Κατηγορίες κατά του Δημοκρατικού γερουσιαστή του Νιου Τζέρσεϊ, Ρόμπερτ Μενέντες, και της συζύγου του για δωροδοκία απαγγέλθηκαν χθες από ομοσπονδιακό δικαστήριο. Ο 69χρονος Μενέντες, ένας από τους μακροβιότερους γερουσιαστές, είναι ιδιαίτερα γνωστός στην Ελλάδα καθώς ως μέλος της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας έχει υιοθετήσει συχνά θέσεις υπέρ της χώρας μας σε ό,τι αφορά τα ελληνοτουρκικά.
Οι ομοσπονδιακοί εισαγγελείς του Μανχάταν όμως έχουν άλλη άποψη. Υστερα από έρευνα πολλών μηνών, στο πλαίσιο της οποίας εντοπίστηκαν πρόσφατα στην κατοικία του 100.000 δολάρια σε ράβδους χρυσού και άλλες 480.000 σε μετρητά, απήγγειλαν κατηγορίες για διαφθορά σε αυτόν, την επί τρία χρόνια σύζυγό του, Ναντίν, και τρεις επιχειρηματίες από το Νιου Τζέρσεϊ, ένας εκ των οποίων είναι στενός φίλος του γερουσιαστή.
Υστερα από αυτή την εξέλιξη, ο Μενέντες γίνεται ο πρώτος εν ενεργεία γερουσιαστής στον οποίο απαγγέλλονται κατηγορίες για δύο διαφορετικές υποθέσεις. Είχε προηγηθεί άλλη μια απαγγελία κατηγοριών για διαφθορά το 2015 η οποία, δυο χρόνια αργότερα, κατέληξε σε κακοδικία καθώς οι ένορκοι δεν μπόρεσαν να βγάλουν ομόφωνη απόφαση. Αργότερα, ο Μενέντες απαλλάχθηκε από τις κατηγορίες.
Σήμερα όμως τα πράγματα είναι διαφορετικά, καθώς βρισκόμαστε ένα χρόνο πριν από τις προεδρικές εκλογές και τα πάντα περνούν από το μικροσκόπιο. Ο Ρόμπερτ Μενέντες είχε πει πως θα διεκδικήσει νέα θητεία. Ολα πια όμως βρίσκονται στον αέρα.
Δεν αποκλείεται μάλιστα, σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, ο Μενέντες να αποφασίσει να παραιτηθεί πριν από τη λήξη της θητείας του, κάτι που θα έθετε σε κίνδυνο τη πλειοψηφία των Δημοκρατικών στη Γερουσία, η οποία κρέμεται από μια κλωστή.
