ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ Μαργαρίτα Βεργολιά
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Η μοναδική έως τώρα επίσκεψη του Μπασάρ αλ Ασαντ στην Κίνα ήταν το 2004, επί προεδρίας Χου Τζιντάο. Ηταν η πρώτη αρχηγού κράτους της Συρίας από τότε που οι δύο χώρες συνήψαν διπλωματικούς δεσμούς, το 1956. Οχι τυχαία, είχε πραγματοποιηθεί έναν χρόνο μετά την –υπό το πρόσταγμα των ΗΠΑ– εισβολή στο Ιράκ και ενώ η Ουάσινγκτον ασκούσε ασφυκτικές πιέσεις στη Δαμασκό…

Τώρα, 19 χρόνια έπειτα από εκείνη την επίσκεψη και μια 12ετια αφότου η Συρία βυθίστηκε στη δίνη του πολέμου –που πλέον μετρά πάνω από 600 χιλιάδες νεκρούς σε μια χώρα ερειπίων, καθώς και εκατομμύρια εσωτερικά εκτοπισμένους και πρόσφυγες σε άλλες χώρες– ο Ασαντ πατά και πάλι το πόδι του στην Κίνα.

Κατόπιν πρόσκλησης του Κινέζου ομολόγου του, Σι Τζινπίνγκ –την ώρα που η κινεζική επιρροή εξαπλώνεται στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Αναστολής, εν μέσω αυξανόμενων γεωπολιτικών εντάσεων με τις ΗΠΑ– ο Σύρος πρόεδρος αναμένεται σήμερα στο Πεκίνο, στην πρώτη από το 2011 επίσημη επίσκεψή του εκτός της συμμάχου του Ρωσίας, του Ιράν και αραβικών χωρών του Κόλπου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Δαμασκού, η ατζέντα του Ασαντ περιλαμβάνει σύνοδο κορυφής με τον Σι Τζινπίνγκ και συναντήσεις στην ανατολική πόλη Χανγκζού, από τους μεγαλύτερους τεχνολογικούς κόμβους της Κίνας. Εξ ου και –πέραν της συζύγου του– συνοδεύεται από πολυμελές κλιμάκιο, συμπεριλαμβανομένων των υπουργών Εξωτερικών, Οικονομίας και Εξωτερικού Εμπορίου της Συρίας. Της επίσκεψης Ασαντ στο Πεκίνο έχουν εν τω μεταξύ προηγηθεί αρκετές Κινέζων αξιωματούχων στη Δαμασκό. Αν και στο «κάδρο» τους είχε βρεθεί και το θέμα της δράσης τουρκόφωνων Ουιγούρων μαχητών στο τζιχαντιστικό προπύργιο της επαρχίας Ιντλίμπ, στη βορειοδυτική Συρία, στο επίκεντρο των διμερών επαφών ήταν και παραμένει η συνεργασία σε διπλωματικό και σε οικονομικό επίπεδο.

Μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, η Κίνα έχει στηρίξει αρκετές φορές στην διεθνή οργανισμό τη Δαμασκό, συχνά σε συντονισμό με τη Ρωσία. Καθώς όμως ο πόλεμος στην Ουκρανία σχεδόν μονοπωλεί τη Μόσχα και το Ιράν βρίσκεται αντιμέτωπο με πολλαπλές προκλήσεις, ο Ασαντ δείχνει να στρέφεται στην Κίνα, καθώς η εμπόλεμη, κατακερματισμένη και προς ανοικοδόμηση χώρα του βυθίζεται –υπό το βάρος και των δυτικών κυρώσεων– όλο και περισσότερο στην οικονομική κρίση, πλέον με αναφορές για διαδηλώσεις διαμαρτυρίας σε περιοχές κυβερνητικού ελέγχου.

Στο φόντο είναι ένα υπό αναδιαμόρφωση, πλην όμως ακόμη ρευστό σκηνικό στη γεωπολιτική περιφέρεια της Συρίας, η οποία έχει προσχωρήσει από το 2022 στην κινεζική «Πρωτοβουλία Μία Ζώνη, Ενας Δρόμος» και, από τον περασμένο Μάιο, είναι και πάλι πλήρες μέλος του Αραβικού Συνδέσμου.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι διπλωματικές επαφές μεταξύ της Συρίας και άλλων αραβικών χωρών έχουν ενταθεί τον τελευταίο χρόνο, με επισκέψεις του Ασαντ στη Σαουδική Αραβία (η οποία αποκατέστησε πρόσφατα, κατόπιν κινεζικής μεσολάβησης, τις διπλωματικές σχέσεις με το αντίπαλο Ιράν), τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Ομάν, ενόσω οι σχέσεις του Πεκίνου με τη Μόσχα και την Τεχεράνη –σταθερούς συμμάχους της Δαμασκού– συσφίγγονται περαιτέρω.