Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Στον απόηχο της επίσκεψης-εξπρές του Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα, ο ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε ότι αξιολογεί θετικά τη σύγκληση του 5ου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας και στηρίζει σταθερά την προώθηση του ελληνοτουρκικού διαλόγου με πρωταρχικό σκοπό τη μείωση της έντασης, την οικοδόμηση εμπιστοσύνης και τη συνεργασία σε σειρά τομέων.

Από την Κουμουνδούρου υπογράμμισαν ότι σε αντίθεση με τη στάση του Κυριάκου Μητσοτάκη την περίοδο 2021-2023, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα ακολουθήσει μια πολιτική πατριδοκαπηλίας και εργαλειοποίησης των ελληνοτουρκικών για πολιτικά οφέλη. Ωστόσο, έθεσε τις εξής υποσημειώσεις: Πρώτον, ζήτησε ενημέρωση για τις προβλέψεις της Διακήρυξης περί Σχέσεων Φιλίας και Καλής Γειτονίας ιδιαίτερα όσον αφορά την υπαγωγή των διερευνητικών συνομιλιών στο πλαίσιο του πολιτικού διαλόγου.

Δεύτερον, ζήτησε να γίνει σαφές ότι τίποτα δεν θα επηρεάσει την κυριαρχία της Ελλάδας και το δικαίωμα άμυνας των ελληνικών νησιών και δεν θα οδηγήσει σε απεμπόληση δικαιωμάτων της. Εμφαση στην ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ δόθηκε επίσης στην αναφορά Ερντογάν σε «τουρκική μειονότητα», ενώ στη συνέντευξη Τύπου του 2017 μετά τη συνάντησή του με τον Αλέξη Τσίπρα αναφέρθηκε ρητά σε «μουσουλμανική μειονότητα».

«Το λιγότερο που θα μπορούσε να είχε κάνει ο κ Μητσοτάκης, θα ήταν να επικαλεστεί αυτή τη δήλωση του 2017 δείχνοντας στην τουρκική πλευρά ότι το ελληνικό κράτος έχει συνέχεια και μνήμη», σημείωσαν από την Κουμουνδούρου, επαναδιατυπώνοντας τη θέση για χάραξη μιας συγκροτημένης στρατηγικής έναντι των διεκδικήσεων της Τουρκίας. Στο ακριβώς ίδιο πλαίσιο κινήθηκε μετά την ανακοίνωση του κόμματος η ανάρτηση του Στέφανου Κασσελάκη στο Χ.

«Η ουσία βρίσκεται πάντοτε πίσω από τις φωτογραφίες και τις εθιμοτυπικές δηλώσεις», υπογράμμισε ο Δημήτρης Μάντζος από το ΠΑΣΟΚ. Σύμφωνα με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο και υπεύθυνο Εξωτερικών της Κ.Ο., η οικοδόμηση της εμπιστοσύνης προϋποθέτει πρόοδο στο πεδίο και όχι μόνο δηλώσεις, «όπως αποδεικνύει χαρακτηριστικά η απόπειρα επαναφοράς του κ. Ερντογάν σε «τουρκική» και όχι μουσουλμανική μειονότητα».

Ο κ. Μάντζος τόνισε επίσης ότι το ΠΑΣΟΚ παραμένει προσηλωμένο σε μια πολιτική αρχών έναντι της Τουρκίας, χαρακτηρίζοντας την ύπαρξη και επιβεβαίωση ανοιχτών διαύλων με την Τουρκία «θετικό και αναγκαίο βήμα».

«Παρά τις προσπάθειες της κυβέρνησης να καλλιεργηθεί κλίμα εφησυχασμού περί “ήρεμων νερών”, η αλήθεια είναι ότι η αποκαλούμενη “επανεκκίνηση” των ελληνοτουρκικών σχέσεων πραγματοποιείται πάνω στο πολύ επικίνδυνο πλαίσιο που διαμορφώνουν οι ΝΑΤΟϊκοί σχεδιασμοί για οδυνηρές διευθετήσεις στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο. Και αυτό συμβαίνει ανεξάρτητα από το αν αποτυπώνεται πάντα σε επιθετικές ή ακραίες ρητορικές εκφράσεις. Από αυτή την άποψη ο λαός επιβάλλεται να ανησυχεί και να επαγρυπνά», σχολίασε μεταξύ άλλων το Γραφείο Τύπου του ΚΚΕ.

Εκ μέρους της Νέας Αριστεράς, η βουλευτίνα Σία Αναγνωστοπούλου, υπεύθυνη του κόμματος για την εξωτερική πολιτική, χαιρέτισε ως θετικό βήμα την επανενεργοποίηση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας και την υπογραφή της Διακήρυξη των Αθηνών περί Σχέσεων Φιλίας και Καλής Γειτονίας, επισημαίνοντας ότι η ειρηνική συνύπαρξη των λαών και η διεθνής συνεργασία «πάντοτε στη βάση του διεθνούς δικαίου» συνιστά κορυφαία θέση του νεοσύστατου φορέα.