Η ανάφλεξη στη Γάζα «πάγωσε» την εξομάλυνση των σχέσεων της Τουρκίας με τις ΗΠΑ και τη Δύση, που φάνηκε να είχε δρομολογηθεί τον Ιούλιο στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, στο Βίλνιους της Λιθουανίας.
Αντί της τελικής έγκρισης της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ από την τουρκική Βουλή και την απεμπλοκή της αναβάθμισης παλαιών και αγοράς νέων F16 από την Τουρκία, η Αγκυρα επιχειρεί τουλάχιστον να φανεί ότι διεκδικεί μαζί με το Ιράν την πιο σκληρή και απειλητική ρητορική απέναντι στο Ισραήλ.
Ταυτόχρονα, διεκδικεί βαρύνοντα ρόλο και ως προς τη διεθνή διαμεσολάβηση για τον τερματισμό της πολεμικής σύγκρουσης στη Γάζα, αλλά και τον ρόλο εγγυητή της επομένης μέρας στον παλαιστινιακό θύλακα.
Πιστός στη δοκιμασμένη συνταγή διεκδίκησης ρόλου σε συγκρούσεις, ο Ερντογάν με τη ρητορική του προβάλλει ως ο πιο μαχητικός υποστηρικτής της Χαμάς.
Μέχρι στιγμής, η φιλοπαλαιστινιακή πλειοδοσία του Ερντογάν δεν τον έχει εμποδίσει να διεκδικεί ρόλο στη Γάζα, αποδεκτό από τις ΗΠΑ.
Η πρόσφατη επίσκεψη του Μπλίνκεν στην Αγκυρα, όμως, έγινε σε ψυχρό κλίμα, μια σαφής ένδειξη ότι η διπλωματική πολυπραγμοσύνη του Ερντογάν συνήθως αντιμετωπίζεται από τις αντίπαλες πλευρές όχι ως μέρος της λύσης αλλά ως μέρος του ίδιου του προβλήματος.
Μένει να δούμε αν τα παραπάνω θα παραμείνουν σε επίπεδο ρητορικής ή αν ο Ερντογάν, στον βαθμό που το μπορεί, έχει το περιθώριο να υπονομεύσει κάθε φόρμουλα διαπραγμάτευσης που δεν θα περιλαμβάνει την Τουρκία.
Με τα σημερινά δεδομένα, η πιο πιθανή εξέλιξη είναι να παραταθούν οι πολεμικές συγκρούσεις στη Γάζα, με τις ΗΠΑ να προσδοκούν ότι Αίγυπτος, Ιορδανία, Σαουδική Αραβία και Εμιράτα θα πείσουν την Παλαιστινιακή Αρχή να αναλάβει την υψηλή κυριότητα στην περιοχή, την οποία, επί της ουσίας, θα αστυνομεύουν με δικές τους στρατιωτικές δυνάμεις.
Η Τουρκία κινδυνεύει, όποια κι αν είναι η εξέλιξη της σύγκρουσης στη Γάζα, να πάθει το ίδιο που έπαθε με την εμπλοκή της στη Συρία, μετά το 2011.
Στη Συρία, ο Ερντογάν ήλθε σε σύγκρουση και με τις ΗΠΑ και με τη Ρωσία.
Σήμερα, όταν ανατείλει η επόμενη μέρα στη Γάζα, η Τουρκία κινδυνεύει να είναι απέναντι στο Ισραήλ αλλά και στις Αραβικές Δυνάμεις, δηλαδή την Αίγυπτο και τη Σαουδική Αραβία.
