξύ μιας σύγκρουσης Ισραήλ – Χαμάς, που κάθε μέρα που περνά δείχνει μια δυναμική διάχυσης στην ευρύτερη Μέση Ανατολή, ενός αδιεξόδου στην Ουκρανία και πρώτα και πάνω απ’ όλα, την πιθανή επιστροφή του Τραμπ στον Λευκό Οίκο, το τελευταίο που θα ήθελε αυτή τη στιγμή η Ουάσινγκτον θα ήταν ένα θερμό επεισόδιο στα Στενά της Ταϊβάν.
Το Πεκίνο δεν βιάζεται να προχωρήσει στην υλοποίηση του στρατηγικού του στόχου για ειρηνική ενσωμάτωση της Ταϊβάν στην Κίνα στο πλαίσιο της φόρμουλας «Ενα κράτος, δύο συστήματα» που διατύπωσε ο Ντεγκ Χσιάο Πινγκ.
Δεν βιάζεται γιατί εκτιμά ότι ο στόχος μιας έστω μακροπρόθεσμης ενσωμάτωσης της Ταϊβάν θα προβάλλει ως μια προοπτική πιο σταθεροποιητική απ’ ό,τι ο ρόλος προκεχωρημένου φυλακίου των ΗΠΑ στην προσπάθεια ανάσχεσης της περαιτέρω ισχυροποίησης της Κίνας.
Η φόρμουλα του Ντενγκ για ενσωμάτωση της Ταϊβάν προβλέπει επί της ουσίας μια μη αντιστρέψιμη στρατηγική συμμαχία Πεκίνου – Ταϊπέι με πολύ πιο διευρυμένο καθεστώς αυτονομίας απ’ αυτό του Χονγκ Κόνγκ.
Πιο συγκεκριμένα, η Ταϊβάν προβλέπεται ότι θα διατηρήσει τις δικές της Ενοπλες Δυνάμεις.
Η φόρμουλα «Ενα κράτος, δύο συστήματα» έχει προϊστορία, καθώς ο Μάο Τσε Τουνγκ από το 1949 συμμάχησε με την κινεζική Διασπορά της Ασίας, που βρίσκεται στην Ινδονησία, τη Σιγκαπούρη, το Βιετνάμ, την Καμπότζη και τις Φιλιππίνες, και η οποία στηρίχτηκε από το κομμουνιστικό καθεστώς στο όνομα της εθνικής αλληλεγγύης.
Σήμερα, η Κίνα του Σι Τζιπίνγκ προσδοκά ότι η επιχειρηματική ελίτ της Ταϊβάν με την πάροδο του χρόνου θα υιοθετήσει τη ρεαλπολιτίκ της ασιατικής κινεζικής Διασποράς.
Αν οι ΗΠΑ δεν θα διακινδύνευαν τη στήριξη μιας πορείας της Ταϊβάν προς την ανεξαρτησία, αυτό δεν σημαίνει ότι θα παρακολουθήσουν ως θεατές την προσέγγιση της χώρας με την Κίνα.
Αρκεί από μόνη της η καθησυχαστική διαβεβαίωση του Μπάιντεν για κάποιου βαθμού περιφερειακή σταθεροποίηση;
Η πορεία των διμερών σχέσεων ΗΠΑ – Κίνας από την επίσκεψη το καλοκαίρι του 2022 τής τότε προέδρου της Βουλής των ΗΠΑ Πελόζι μέχρι την πρόσφατη συνάντηση Μπάιντεν – Σι Τζιπίνγκ τουλάχιστον πιστοποιεί ότι οι δύο πλευρές έχουν συναίσθηση των κινδύνων μιας ανεξέλεγκτης κλιμάκωσης.
