ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ Εύα Παπαδοπούλου
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Εκτός φυλακών Θήβας από το απόγευμα της Παρασκευής βρίσκεται η Πόλα Ρούπα, καταδικασμένη για συμμετοχή στη δράση της οργάνωσης «Επαναστατικός Αγώνας». Πρωτόδικα είχε καταδικαστεί σε ισόβια και 25 χρόνια κάθειρξη, αλλά το δευτεροβάθμιο δικαστήριο έκρινε ότι είναι αθώα για το αδίκημα της διεύθυνσης τρομοκρατικής οργάνωσης και για προμήθεια και κατοχή εκρηκτικών υλών και ένοχη για απλή συνέργεια σε πρόκληση έκρηξης και σε κλοπή.

Η 54χρονη είχε καταθέσει αίτηση για αποφυλάκιση υπό όρους, αφού έχει συμπληρώσει τα προβλεπόμενα χρόνια κράτησης, με το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Θήβας να κάνει δεκτό το αίτημά της. Σύμφωνα με την απόφαση του δικαστικού συμβουλίου, της επιβάλλονται οι περιοριστικοί όροι της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της υποχρεωτικής εμφάνισης ανά τακτά διαστήματα στο Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής της.

Σε κείμενό της με τίτλο «50 χρόνια Πολυτεχνείο και αποφυλακίστηκα» έκανε εκτενή αναφορά στον Νίκο Μαζιώτη, κρατούμενο μέχρι σήμερα στις φυλακές Λαμίας. Εκανε λόγο για «χουντικού τύπου αντιμετώπιση πολιτικού κρατούμενου», αφού παρά το γεγονός πως έχει εκτίσει 11 χρόνια στη φυλακή, το αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο δεν εκδίδει απόφαση αποφυλάκισής του υπό όρους. Η ίδια υπογραμμίζει: «Είναι φανερό πλέον ότι στον Νίκο Μαζιώτη έχει επιβληθεί ένα μοναδικό καθεστώς εξαίρεσης καθώς κανένας κρατούμενος και καμία κρατούμενη με ανάλογες υποθέσεις (κατηγορίες βασιζόμενες στον 187Α) και με ανάλογες ποινές (που δεν υπάρχει δηλαδή ποινή των ισοβίων) δεν έχει παραμείνει στη φυλακή για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα», τονίζοντας πως πρόκειται για απόφαση με πολιτικά κριτήρια και κίνητρα «που στην πράξη ακυρώνει τον θεσμό της υφ’ όρον απόλυσης ο οποίος σύμφωνα με τον νόμο είναι υποχρεωτικός και όχι “χαριστικός”».

Αναφερόμενη σε γυναίκες κρατούμενες τόνισε πως παρά το γεγονός ότι στην πλειονότητά τους είναι και «φροντίστριες ανθρώπων όπως ανήλικων παιδιών, ηλικιωμένων, αρρώστων, ατόμων με ειδικές ανάγκες» υπόκεινται σε παρατεταμένη κράτηση, γεγονός που «επιφέρει τρομακτικές επιπτώσεις στη ζωή αυτών που μένουν μόνες/μόνοι/μόνα χωρίς τη βοήθειά τους».