Ολο το φάσμα των διμερών σχέσεων Ελλάδας και Γερμανίας, καθώς επίσης θέματα ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος, αλλά και οι περιφερειακές και διεθνείς εξελίξεις ήταν στην ατζέντα της συνάντησης του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Γερμανό καγκελάριο Ολαφ Σολτς στο Βερολίνο.
Μεταξύ των ζητημάτων που βρέθηκαν στο επίκεντρο της συζήτησης στην καγκελαρία ήταν και αυτό της αναθεώρησης του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης, όπου η ελληνική πλευρά ζητάει αύξηση κονδυλίων για Προσφυγικό και φυσικές καταστροφές, με τον πρωθυπουργό να επικαλείται το ενδεχόμενο νέων προσφυγικών ροών λόγω του πολέμου στη Μέση Ανατολή.
Συγκεκριμένα, κατά τις κοινές δηλώσεις του με τον Γερμανό καγκελάριο έκανε λόγο για «προκλήσεις που η συγκυρία τις καθιστά προτεραιότητες για ολόκληρη την Ευρώπη. Aπό τη μία πλευρά οι γενικευμένες επιθέσεις της κλιματικής κρίσης και από την άλλη η νέα αναταραχή στη Μέση Ανατολή. Ειδικά με την τελευταία να εξελίσσεται, είναι πολύ πιθανό κράτη της πρώτης γραμμής, όπως η Ελλάδα, να αντιμετωπίσουν νέες ισχυρές πιέσεις στα σύνορά τους, με νέες ροές που θα προστεθούν στις σημερινές, επιβαρύνοντας τους ήδη μεγάλους αριθμούς προσφύγων που φιλοξενούμε».
Από τη δική του πλευρά ο Ολαφ Σολτς έθεσε θέμα μείωσης των δευτερογενών ροών προς τη Γερμανία (πρόσφυγες που έχουν ζητήσει ή και πάρει άσυλο στην Ελλάδα, αλλά φεύγουν και κάνουν νέο αίτημα στη Γερμανία), λέγοντας ότι «η Ελλάδα βρίσκεται στα εξωτερικά σύνορα και οι παράτυπες αφίξεις προσφύγων και άλλων στην Ελλάδα αυξήθηκε σημαντικά φέτος. Αλλά και η Γερμανία είναι στόχος δευτερογενούς Μετανάστευσης και αντιμετωπίζει μεγάλες προκλήσεις. Αυτό καθιστά ακόμα πιο σημαντικό το γεγονός ότι θα πρέπει τόσο σε διμερές όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο να βρούμε κοινές λύσεις», καταλήγοντας ότι «συζητήσαμε δυνατότητες μείωσης των δευτερογενών μετακινήσεων».
Με απολογητικό ύφος
Με τον Κυρ. Μητσοτάκη να δηλώνει σε απολογητικό ύφος ότι «το θέμα των δευτερογενών ροών μας απασχολεί» και ότι «όταν χορηγούμε άσυλο σε κάποιον ο οποίος φτάνει στην Ελλάδα, η πρόθεσή μας είναι αυτός να μείνει στην Ελλάδα. Εξάλλου, έχουμε μεγάλες ανάγκες ως προς το εργατικό δυναμικό της πατρίδας μας» και ότι «θα εξακολουθούμε να εργαζόμαστε μαζί με τον Καγκελάριο για να δούμε ζητήματα δευτερογενών ροών, τα οποία αντιλαμβάνομαι ότι όντως δημιουργούν ένα πρόβλημα στη Γερμανία, τα οποία όμως, πιστεύω ότι σε κλίμα συνεργασίας μπορούν να λυθούν».
Κατά τα λοιπά, στην ατζέντα ήταν επίσης τα ενεργειακά, με τον Κυρ. Μητσοτάκη να δηλώνει ότι συζήτησαν για τη «γεωστρατηγική σημασία του πράσινου ενεργειακού διαδρόμου, μεταξύ νότιας και βόρειας Ευρώπης, συνδέοντας χώρες που έχουν μεγάλη παραγωγή αιολικής ενέργειας, κυρίως τον χειμώνα, όπως η Γερμανία, με αυτές που παράγουν πολλή ηλιακή ενέργεια κυρίως το καλοκαίρι, όπως η Ελλάδα».
Συζητήθηκε ακόμα το θέμα των Δυτικών Βαλκανίων όπου, σύμφωνα με τις κυβερνητικές πηγές, ο πρωθυπουργός «επανέλαβε ότι η Ελλάδα στηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική τους», ωστόσο υπογράμμισε ότι «αυτή εξαρτάται από τις επιδόσεις των ίδιων των υποψηφίων χωρών και αυτό αφορά και στον σεβασμό του Κράτους Δικαίου», ενώ στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκαν ακόμα η Μέση Ανατολή, η Ανατολική Μεσόγειος, η Ουκρανία, αλλά και το Κυπριακό, ενώ ο Κυρ. Μητσοτάκης ενημέρωσε τον Γερμανό καγκελάριο για τις τελευταίες επαφές της ελληνικής με την τουρκική πλευρά.
