Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Το Φεστιβάλ Πριμαρόλια στην πέμπτη χρονιά του ταξιδεύει φέτος για πρώτη φορά στην Πάτρα, στο επίκεντρο των πριμαρολίων*, και φιλοξενείται στην Βίλα Κόλλα, στο campus του Πανεπιστημίου Πατρών από τις 18 Νοεμβρίου ως τις 3 Δεκεμβρίου.

Με φετινή θεματική Παντοπικότητες/Glocalities, αποκωδικοποιεί τους κώδικες της μαύρης σταφίδας, εξερευνώντας την νεότερη ιστορία της πόλης, και παρουσιάζει μια σειρά εκδηλώσεων και δράσεων: την ετήσια έκθεση σύγχρονης τέχνης, πολυμεσική ιστορική έκθεση, εργαστήρια, εκδηλώσεις λόγου, roundtables για την τέχνη, την ιστορική έρευνα και τον ψηφιακό πολιτισμό, νέες συνεργασίες με άλλα φεστιβάλ και συναυλίες.

Η «παντοπικότητα» αποτελεί «γλωσσικό συνδυασμό του τοπικού και του παγκόσμιου, που τονίζει τόσο την φύση των πριμαρολίων όσο και τον πολιτισμικό και ιστορικό χαρακτήρα της μαύρης σταφίδας. Το φεστιβάλ, η ετήσια έκθεση σύγχρονης τέχνης με προσκεκλημένους καλλιτέχνες και η πολυμεσική ιστορική έκθεση διευρύνουν τη γκάμα προσεγγίσεων σε επίπεδο σύγχρονης καλλιτεχνικής δημιουργίας, ιστορικής έρευνας και ταυτότητας τόπου. Με αφετηρία πρωτότυπο αρχειακό υλικό της εποχής, αποκαλύπτεται αφ’ ενός η παντοπικότητα της μαύρης σταφίδας και αφ’ ετέρου η «μυστική γλώσσα» επικοινωνίας του σταφιδικού κόσμου: οι κώδικες της μαύρης σταφίδας, κρυπτογραφημένοι πενταψήφιοι κώδικες επικοινωνίας με αντιστοιχίες σε φράσεις, βασισμένοι σε βίβλους της διεθνούς εμπορικής κρυπτογραφίας, αλλά και ιδιωτικούς κώδικες σταφιδεμπορικών οίκων της πόλης».

Σύλληψη – Διοργάνωση: Οργανισμός Πριμαρόλια (ΑΜΚΕ). Συνδιοργάνωση – Επιστημονική συνεργασία: Τμήμα Διοίκησης Τουρισμού – Πανεπιστήμιο Πατρών
Αιγίδα και οικονομική επιχορήγηση: Υπουργείο Πολιτισμού
Συνεργασίες: Animasyros International Animation Festival  ||  Video Art Festival Miden ||  Εταιρεία Αχαϊκών Σπουδών  ||  Μουσείο τύπου ΕΣΗΕΠΗΝ  ||  Γ.Α.Κ. – Αρχεία N. Αχαΐας  

* Πριμαρόλια: τα πρώτα καράβια με την νέα σοδειά και την καλύτερη ποιότητα μαύρης που αναχωρούσαν κατά τον 19ο αιώνα για τις αγορές της Ευρώπης, επιστρέφοντας «με πλούτο και πολιτισμό από την Εσπερίαν».