Σε αναφορά-καταγγελία προς την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου προχώρησε η Οικολογική Κίνηση Πάτρας (ΟΙΚΙΠΑ) με αφορμή την πρόσφατη έκδοση άδειας διεξαγωγής αγώνων σκι στην προστατευόμενη περιοχή της λίμνης Καϊάφα από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας («Επιτρέπονται οι απαγορευμένοι αγώνες σκι στη λίμνη Καϊάφα!», «Εφ.Συν.», 25/10/2023).
Σύμφωνα με την ΟΙΚΙΠΑ, η άδεια ήταν καταφανώς παράνομη και εκδόθηκε για 2η χρονιά, παρά τις περί του αντιθέτου προβλέψεις της ισχύουσας Απόφασης Εγκρισης Περιβαλλοντικών Ορων (ΑΕΠΟ) για την περιοχή, με τη συνδρομή του ίδιου του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ). Οι αρχικές τεκμηριωμένες αρνητικές γνωμοδοτήσεις του για τη διεξαγωγή αγώνων τον μήνα Οκτώβριο αντικαταστάθηκαν από νέες ατεκμηρίωτες και ασαφείς σύμφωνες γνώμες.
Οπως σημειώνει στην αναφορά της η ΟΙΚΙΠΑ, η αρμόδια Διεύθυνση Ανάπτυξης Π.Ε. Ηλείας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας δεν τήρησε τους νόμους της περιβαλλοντικής νομοθεσίας και τους όρους της ισχύουσας ΑΕΠΟ, εκδίδοντας άδειες για τη διενέργεια δραστηριοτήτων στην προστατευόμενη περιοχή του Καϊάφα κατά παράβαση αυτών. Για τον δε ΟΦΥΠΕΚΑ διαπιστώνεται ότι, οι αρχικές τεκμηριωμένες αρνητικές γνωμοδοτήσεις του για τη διεξαγωγή αγώνων τον μήνα Οκτώβριο με αναλυτική αναφορά τόσο στις προκαλούμενες οχλήσεις στην ορνιθοπανίδα όσο και στους απαγορευτικούς όρους της ισχύουσας ΑΕΠΟ αντικαταστάθηκαν από νέες ατεκμηρίωτες και ασαφείς τοποθετήσεις.

Καταλήγοντας στην αναφορά της προς την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, η οποία κοινοποιήθηκε και στους υπουργούς Εσωτερικών και Περιβάλλοντος, η ΟΙΚΙΠΑ σημειώνει: «Λαμβάνοντας υπόψη σας τη μεγάλη αξία της προστατευόμενης περιοχής του Καϊάφα, τα ισχύοντα διατάγματα και αποφάσεις και κύρια ότι η μη τήρησή τους από τη Διοίκηση μπορεί να εκθέσει την περιοχή σε σημαντικό περιβαλλοντικό κίνδυνο και υποβάθμιση, παρακαλούμε για τη σχετική παρέμβασή σας, ελέγχοντας τα καταγγελλόμενα με την παρούσα αναφορά μας».
Σημειώνεται ότι η προστατευόμενη περιοχή του Καϊάφα περιλαμβάνεται στον εθνικό κατάλογο των περιοχών που έχουν ενταχθεί στο δίκτυο Natura 2000 με την ονομασία «Θίνες και παραλιακό δάσος Ζαχάρως, Λίμνη Καϊάφα, Στροφυλιά, Κακόβατος». Το 2018 με προεδρικό διάταγμα χαρακτηρίστηκε ως «Περιοχή Προστασίας της Φύσης» και καθορίστηκαν ζώνες προστασίας, καθώς και χρήσεις, όροι και περιορισμοί δόμησης για την περιοχή. Επιπλέον η περιοχή έχει χαρακτηριστεί ως Αρχαιολογικός Χώρος και Τοπίο Ιδιαίτερου Φυσικού Κάλλους.
