ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ Μαρία Ψαρά
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Εν μέσω καταιγιστικών εξελίξεων στη Γάζα ολοκληρώθηκε χθες η πρώτη μέρα της συνόδου κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών στις Βρυξέλλες. Οι «27» συναντήθηκαν για να συζητήσουν –μεταξύ άλλων– τον πόλεμο Ισραήλ – Χαμάς. Ωστόσο, μέχρι την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, κοινή συναίνεση δεν έχει επιτευχθεί για τη γλώσσα του κειμένου συμπερασμάτων της συνόδου.

Υστερα από πολλές αλλαγές και αντεγκλήσεις, το κείμενο που τελικά έφτασε στο τραπέζι των ηγετών ανέφερε ότι η Ε.Ε. ζητεί τη δημιουργία «ανθρωπιστικών διαδρόμων και παύσεως» προκειμένου η ανθρωπιστική βοήθεια να φτάσει στους αμάχους της Γάζας. Ωστόσο, ακόμα και αυτή η αναφορά πέφτει βαριά στην Αυστρία και στην Τσεχία που ακόμα εγείρουν αντιρρήσεις ως προς το λεκτικό.

Πάντως, ακόμα κι αν αποφασίσουν παύση, παύσεις, ανθρωπιστικούς διαδρόμους ή παράθυρα, η φωνή της Ε.Ε. είναι αδύναμη. Το γεγονός ότι η Ε.Ε. δεν είχε ποτέ ενιαία στάση για το Παλαιστινιακό, αλλά και η κακοφωνία της Κομισιόν τις πρώτες μέρες μετά την αναζωπύρωση της έντασης. έχει κάνει την παρέμβαση ελάχιστη και τις δυνατότητες περιορισμένες. Ο,τι κι αν αποφασίσουν τελικά, δεν υπάρχει δυνατότητα δέσμευσης των «πρωταγωνιστών» να το υιοθετήσουν.

Σε αυτή τη συζήτηση, η θέση της Ελλάδας είναι υπέρ των ανθρωπιστικών διαδρόμων και, αν χρειαστεί, και μία ανθρωπιστική παύση, όπως είπε χαρακτηριστικά ο Ελληνας πρωθυπουργός που συμμετέχει στη σύνοδο κορυφής.

«Αποδίδουμε πάρα πολύ μεγάλη σημασία στην ανθρωπιστική κρίση η οποία, σήμερα, έχει εκδηλωθεί στη Λωρίδα της Γάζας. Και γι’ αυτό θεωρώ απολύτως επιβεβλημένο να ανοίξουν ανθρωπιστικοί διάδρομοι και, εφόσον αυτό είναι απαραίτητο, να υπάρξει και μία “ανθρωπιστική παύση” έτσι ώστε να μπορέσουν οι άμαχοι να προστατευθούν, να φτάσουν οι απαραίτητες προμήθειες σε αυτούς οι οποίοι σήμερα συνθλίβονται μέσα στις μυλόπετρες αυτής της σύγκρουσης και να μπορέσουμε να προστατεύσουμε όσο το δυνατόν περισσότερες ανθρώπινες ζωές», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο ίδιος επίσης τόνισε ότι το Ισραήλ έχει το δικαίωμα στη νόμιμη αυτοάμυνα, πάντα σύμφωνα με το Διεθνές και το Ανθρωπιστικό Δίκαιο, και πως υποχρέωση της Ε.Ε. είναι να μην επεκταθεί αυτή η σύγκρουση έτσι ώστε να πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις και να επηρεάσει τη Μέση Ανατολή.

«Η Ελλάδα παραμένει σταθερά προσηλωμένη σε μία λύση δύο κρατών για να αντιμετωπιστεί το παλαιστινιακό πρόβλημα. Μόνο, τελικά, μία πολιτική λύση θα μπορέσει να δημιουργήσει συνθήκες μακροπρόθεσμης ειρήνης στην ευρύτερη περιοχή», πρόσθεσε, προαναγγέλλοντας τηλεφωνική επικοινωνία με τον Μαχμούτ Αμπάς.

Για τον προϋπολογισμό

Πέρα από το ζήτημα της Μέσης Ανατολής, μια πρώτη μεγάλη μάχη αναμενόταν χθες στη συζήτηση για την αναθεώρηση του προϋπολογισμού της Ευρωπαϊκής Ενωσης, του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου.

Η Κομισιόν έχει προτείνει χρηματοδότηση πολιτικών της Ε.Ε., όπως η υποστήριξη της Ουκρανίας, αλλά και για το μεταναστευτικό, την αγροτική πολιτική και μια σειρά άλλα ζητήματα. Χώρες του Νότου, όπως η Ελλάδα και η Ιταλία, συμφωνούν με την πρόταση αυτή, ωστόσο οι «τσιγκούνηδες του Βορρά», οι χώρες δηλαδή που συνεισφέρουν στον προϋπολογισμό της Ε.Ε., αντιδρούν, υποστηρίζοντας μόνο τα 50 δισεκατομμύρια για την Ουκρανία και αναδιάρθρωση των ήδη υπαρχόντων ποσών.

Σήμερα, δεύτερη μέρα της συνόδου, οι ηγέτες θα εστιάσουν στην ευρωζώνη και την οικονομία της Ε.Ε. Οι ηγέτες θα… ευλογήσουν τα γένια τους και θα προσπαθήσουν με ευχολόγια να κλείσουν τη διήμερη σύνοδο.

«Η Ευρωπαϊκή Ενωση πρέπει να ενισχύσει τη βιομηχανική και τεχνολογική της βάση και να ενισχύσει την οικονομική της ανθεκτικότητα, την ασφαλή συνδεσιμότητα, την πρόσβαση στην παγκόσμια αγορά και την παραγωγικότητά της, για να επιτύχει στρατηγική αυτονομία διατηρώντας παράλληλα μια ανοιχτή οικονομία», αναμένεται να αναφέρεται στο κείμενο της συνόδου κορυφής.

«Κατά την αξιολόγηση της προόδου που έχει επιτευχθεί μέχρι στιγμής, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υπογράμμισε την ανάγκη να επιταχυνθούν οι εργασίες για ανάπτυξη του ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος της Ε.Ε. στις ψηφιακές και καθαρές τεχνολογίες, μεταξύ άλλων με την εστίαση στην καινοτομία, την έρευνα, την εκπαίδευση και τις δεξιότητες· εξασφάλιση επαρκούς προμήθειας καθαρής και οικονομικά προσιτής ενέργειας, μείωση των βασικών κρίσιμων εξαρτήσεων και διαφοροποίηση των αλυσίδων εφοδιασμού μέσω στρατηγικών συνεργασιών, προώθηση της μετάβασης προς μια πιο κυκλική οικονομία και μείωση της γραφειοκρατίας».

Η Ελλάδα προσπαθεί να προσθέσει αναφορά για την επενδυτική βαθμίδα στο κείμενο των συμπερασμάτων.