Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Το κεντρικό αφιέρωμα του 51ου Φεστιβάλ Βιβλίου 2023 έχει τίτλο «Γυναίκα – πολυσύνθετο ανάγνωσμα» και το Μαρξιστικό Βιβλιοπωλείο πραγματοποιεί δύο εκδηλώσεις σχετικές με το θέμα αυτό.

Την Πέμπτη 7 Σεπτέμβρη στις 7.30 μ.μ. την παρουσίαση του βιβλίου «Η Πάλη για την Απελευθέρωση των Γυναικών» της Μαρίας Στύλλου (σκηνή «Μαρία Πολυδούρη») και την Πέμπτη 14 Σεπτέμβρη στις 8.30μμ για τη νέα έκδοση του βιβλίου «Ομοφυλοφιλία Σεξουαλικότητα και η Πάλη για την Απελευθέρωση» του Κώστα Τορπουζίδη (σκηνή «Καλλιρρόη Παρρέν»).
 
Όπως επισημαίνουν οι διοργανωτές, η πάλη ενάντια στο σεξισμό και την καταπίεση κινητοποιεί εκατομμύρια σε όλον τον κόσμο. «Εδώ βρισκόμαστε αντιμέτωποι με την κυβέρνηση της ΝΔ που μαζί με τη φτώχεια και το ρατσισμό οργανώνει τις πιο χυδαίες σεξιστικές επιθέσεις. Εκστρατείες για το «αγέννητο παιδί» και επιθέσεις στο δικαίωμα των γυναικών στην έκτρωση, ομοφοβία και τρανσφοβία, αυτή είναι η κυβέρνηση του κόμματος του “Πατρίς-Θρησκεία-Οικογένεια”», σημειώνει.

Και τονίζει: 

«Αυτές οι επιθέσεις καλύπτονται με ιδεολογήματα τα οποία λένε ότι βασίζονται στη βιολογία και την επιστήμη αλλά στην ουσία υπηρετούν τα συμφέροντα μιας άρχουσας τάξης που θέλει να παρουσιάζει τις ιδέες –και τα συμφέροντά της– σαν “τη φυσική τάξη πραγμάτων” ενώ δεν είναι καθόλου τέτοια».

Για τον λόγο αυτό, καλεί σε συζητήσεις «για τις ιδέες που μας εξοπλίζουν για να δώσουμε τις μάχες μας ενάντια στο σύστημα που στηρίζεται στις διακρίσεις και την καταπίεση για να μπορεί να διαιωνίζει την εκμετάλλευση. Αυτή η πάλη είναι δεμένη με όλες τις διεκδικήσεις του εργατικού κινήματος σήμερα και συνολικά με την απελευθερωτική δυναμική της εργατικής τάξης, της τάξης που έχει τη δύναμη να ανατρέψει συθέμελα το σύστημα της εκμετάλλευσης και της καταπίεσης».