Στις 10 Ιουνίου του 2023, στην Κωνσταντινούπολη, έγινε ο τελικός του Τσάμπιονς Λιγκ, με τη Μάντσεστερ Σίτι να νικά την Ιντερ με 1-0. Ούτε έξι μήνες αργότερα, η άλλη ομάδα του Μάντσεστερ, η Γιουνάιτεντ, δίνει τον δικό της «τελικό». Λιγότερο σημαντικό ή φανταχτερό, μα σίγουρα με τεράστιο ενδιαφέρον.
Οι «κόκκινοι διάβολοι» ταξίδεψαν στην Τουρκία και αντιμετωπίζουν τη Γαλατασαράι ως ουραγοί του Α’ ομίλου της διοργάνωσης. Με μόλις τρεις βαθμούς σε τέσσερα ματς και με δεδομένο ότι στην τελευταία αγωνιστική θα υποδεχθούν την –αδιάφορη βαθμολογικά, μα αδίστακτη– Μπάγερν Μονάχου, απόψε πρέπει να φύγουν με τη νίκη από την Πόλη. Δεν εξασφαλίζουν την πρόκρισή τους, αλλά σίγουρα θα κρατούν την τύχη στα χέρια τους. Σε περίπτωση ισοπαλίας, θα βρίσκονται «με την πλάτη στον τοίχο», ενώ, αν χάσουν, μένουν σίγουρα εκτός των «16», με κίνδυνο να απολέσουν και την τρίτη θέση, που οδηγεί στη συνέχεια του Γιουρόπα Λιγκ.
Η φετινή σεζόν έχει κυλήσει πολύ παράξενα για τη Γιουνάιτεντ, με πολλές «ανορθογραφίες», όμως ακόμα αυτή τη στιγμή δεν έχει χαθεί τίποτα. Στην Ευρώπη, υπήρξε η εντός έδρας ήττα από τη Γαλατά, η ήττα με 4-3 από την Κοπεγχάγη στη Δανία, παρότι οι Αγγλοι προηγήθηκαν με 2-0, ενώ στο πρωτάθλημα έχουμε δει εντός έδρας «τριάρες» από Μπράιτον και Σίτι, συν άλλη μία στο Λιγκ Καπ από τη Νιουκάστλ. Ωστόσο, η ομάδα του Τεν Χαγκ μετρά οκτώ νίκες (οι επτά οριακές), που τη φέρνουν μόλις έξι βαθμούς μακριά από την κορυφή. Κοινώς, όσο και να υπάρχει δυσαρέσκεια και απογοήτευση για την εικόνα του συλλόγου, αυτός παραμένει ώς σήμερα μέσα στους βασικούς του στόχους.
«Αναμφίβολα θα είναι πολύ απογοητευτικό αν δεν συνεχίσουμε στο Τσάμπιονς Λιγκ, ανάμεσα στις μεγαλύτερες ομάδες της Ευρώπης», δήλωσε χθες ο προπονητής, Ερικ τεν Χαγκ, και πρόσθεσε: «Ξέρουμε ότι η ατμόσφαιρα θα είναι έντονη, αλλά δεν θα μας επηρεάσει». Τα ίδια έλεγε και στην Κοπεγχάγη, βέβαια, και όλοι είδαμε τι έγινε.
Στο… καζάνι του νέου Αλί Σαμί Γεν, η Μάντσεστερ Γ. θα έχει ξανά σημαντικές απουσίες, όπως άλλωστε από την αρχή της χρονιάς. Συγκεκριμένα, νοκ άουτ είναι οι αμυντικοί Λισάντρο Μαρτίνες, Μαλάσια, Εβανς και στα χαφ οι Κασεμίρο, Μάουντ, Ερικσεν. Αντίθετα, γυρίζουν οι επιθετικοί Αντονι και Χόιλουντ, με τον Δανό φορ να βάζει δύο γκολ στη Δανία, προ τριών εβδομάδων. Και πάλι καλά λένε στο «Ολντ Τράφορντ», καθώς ο Ράσφορντ είναι τιμωρημένος, αφού αποβλήθηκε στην Κοπεγχάγη. Οι απουσίες στη μεσαία γραμμή έφεραν, την Κυριακή, στο βασικό σχήμα τον 18χρονο Κόμπι Μαϊνού, ο οποίος έκανε ντεμπούτο ως βασικός και είχε πολύ θετική παρουσία. Δεν φοβήθηκε να πάρει μπάλες, έχοντας 58 επαφές σε 71 λεπτά, έναντι 37 του ΜακΤόμινεϊ σε όλο το 90λεπτο, και όλα δείχνουν ότι και σήμερα θα παίξει από την αρχή σε ένα πολύ κρίσιμο και ιδιαίτερο παιχνίδι.
«Είναι ένας αγώνας πολύ σημαντικός για εμάς. Για λόγους δόξας, συναισθήματος, αλλά και οικονομικούς», υποστήριξε ο προπονητής της Γαλατασαράι, Οκάν Μπουρούκ. Πέρα από τον Ντέιβιντσον Σάντσες, άλλη απουσία δεν υπάρχει, με τον Μάουρο Ικάρντι να σηκώνει το βάρος στην επίθεση. Στους πρώτους 21 αγώνες της σεζόν, μετρά 16 γκολ και πέντε ασίστ.
