Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Ασθενείς, εργαζόμενοι και πρόσφυγες εγκλωβισμένοι μέσα σε άθλιες συνθήκες και υπό απειλή από τα συνεχή ισραηλινά πυρά. Δεν κάνει πίσω ο Νετανιάχου, δραματικές εκκλήσεις για να σωθούν χιλιάδες άνθρωποι.

Πρακτικά το νοσοκομείο έχει τεθεί εκτός λειτουργίας, ενώ αργά το βράδυ της Παρασκευής την κατάσταση αυτή επιβεβαίωσε και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. 

«Είμαστε έτοιμοι για εκκένωση, εάν το επιτρέψει ο ισραηλινός στρατός» δηλώνουν οι αξιωματούχοι του μεγάλου νοσοκομείου στην πόλη της Γάζας, το οποίο έχει βρεθεί στο κέντρο των συγκρούσεων, καθώς παραμένει περικυκλωμένο από τις ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ.

Ο διοικητής του νοσοκομείου Μοχάμαντ Αμπου Σαλμίγια περιγράφει σε δραματικούς τόνους την κατάσταση λέγοντας ότι το προσωπικό, αλλά και ασθενοφόρα ετοιμάζονται για την εκκένωση, ωστόσο ο ισραηλινός στρατός δεν το έχει επιτρέψει μέχρι στιγμής.

«Οι ζωές ασθενών και γιατρών είναι σε κίνδυνο. Η εκκένωση απαιτεί διάθεση περισσότερων ασθενοφόρων με βασικό ιατρικό εξοπλισμό. Είμαστε έτοιμοι, αλλά ο ισραηλινός στρατός δεν το επιτρέπει. Η ανταλλαγή πυρών και η μεγάλη στρατιωτική παρουσία εμποδίζουν τη συστηματική εκκένωση, ακόμη και την απομάκρυνση των σορών» δηλώνει και προσθέτει «ζητήσαμε να θάψουμε τους νεκρούς, αλλά όποιος βγαίνει από το νοσοκομείο δέχεται πυρά». 

Το υπουργείο Υγείας της Χαμάς, εξάλλου, ανακοίνωσε ότι στο Αλ Σίφα έχουν πεθάνει πέντε πρόωρα βρέφη και επτά ασθενείς, εκφράζοντας φόβους ότι ο απολογισμός θα αυξηθεί μέσα στο βράδυ. Το Σάββατο, το νοσοκομείο ανακοίνωσε ότι 39 πρόωρα νεογέννητα βρίσκονταν ακόμη εκεί και οι νοσηλεύτριες τους έδιναν οξυγόνο χειροκίνητα για να τα κρατήσουν στη ζωή.

«Πτώματα στους δρόμους, τραυματίες ουρλιάζουν»

Παρέμβαση μέσω κοινωνικών δικτύων έκαναν και οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα καλώντας σε άμεση παύση πυρός στην περιοχή που βρίσκεται το νοσοκομείο προκειμένου να σωθούν ανθρώπινες ζωές.

Στο μήνυμά τους αναφέρουν «υπάρχουν νεκροί στους δρόμους, βλέπουμε ανθρώπους να πυροβολούνται, βλέπουμε τραυματισμένους και τους ακούμε να ουρλιάζουν για βοήθεια, αλλά δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα. Είναι πολύ επικίνδυνο να βγούμε έξω. Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα ζητούν να σταματήσουν οι επιθέσεις στα νοσοκομεία για να προστατευθούν οι εγκαταστάσεις, οι ασθενείς και το προσωπικό και να επιτραπεί σε όσους θέλουν να αποχωρήσουν. Το Διεθνές Δίκαιο είναι ξεκάθαρο. Τα νοσοκομεία και το ιατρικό προσωπικό πρέπει να προστατεύονται. Οι επιθέσεις στα νοσοκομεία είναι επιθέσεις κατά της ανθρωπότητας».

Πάνω από 15.000 εγκλωβισμένοι

Η κατάσταση στο μεγαλύτερο νοσοκομείο της Γάζας επιδεινώνεται λεπτό με λεπτό, με τις εκτιμήσεις να αναφέρουν ότι στις εγκαταστάσεις του βρίσκονται περίπου 15.000 άνθρωποι, οι περισσότεροι εκτοπισμένοι από το ισραηλινό σφυροκόπημα που έχουν βρει καταφύγιο μέσα στο Αλ Σίφα.

Ο δημοσιογράφος Μουσταφά Σαρσούρ, μιλώντας στο CNN, ανέφερε ότι «υπάρχουν περισσότερα από 70 πτώματα που πρέπει να θαφτούν και για τέταρτη συνεχόμενη ημέρα αυτό το πράγμα δεν μπορεί να γίνει. Υπάρχουν σκουπίδια σε κάθε γωνία των εγκαταστάσεων. Πριν μείνει χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα το νοσοκομείο υπήρχε ένα αποτεφρωτήριο όπου έκαιγαν τα σκουπίδια. Η μυρωδιά είναι απερίγραπτη. Τα ισραηλινά τανκ βρίσκονται 200 μέτρα βορειότερα του νοσοκομείου και το σφυροκόπημα ανελέητο». 

Διαψεύδουν τον Νετανιάχου

Μέσα σε αυτόν τον εφιάλτη οι εγκλωβισμένοι πρέπει να αντιμετωπίσουν και τον ανελέητο πόλεμο προπαγάνδας ανάμεσα σε Ισραήλ και Χαμάς, με τον Μπένιαμιν Νετανιάχου να δηλώνει, νωρίτερα, ότι το Τελ Αβίβ πρόσφερε καύσιμα προς το νοσοκομείο, αλλά το αρνήθηκαν.

Ο διοικητής του Αλ Σίφα διέψευσε κατηγορηματικά τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, λέγοντας ότι το Ισραήλ δεν τους προσέφερε ποτέ καύσιμα, ούτε τα αρνήθηκαν.

«Χρειαζόμαστε τουλάχιστον 8.000 λίτρα καυσίμων την ημέρα για να λειτουργήσει το νοσοκομείο και το Ισραήλ μιλάει για να μας δώσει μόνο 300 λίτρα» σχολίασε με νόημα.