Η πρόεδρος της Σλοβακίας Ζουζάνα Τσαπούτοβα σήμερα (Κυριακή) πως θα δώσει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης τη Δευτέρα στον νικητή των εκλογών που διεξήχθησαν στη χώρα, αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί πως ο πρώην πρωθυπουργός Ρόμπερτ Φίτσο θα έχει την πρώτη ευκαιρία να συμπήξει έναν συνασπισμό.
Η Τσαπούτοβα δεν κατονόμασε το κόμμα Smer-SD του Φίτσο, που ήρθε πρώτο με ποσοστό 22,94% των ψήφων σύμφωνα με την καταμέτρηση των αποτελεσμάτων στο 99,98% των εκλογικών περιφερειών.
Το φιλελεύθερο κόμμα Progresivne Slovensko (Προοδευτική Σλοβακία, PS) συγκέντρωσε ποσοστό 17,96% των ψήφων ενώ πέντε άλλα κόμματα κέρδισαν επίσης έδρες.
Η επικράτηση του ακραίου κόμματος Smer-SD («Κατεύθυνση-Σλοβακική Σοσιαλδημοκρατία») και του Φίτσο δημιουργεί νέες καταστάσεις για τη Μπρατισλάβα, αλλά και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο Σλοβάκος πολιτικός και το κόμμα τηρούν μια διαφορετική στάση στο ουκρανικό ζήτημα και έχουν δεσμευθεί πως εάν βρεθούν στην κυβέρνηση θα μπει τέλος στη χορήγηση της στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία.
Η προεκλογική εκστρατεία σημαδεύτηκε από υψηλά επίπεδα παραπληροφόρησης στο διαδίκτυο και ήταν θυελλώδης. Χαρακτηρίστηκε από πολλές σκληρές συγκρούσεις ανάμεσα στους υποψήφιους, ενώ ο Φίτσο καταφέρθηκε τόσο εναντίον της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Οργανισμού του Συμφώνου του Βόρειου Ατλαντικού, όσο και κατά της μειονότητας ΛΟΑΤΚΙ+.
Η Σλοβακία έγινε ανεξάρτητη το 1993, με το αναίμακτο διαζύγιο με την Τσεχία, αφού η Τσεχοσλοβακία έπαψε το 1989 να κυβερνάται από κομμουνιστική κυβέρνηση έπειτα από τέσσερις δεκαετίες.
