Την προσεχή Πέμπτη 5 Οκτωβρίου συμπληρώνεται ένας χρόνος από την ημέρα που –προς γενική έκπληξη στη Γερμανία– ο Τσάμπι Αλόνσο ανέλαβε πρώτος προπονητής στην Μπάγερ Λεβερκούζεν. Ασχέτως της τεράστιας καριέρας του ως ποδοσφαιριστή, στη διάρκεια της οποίας κέρδισε τα πάντα σε συλλογικό και εθνικό επίπεδο, ο Βάσκος ήταν τότε «άγουρος» ως τεχνικός, έχοντας πείρα μόνο στα νεανικά τμήματα της Ρεάλ Μαδρίτης και στη Β΄ ομάδα της Σοσιεδάδ.
Ομως ο Τσάμπι Αλόνσο ανταποκρίθηκε στην πρόκληση, συμμάζεψε τις «ασπιρίνες», που απειλούνταν με υποβιβασμό και τους έβγαλε στην Ευρώπη. Και στη φετινή σεζόν, αφού επέβλεψε ως τεχνικός πρώτη φορά καλοκαιρινή προετοιμασία μεγάλης ομάδας, έχει φέρει τη Λεβερκούζεν στην κορυφή της Μπουντεσλίγκα.
Το προχθεσινό 3-0 στην έδρα της Μάιντς, σε συνδυασμό με την ισοπαλία 2-2 μεταξύ Λιψίας και Μπάγερν Μονάχου, βρίσκει την ομάδα του Αλόνσο μόνη πρώτη με 16 βαθμούς σε 6 αγωνιστικές – με μοναδική απώλεια την ισοπαλία στο Μόναχο πριν από δύο εβδομάδες με την Μπάγερν. Προχθές στο Μάιντς, χωρίς να είναι απαραίτητα καλύτερη από την αντίπαλό της στο μεγαλύτερο μέρος του αγώνα, η Λεβερκούζεν είχε εντυπωσιακή αποτελεσματικότητα, «χτυπώντας» σε καίρια σημεία με τους Γκριμάλντο, Χόφμαν και αυτογκόλ του Φαν ντεν Μπεργκ και κόβοντας τα πόδια της αντιπάλου της.
Η Αϊντραχτ, που την Πέμπτη θα φιλοξενηθεί από τον ΠΑΟΚ στην Τούμπα για το Κόνφερενς Λιγκ, έχασε 2-0 από τη Βόλφσμπουργκ του πρώην τεχνικού της, Νίκο Κόβατς. Οι άνθρωποι του συλλόγου της Φρανκφούρτης είχαν πολλά παράπονα από τον διαιτητή της αναμέτρησης, που τους άφησε με 10 παίκτες στο 58΄, στέλνοντας στα αποδυτήρια τον Μάριο Γκέτσε με δύο κίτρινες κάρτες. Ο τεχνικός Ντίνο Τοπμέλερ δήλωσε πως «ο Γκέτσε αξίζει μεγαλύτερου σεβασμού από τους διαιτητές. Θα μπορούσαμε να είχαμε πάρει τουλάχιστον την ισοπαλία, γιατί παίξαμε καλά».
